Facebook bir kez daha haksız rekabet ile suçlanıyor - Haberler - indir.com

Facebook bir kez daha haksız rekabet ile suçlanıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 28 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-24 18:34:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Sosyal medyalar arasında yaşanan rekabete rağmen popülerliğini sürdürmeyi başaran dev platform Facebook, gün geçmiyor ki skandallar ile anılmasın. Yaşanan skandalları ortadan kaldırmak adına süreli yenilikler yapmaya odaklanan Facebook, yine bir olumsuz haber ile gündemde. Tam olarak 15 yıldır aktif olarak kullanılan Facebook, şirketinin başı yine bir skandal ile dertte. Geçtiğimi yıl içerisinde Cambridge Analityca tarafından yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan olumsuz içeriklerin ardı arkası maalesef kesilmiyor. Dev şirket bu seferde haksız rekabet suçlaması ile karşı karşıya.

Snapchat, Facebook'u şikayet etti

Konu ile ilgili ortaya atılan iddialara göre Snapchat şirketinin elinde Facebook şirketinin yapmış olduğu hileleri ve engelleme girişimlerini ortaya çıkaracak olan "Project Voldemort" adlı özel olarak hazırlanmış bir dosya bulunuyor. Şöyle ki, diğer şirketlere ait olan ve bu şirketlerden izin alınmadan kopyalanan özelliklerinde içinde olduğu, bu sebeple de rekabet kurallarına aykırı olarak değerlendirilen tüm çalışmaları kapsayan bu dosta nedeniyle iki şirketin arası oldukça bozulacak gibi gözüküyor. Yaşanan bu gerginliğin başında, Instagram'ın ilk olarak Snapchat platformunda karşımıza çıkan Hikayeler özelliğine kavuşması ile iki şirketin arasında ciddi gerginlikler yaşanmaya başlamıştı. Instagram halihazırda zaten oldukça talep gören bir platform, buraya gelen Hikayeler özelliği nedeniyle Snapchat ciddi ölçüde kullanıcı kaybetti. Yaşanan bu olumsuz durumun ardından eski gücünü kazanmak için yeni özellikler üzerinde çalışsa da platform eski gücüne kavuşmadı. 

Facebook artırılmış gerçeklik kullanan reklamları kullanıma açacakFacebook artırılmış gerçeklik kullanan reklamları kullanıma açacak

Instagram platformunu kullanarak Snapchat platformunda yer alan popüler içerikleri engellediğini dile getiren yetkili kişiler, şirketin bazı fenomenler ile Snapchat uygulamasında bahsetmemeleri hakkında görüştüklerini söyledi. Herhangi bir sektörde başarılı olabilmek, en iyi konumda yer almak adına hukuka aykırı hamleler yapmak etik dışı bir hareket olarak değerlendiriliyor. Büyük bir teknoloji şirketinin sahibi konu ile ilgili, "Bilişim sektöründeki en büyük firmalar rakiplerini saf dışı bırakmak için ezici güçlerini kullanıyorlar. Özellikle yeni başlayan firmaları satın almak için gözlerini korkutan şirketler, anlaşmayı kabul etmediklerinde sektörde barındırmamakla tehdit ediyorlar." şeklinde yorum yapıyor. 

Facebook ve buna benzer bilişim alanında çalışmalar yapan şirketler, geleceğini yatırım yaptıkları sektör ve satın aldıkları şirketler ile belirliyor. Bu doğrultuda 2013 yılı içerisinde satın alınan Onavo firması, söz konusu şirket adına oldukça başarılı bir yatırım oldu. Satın alım işlemlerinin gerçekleşmesi ile beraber Onavo üzerinden yayınlanan ve bunu ücretsiz VPN hizmeti olarak sunulan uygulama sayesinde kullanıcıların belirli verileri takip edildi. Şirketin bu skandalı da yakın zaman önce yine bir araştırmacı tarafından tespit edilerek gündeme getirilmişti. Şöyle ki konu ile ilgili elde edilen bilgilere baktığımızda Facebook, VPN uygulaması sayesinde kullanıcıların telefon üzerinde trafiklerini dinledi ve bununla da yetinemeyerek Snapchar benzeri uygulamaların istatistiklerini de çıkardı. Söz konusu bu VPN hizmeti sunan Onavo, geçtiğimiz yıl AppleStore mağazasından kişisel verileri toplama konusunda yapılan ihlaller nedeniyle kaldırıldı. Bunun ardından bir kaç sonra da söz konusu uygulama Google Play Store üzerinden aynı nedenden dolayı kaldırılarak yayın hayatına son verildi. Yine bunlara benzer olarak 2014 yılında satın alınan sohbet uygulaması WhatsApp şirketi sayesinde daha fazla bilgiye erişim sağlayan şirket, rekabet ortamını tamamen hiçe saydığını gösteren çalışmalara imza attı. Facebook'un sektörün ileri gelen popüler bir şirket olması sebebiyle bu şekilde olaylar ile gündeme geliyor olması Avrupa Birliği tarafından kınandı. 

 

 


Facebook Dating Nedir ve Ne İşe Yarar?Facebook Dating Nedir ve Ne İşe Yarar?
Kapatılan Facebook hesabı nasıl açılır? (resimli anlatım)Kapatılan Facebook hesabı nasıl açılır? (resimli anlatım)
Facebook, grup hikayelerini kaldırıyorFacebook, grup hikayelerini kaldırıyor

PAYLAŞ