Twitter gündemi en sahte olan ülke Türkiye oldu - Haberler - indir.com

Twitter gündemi en sahte olan ülke Türkiye oldu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 44 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-03 18:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Twitter Türkiye gündemi hakkında çeşitli araştırmalar yapıldı. EPFL tarafından yapılan bu araştırmalara ile beraber ülkemizde Twitter'da trend olan içeriklerin yaklaşık olarak yarısının sahte olduğu dile getirildi. Araştırmalar ile ilgili olarak merak edilenler haberimizde yer alıyor. 

Twitter Türkiye gündeminin %47'si sahte

Sosyal medya platformları, adeta yaşamın vazgeçilmezlerinin başında gelir. Günlük yaşantının büyük bir bölümünde kullanılan Twitter'da trendler alanı yer alıyor. Gün içerisinde en çok konuşulan konuların derinlemesine konuşulduğu trendler alanı, kullanıcılar tarafından en çok vakit geçirilen bölümlerden bir tanesidir. Bu sebepten dolayı bu bölüm, çoğu zaman kötü niyetli kişiler için bir araç olabiliyor. Trendler bölümü, algı oluşturma ve yönetme ile ilgili olarak da kullanılabiliyor. Örnek vermek gerekirse, sosyal medya platformlarında gerçek olmayan herhangi bir bilgiyi çok hızlı bir şekilde yaymak adına trendler kullanılabiliyor. Bu sayede de kısa bir süre içerisinde milyonlarca kullanıcıya ulaşmak mümkün oluyor.

Twitter ofisine polis baskını yapıldıTwitter ofisine polis baskını yapıldı

EPFL, Türkiye'deki ve dünyadaki Twitter trendleri ile ilgili bir araştırma yapıldı. 2015 ve 2019 yılları arasını kapsayan araştırma sonucu ise çok sayıda kullanıcının şaşırmasına sebep oldu. Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmadan elde edilen bilgilere göre ülkemizde Twitter gündeminin yüzde 47'si, dünya çapındaki trendlerin ise yüzde 20'si oranındadır. Haziran 2015 ile Eylül 2019 yılları arasında olan trendler ise yaklaşık olarak yarısının sahte olması, bu alanın genellikle kötü niyetli olan kişiler tarafından algı oluşturmak için kullanıldığı da belirtiliyor. Araştırmacılar tarafından aktarılan bilgilere göre Twitter'ın gündem kısmında bir güvenlik açığı da bulunuyor. Hangi konuların güncem olacağına karar veren bir algoritma, güvenlik açığı sebebiyle silinen tweetleri dikkate almıyor. 

Bulunan sahte trendler arasında kimlik avıyla görevli olan uygulamaları, kumar promosyonları, dezenformasyon kampanyaları, siyasi sloganlar, savunmasız topluluklara karşı nefret söylemi ve hatta evlilik teklifleri de bulunuyor. Araştırmanın yazarları arasında yer alan Tuğrulcan Elmas, Haziran 2015 - Eylül 2019 tarihleri arasında 108 bin bot hesabı tespit ettiğini dile getirdi. Araştırmanın yazarları arasında yer alan Rebekah Overdorf ise tespit ettikleri sahte trendlerden bir tanesini aktardı. Overdorf, sahte trendlerden bir tanesinin "#SuriyelilerDefolsun" olduğunu söyledi. Araştırmada görevli olan araştırmacılar, söz konusu bu güvenlik açığını Twitter'a iki kez bildirdi. İlkinde şirket herhangi bir değişiklik yapmak konusunda olumsuz tavır sergiledi. İkincisinde ise gönderilen e-postaya herhangi bir yanıt verilmedi. Yani algoritma üzerindeki güvenlik açığı halen devam ediyor. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 

 


İlgili uygulamalar
Twitter Spaces masaüstü cihazlar için de kullanılabilir olacakTwitter Spaces masaüstü cihazlar için de kullanılabilir olacak
Twitter Blue abonelerine özel yeni özellikler ortaya çıktıTwitter Blue abonelerine özel yeni özellikler ortaya çıktı
Twitter bilgi teyit sistemine yeni özellikler geldiTwitter bilgi teyit sistemine yeni özellikler geldi

PAYLAŞ