Meta, Instagram ve Facebook için getirmeyi planladığı ‘Uçtan Uca Şifreli Mesajlaşma’ özelliğini 2023 yılında sunacağını dile getirdi. Meta’nın güvenlik şefi, bu özelliğin yeterince iyi olması adına daha fazla zaman gerektiği dile getirildi. 

Ekstra gizlilik şu an için WhatsApp’ta etkinleştirilmişken, Facebook Messenger ve Instagram’da hala şifreli bir sohbet (Messenger’da “Gizli Konuşmalar”) başlatmak gerekiyor. Bu konuyla ilgili olarak Meta, eski adıyla Facebook, 2019 yılı içerisinde şifreleme ve diğer gizlilik öğelerine yönelik önemli bir adım atıldı. Fakat Meta’nın daha özel bir deneyim sunmak adına kurduğu planlar, şirketin öncelikle umduğundan daha uzun süre  devam edecek gibi gözüküyor. 

The Guardian tarafından aktarılan haberlere göre ise şirketin güvenlik şefi konumunda yer alan Antigone Davis, The Telegraph için Facebook Messenger ve Instagram’da varsayılan olarak bulunan uçtan uca şifreli mesajlaşmanın kullanıcıların beğenisine sunulmasının “2023’te bir zamana” ertelenmesi ile ilgili uyarıda bulunuldu. Davis, sosyal medya şirketlerinin bu yeni girişimi ilk olarak 2022’ye kadar tamamlanmasını planladığını fakat bunu mümkün olduğunca doğru yapmak adına fazladan zaman gerektiği dile getirildi. 

Meta’nın planlarının önüne Birleşik Krallık’ın yeni güvenlik yasası gelebilir

2 24

Söz konusu bu gecikmenin, en azından Birleşik Krallık’ta tuhaf bir zamanlamaya yol açması da oldukça mümkün gözüküyor. Ülke içerisinde 2023 yılında teknoloji şirketlerinin istismarı önlemesini ve çocukların korunması gereken bir güvenlik yasasını yürürlüğe koyması için planlar kuruluyor. Şu anki Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel ise bu durumun kolluk kuvvetlerinin suçluları takip etme yeteneğini “ciddi şekilde” sınırlayacağını dile getirerek varsayılan şifreleme sistemine karşı çıktığını belirtmekten de geri kalmıyorlar. Bu sebeple de Meta’nın, yasa yürürlüğe girene kadar planları değiştirme baskısı ile karşı karşıya kalma durumu söz konusu olabilir. 

Davis, Meta’nın hala şifrelenmemiş olan bilgi ve kullanıcı raporlarının bir kombinasyonu olarak kötüye kullanım olması halinde tespit etme gücüne sahip olacağı da düşünülüyor. Gecikme aynı zamanda, hükümetlere güven vermek ve olası çatışmaların önüne geçmek için gerekli olan zamları sağlayabilir. Bu durum karşısında, sohbet şifrelemesinin önemli bir tehdit altında olmadığını da söylemek de mümkündür. Fakat bunun gerçekleşmesinin daha uzun bir zaman alması, ilerleyen dönemlerde daha fazla belirsizlikle gündeme gelmesi anlamına gelmektedir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir