ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), FTX Trading’in eski Eş Baş Mühendisi Nishad Singh’e karşı suçlamalarda bulundu.

SEC, Singh’i FTX’teki hisse senedi yatırımcılarını dolandırmak için çok yıllı bir plandaki rolü nedeniyle 1933 ve 1934 sayılı ABD Menkul Kıymetler Borsası Yasasının dolandırıcılıkla mücadele hükümlerini ihlal etmekle suçluyor.

FTX

CFTC hükümet komisyonu, şirketin eski mühendisi Singh’e karşı iki ayrı şikâyet suçlamasında bulunuyor: bunlar zimmete para geçirerek dolandırıcılık. İkincisi ise Samuel Bankman-Fried, FTX ve Alameda Research tarafından işlenen dolandırıcılığa yardım ve yataklık etmek.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsası (SEC), “Dolandırıcılık, saf ve basit” diyor

SEC’in şikayetine göre Singh, FTX elinde bulunan müşteri fonlarının Bankman-Fried ve Wang’a ait bir kripto hedge fonu olan Alameda Research’e yönlendirilmesine izin veren bir yazılım kodu oluşturdu.

Komisyonun şikayetinde, Singh’in Alameda’ya normal bir müşteri gibi davranıldığını savunan ifadelerin yanlış ve yanıltıcı olduğunu bildiğini veya bilmesi gerektiğini iddia ediyor. Buna ek olarak, Nishad Singh’in kişisel kullanım ve harcamalar için FTX’ten yaklaşık 6 milyon dolar çektiği iddia ediliyor.

SEC ayrıca Singh’i FTX’in yatırımcılarını aldatma planına katılmakla suçluyor; bu plan FTX’in müşteri fonlarından yüz milyonlarca doları Alameda’ya yönlendirdi ve bu fonlar Bankman-Fried, Singh ve diğer FTX yöneticilerine ek girişim yatırımları ve kredileri için kullanıldı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsası (SEC)’in yaptırım Direktörü Gurbir S. Grewal şunları söyledi: “Bunun saf ve basit bir dolandırıcılık olduğunu iddia ediyoruz: bir yandan FTX, sözde etkili risk azaltma önlemlerini yatırımcılara duyururken, diğer yandan Bay Singh ve sanıklar, Bay Singh’in oluşturulmasına yardım ettiği yazılım kodunu kullanarak müşteri fonlarını çalıyorlardı. Menkul kıymetler yasalarımızın bir ayağı, şirketler ve temsilcileri bir konu hakkında konuşmaya karar verdiklerinde, yatırım kararlarının temelini oluşturan konularda yatırımcılara yalan söyleyemezler. Bu, diğer tüm menkul kıymetlerle bağlantılı olduğu gibi, kripto varlık menkul kıymetleri söz konusu olduğunda da geçerlidir.” 

CFTC, ABD dijital emtia piyasalarını korumak için Nishad Singh’e dava açtı

CFTC’nin Uygulama Bölümü Baş Müdür Yardımcısı ve Baş Danışman Gretchen Lowe şunları söyledi: “Bugünkü dosyalama, CFTC’nin ABD dijital emtia piyasalarını koruma taahhüdünü yansıtıyor. Bugünkü dosyalama ayrıca, Emtia Borsası Yasası ve CFTC düzenlemelerinin önemli ihlallerine karışan ve bu ihlallere yardımcı olan bir kişinin sorumluluğunun kabulünü de belirtmektedir.”

CFTC, Singh’in FTX’in yazılımında bulunan kodda ve diğer özelliklerle birlikte çalışarak FTX müşteri varlıklarını kötüye kullanmasına izin veren Alamedaya para transferi gibi çeşitli işlevleri sağlayan çeşitli açıklanmayan bileşenleri oluşturmaktan veya sürdürmekten sorumlu olduğunu iddia etti.

Sanık ayrıca, FTX müşteri varlıkları da dahil olmak üzere milyonlarca doları Alameda’dan doğru belgelenmemiş “krediler” yoluyla ve çeşitli kişisel harcamalar için FTX’ten diğer usulsüz fon çekimleri yoluyla kişisel olarak zimmete geçirmekle suçlanıyor. Ayrıca bunu Singh bilmesi veya bilmesi durumundan sonra bile devam etmekle suçlanıyor. Bu varlıkların kaynağının en azından bir kısmının FTX müşteri varlıkları olduğu biliniyordu.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir