Windows 11 değil Windows 10X geliyor - Haberler - indir.com

Windows 11 değil Windows 10X geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-08 16:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Yeni Windows 10X, Microsoft'un tamamen modern teknolojilerle geliştirmiş olduğu yeni işletim sistemidir. Hem dizayn hem de teknik açıdan birçok değişikliğe uğrayan Windows 10X hakkında bilinen detaylar için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Microsoft'un Windows 10 işletim sistemini sürekli olarak geliştirmesi, Windows 11 konusundaki beklentileri düşürmüştür. Aynı zamanda Microsoft forumlarında, Windows 11 ile ilgili sorulara verilen belirsiz cevaplar da Microsoft'un yeni işletim sisteminin adı üzerinde odaklanmadığını doğrular niteliktedir. Nitekim şöyle ki kullanılan cihazlar değişiyor ve Windows 10X'e geliyor. 

Windows 10X ne zaman çıkacak?

Microsoft tarafından yapılan basın açıklamasında Windows 10X işletim sisteminin 2020 yılının ikinci yarısında kullanıcılarla buluşacağının açıklamasını yaptı. Konuyla ilgili olan tahminlere göre Windows 10X'in çıkış tarihinin yıl sonundan önce olması beklenmiyor. 

Windows 10X ekran görüntüsü sızdırıldı, farklı bir görünüme sahipWindows 10X ekran görüntüsü sızdırıldı, farklı bir görünüme sahip

Windows 10X hangi cihazlarda çalışacak?

Teknoloji devi Microsoft, ilk başlarda Windows 10X'i sadece katlanabilir çift ekrana sahip olan mobil cihazlara özel bir işletim sistemi olarak lanse edecek. Şirket ilerleyen zamanlar içerisinde yeni işletim sisteminin bilgisayarlarda ve ekrana sahip bir cihazlarda da kullanılacağı açıklandı. Şu an için piyasada çift ekranlı cihazlardan daha çok bilgisayarlar, tek ekranlı telefonlar ve tabletler olduğu düşünüldüğünde, yeni işletim sisteminin daha geniş bir kitleye hitap edecek olması da son derece mantıklı görülüyor. Şu an Windows 10X sadece 2020'nin ilk yarısından sonraki tarihlerde çıkacak cihazlarda bulunacak. Bu da demek oluyor ki yeni işletim sistemi Windows 10X'i kullanmak isterseniz, içerisinde Windows 10X yüklü yeni bir cihaz satın almanız gerekli. 

Windows 10X özellikleri 

  • Yenilenmiş kullanıcı arayüzü
  • Yeni Başlat menüsü
  • Yeni Görev Çubuğu
  • Yeni Eylem Merkezi 
  • Yeni başlangıç ekranı
  • Oluşturma Modu
  • Eski uygulamaları destekleyen işletim sistemi 
  • Geliştirilmiş Windows güncellemeleri 
  • Dinamik arka plan

Yenilenmiş kullanıcı arayüzü: Denetim Masası, Dosya Gezgini ve İletişim Çubuğu yok

Windows 10X, tamamen modern teknolojiyle geliştirilmiş olan yeni bir kullanıcı arayüzüne sahip olacak. Yeni işletim sistemi, görünümünü cihazın pozisyonuna göre ayarlanabilir. Örnek verecek olursak katlanabilir bilgisayarlarda, işletim sisteminizi bilgisayarın tablet, dizüstü bilgisayar ve film modu gibi seçeneklerinde farklı şekillerde kullanabiliyor olacaksınız. Windows 10 ve önceki nesillerde bulunan Denetim Masası, Dosya Gezgini ve İletişim Çubuğu gibi özellikler Windows 10X’de kullanılamayacak. Microsoft Shell kullanıcı arayüzünün tamamen yeniden tasarlandığı düşünüldüğünde yukarıda belirttiğimiz işlemleri eskiye göre çok daha kolay gerçekleştireceğimize şüphe yok. 

Yeni Başlat menüsü

Dev şirket Microsoft, yeni Başlat menüsünü üretkenliğe daha çok odaklanmış bir şekilde tasarladığını belirtiyor.  Yeni Başlat menüsünün üst kısmında internet üzerinden arama yapmanıza imkan tanıyan arama çubuğu ve bilgisayarlar bulunan uygulamalara erişebileceğiniz bir kısım bulunuyor. Kullanıcılar, son kaydettikleri Microsoft Office belgeleri ve internette en son gezindikleri sitelere Başlat menüsü üzerinden kolay bir şekilde erişim sağlayabiliyorlar. 

Başlat menüsü üzerinden kullanıcıların isteğine göre kişiselleştirilebilir olacak. Başlat menüsünde hangi uygulamayı, klasörü ya da internet sitesini görmek istediğinize karar verebileceksiniz. Aynı zamanda dilediğiniz uygulamaları tek bir klasör içerisinde toplayabileceksiniz. 

Yeni Görev Çubuğu 

Yeni Windows 10X işletim sistemi, kullanıcıların kendi tercihlerine göre ayarlanabilen Görev Çubuğuna sahip. Yeni Görev Çubuğunda sabitlenmiş ve çalışan ögeler gözükecek ve tıpkı Windows 10'da olduğu gibi kullanıcılar çubuğu sağ tarafa sürükleme seçeneğine de sahip olacak. Yeni görev çubuğu dokunmatik merkezli bir sisteme sahip olacak. Bu da demek oluyor ki Görev Çubuğunu dokunmatik ekranda kullandığınız zaman yeni bir uygulama açtığınızda Görev Çubuğu minimalize edilecek. 

Yeni Eylem Merkezi

Yeni Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu’na ek olarak Windows 10X’de bir de yeni Eylem Merkezi bulunuyor. Bu yeni Eylem Merkezi üzerinden bilgisayarınızda hızlı bir şekilde basit ayarlamalar yapabilirsiniz. Bu ayarların içerisinde ses ayarları, cihazın pil yüzdesi, güç seçenekleri, ekran parlaklığı gibi kullanıcının işine yarayacak seçenekler bulunuyor. 

Yeni Başlangıç Ekranı 

Microsoft, Windows 10X’de her şey yenilendi ve bilgisayarı ilk çalıştırdığınız zaman karşınıza çıkan başlangıç ekranı da bu değişimden yararlandı. Windows başlangıç ekranı, tıpkı önceki nesillerde olduğu gibi kullanıcılara kurulum aşamasında yol göstermeye devam ediyor. 

Oluşturma modu

Compose Mode yani Oluşturma Modu, Windows 10X’de Eylem Merkezi’nde konumlandırılan tamamen üretkenliğe odaklandırılmış yeni bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Bu özelliğin amacı ise cihazları dizüstü bilgisayar gibi kullanabilmek. Yeni Oluşturma Modu, klavyeyi Surface Neo gibi cihazlara yerleştirdiğiniz anda klavye ve fare arasında geçiş sağlayarak kullanıcının Touchpad tarzında bir sanal klavyeye erişimini sağlıyor. 

Eski uygulamaları destekleyen işletim sistemi

Windows 10X'in tamamen yeni ve modern teknolojiyle donatıldığı daha önce de belirtildi. Microsoft, Windows 10X'den önce çıkarılan uygulamaların yeni sistemde tamamen kusursuz bir şekilde çalışması için çok fazla emek harcıyor. 

 




Windows 10X sesli kontrol desteği alabilirWindows 10X sesli kontrol desteği alabilir
Microsoft’tan Windows 10X açıklamasıMicrosoft’tan Windows 10X açıklaması

PAYLAŞ