Teknoloji devleri kendi çiplerini geliştirmek için acele ediyor - Haberler - indir.com

Teknoloji devleri kendi çiplerini geliştirmek için acele ediyor

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-07 13:00:05
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Yüksek talep gören standart çiplere güvenmekle yetinmeyen dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları kendi yarı iletkenlerini geliştiriyor.

Apple, Amazon, Facebook, Tesla ve Baidu, şirket duyurularına ve medya raporlarına göre yerleşik çip şirketlerinden kaçınıyor ve çip geliştirmenin belirli yönlerini şirket içinde getiriyor.

Küresel Çip Sıkıntısı Microsoft'un Gelirlerini DüşürdüKüresel Çip Sıkıntısı Microsoft'un Gelirlerini Düşürdü

Accenture’ın küresel yarı iletken lideri Syed Alam, verdiği demeçte, “Bu şirketler, rakipleriyle aynı jenerik yongaları kullanmak yerine uygulamalarının özel gereksinimlerine uyan özel yapım yongalar istiyorlar” dedi.

Çip sıkıntısı sadece Apple'ı etkilemiyor!

Alam, “Bu, onlara yazılım ve donanım entegrasyonu üzerinde daha fazla kontrol sağlarken onları rakiplerinden farklılaştırıyor” dedi. İngiltere merkezli Dialog Semiconductor’da eski bir yönetici olmayan direktör olan Russ Shaw, özel tasarlanmış çiplerin daha iyi performans gösterebileceğini ve daha ucuza çalışabileceğini söyledi.

Shaw, “Bu özel olarak tasarlanmış çipler ister akıllı telefonlar ister bulut hizmetleri ile ilgili olsun, belirli teknoloji şirketinin cihazları ve ürünleri için enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir” dedi. 

Devam eden küresel çip sıkıntısı büyük teknoloji firmaları da analiz firması Forrester Glenn O’Donnell, araştırma direktörü, kendi cips nereden hakkında iki kez düşündüğünü başka bir nedeni olduğunu söyledi. “Salgın, bu tedarik zincirlerinde kendi çiplerini yapma çabalarını hızlandıran büyük bir anahtar attı.” O’Donnell, “Birçoğu zaten inovasyon hızlarında yonga üreticisi zaman çizelgelerine kilitlenmiş olarak sınırlı hissetti” dedi.

AI çipleri ve daha fazlası

Şu anda, bir Big Tech şirketi yeni bir çip projesini duyurmadan neredeyse bir ay geçiyor. Belki de en dikkate değer örnek, Apple’ın şimdi yeni iMac’lerinde ve iPad’lerinde bulunan kendi M1 işlemcisini yapmak için Intel’in x86 mimarisinden uzaklaştığını duyurduğu Kasım 2020′de geldi.

Daha yakın zamanda Tesla, veri merkezlerinde yapay zeka ağlarını eğitmek için bir “Dojo” çipi inşa ettiğini duyurdu. 2019 yılında otomobil üreticisi, yolda olanlara yanıt olarak yerleşik yazılımın kararlar almasına yardımcı olan özel AI çipleriyle otomobil üretmeye başladı.

Baidu geçen ay, cihazların büyük miktarda veriyi işlemesine ve bilgi işlem gücünü artırmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir AI çipini piyasaya sürdü. Baidu, “Kunlun 2” çipinin otonom sürüş gibi alanlarda kullanılabileceğini ve seri üretime geçtiğini söyledi.

Bazı teknoloji devleri, belirli yarı iletken projelerini gizli tutmayı seçti

Google’ın, Chromebook dizüstü bilgisayarları için kendi merkezi işlem birimlerini veya CPU’larını piyasaya sürmeye yaklaştığı bildiriliyor. Arama devi, Nikkei Asia’nın 1 Eylül tarihli bir raporuna göre, CPU’larını yaklaşık 2023′ten itibaren şirketin Chrome işletim sisteminde çalışan Chromebook’larda ve tabletlerde kullanmayı planlıyor. Google konuyla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Dünyanın en büyük bulut hizmetini işleten Amazon, verileri ağlar arasında hareket ettiren donanım anahtarlarına güç sağlamak için kendi ağ yongasını geliştiriyor. Çalışırsa, Amazon’un Broadcom’a olan bağımlılığını azaltacaktır. Halihazırda bir dizi başka çip tasarlayan Amazon, CNBC’nin yorum talebine hemen yanıt vermedi. Facebook’un baş AI bilim adamı 2019′da Bloomberg’e şirketin mevcut tasarımların çoğundan ”çok farklı” çalışacak yeni bir yarı iletken sınıfı üzerinde çalıştığını söyledi. Facebook, CNBC’nin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Tasarım ama üretim değil

Bu aşamada, teknoloji devlerinin hiçbiri tüm çip geliştirmeyi kendileri yapmak istemiyor. Shaw, “Her şey çipin tasarımı ve performansı ile ilgili” dedi. “Bu aşamada, çok maliyetli olan imalat ve dökümhanelerle ilgili değil.” Tayvan’daki TSMC’ler gibi gelişmiş bir çip fabrikası veya dökümhane kurmak, yaklaşık 10 milyar dolara mal oluyor ve birkaç yıl alıyor.

O’Donnell, “Google ve Apple bile bunları oluşturmak konusunda isteksiz” dedi. ″ Çiplerini oluşturmak için TSMC’ye ve hatta Intel’e gidecekler.” O’Donnell, Silikon Vadisi’nde üst düzey işlemciler tasarlamak için gerekli becerilere sahip insan sıkıntısı olduğunu söyledi. “Silikon Vadisi, son birkaç on yılda yazılıma o kadar çok önem verdi ki, donanım mühendisliği biraz anakronizm olarak görüldü” dedi. O’Donnell, “Donanım yapmak ‘havalı’ hale geldi” dedi. “Adına rağmen, Silikon Vadisi şimdi nispeten az sayıda gerçek silikon mühendisi istihdam ediyor.”

 


Apple M2 çipi 4nm teknolojisiyle gelebilirApple M2 çipi 4nm teknolojisiyle gelebilir
Xiaomi çip sıkıntısından etkilenmeye başladıXiaomi çip sıkıntısından etkilenmeye başladı

PAYLAŞ