Sosyal medya

Sosyal medya "Sponsorlu Reklamlar" dolandırıcılığına dikkat!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 49 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-11 18:00:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

Yeni bir yöntem geliştiren dolandırıcılar bankaların isimleri ve logoları ile sosyal medya platformlarında fake hesap açarak, sponsorlu reklam ya da normal yayınlarla ulaştığı kişilerin banka hesaplarına ulaşmaya çalışıyor. 

Günümüzde teknoloji anlamında piyasaya şöyle bir göz attığımız zaman teknolojinin girmediği bir alan olmadığını görmüş oluyoruz. Bu anlamda Türkiye'ye baktığımız zaman sosyal medya platformu kullanan kullanıcı sayısı dünya ülkeleri arasında oldukça üst sıralarda yer alıyor. Teknoloji elbette hayatı kolaylaştırdığı gibi bazı durumlarda insan hayatını zor durumlarda bıraktığı anlar da oluyor. Bunlardan bir tanesi de sosyal medya platformu üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık. Dolandırıcılar, en başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformları üzerinden bankaların isim ve logolarını kullanarak tüketicilere, özellikle de sponsorlu yayınlar ile rahat bir şekilde ulaşıyorlar. Kullanıcıların dikkatini çekmek için sosyal medya üzerinden para ya da internet ödülü, masraf iadesi, çekişi yolu ile araba ve ev gibi hediyeleri kullanan dolandırıcılar, paylaştıkları linke tıklattırarak dolandırmaya çalışıyor. 

Google Play'de Kripto Para DolandırıcılığıGoogle Play'de Kripto Para Dolandırıcılığı

Dolandırıcıların kullandığı bu yönteme phishing ismi veriliyor

Açtıkları fake hesaba resmi hesap süsü veren dolandırıcılar, sosyal medya platformlarında paylaştıkları linke tıklayan ve istenilen bilgileri giren kullanıcıların banka hesaplarındaki paralara ulaşıyorlar. Aynı zamanda kullanıcıların kişisel bilgileri ile başka dolandırıcılık faaliyetleri gerçekleştiren dolandırıcılar, dolandırdıkları kişileri hesaplarından kontrolleri dışında para çekilmesi ya da bir başka kişinin kendilerini uyarması ile farkına varıyorlar. Son dönemlerde geliştirilen yeni yönteme phishing yani yemleme adı verdikleri bu yöntemi kullanıyorlar. Phishing denilen dolandırma yöntemi ise pasword (Şifre) ve fishing (Balık Avı) sözcüklerinin birleşmesi ile oluşturulan bir kelime. Yemleme taktiği ise özellikle de sosyal medya mecralar üzerinden gerçekleşiyor. 

" Bu sahteciliği yapanlar, reklamlara bile para ödemiyorlar."

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Üyesi ve sosyal medya uzmanı Serdar Bağtır bu konuda insanları uyararak, "Sahtecilik için ücretsiz bir sosyal medya hesabı açmak, bu hesapta banka logosunu ve ismini kullanmak, işlemin tamamlanacağı web sitesi için bankanın gerçek kodlarını kopyalamak ve en sonunda reklam hesabından reklam vermek yeterli. Gerisi internet okuryazarı olmayan ya da çoğu zaman dalgınlıkla reklamın gerçekliğini sorgulamayan kişilere kalıyor. Üstelik bu sahteciliği yapanlar, reklamlara bile para ödemiyorlar. Çalıntı kredi kartı bilgilerini kullanarak reklam ücretlerini de başkalarından çalıyorlar. Kredi kartı bilgilerine ulaşmaksa maalesef artık çok kolay." şeklinde konuştu

 


Etherium kurucusu dolandırıcılar nedeniyle ismini değiştirdiEtherium kurucusu dolandırıcılar nedeniyle ismini değiştirdi
Çiftlikbank'ta nitelikli dolandırıcılık!Çiftlikbank'ta nitelikli dolandırıcılık!
Twitter Kripto para dolandırıcılı konusunda ihmalkar mı davranıyor?Twitter Kripto para dolandırıcılı konusunda ihmalkar mı davranıyor?

PAYLAŞ