Sosyal medya şirketlerine ikinci büyük ceza kesildi - Haberler - indir.com

Sosyal medya şirketlerine ikinci büyük ceza kesildi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-04 17:30:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Sosyal medya yasası adı altında çıkan 7253 sayılı kanında yapılan değişikliklerle Türkiye'de faaliyet gösteren ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal medya platformlarının Türkiye'de temsilcilik bulundurma zorunluluğu getirilmişti. 2 Kasım’da Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, Dailymotion, Periscope gibi şirketlere verilen 10’ar milyon TL’lik ilk cezanın ardından belirli bir süre verilmişti. Bu süre doldu ve dev isimlere birer kez daha ceza kesildi. 

Sosyal medya devleri ikinci kez ceza yedi

Geçtiğimiz aylarda TBMM'den gelen sosyal medya düzenlemesi karşısında Türkiye'de 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunan platformların temsilcilik bulundurması zorunlu kılınmıştı. Bunun üzerinde Facebook, Twitter, TikTok, Instagram gibi dev şirketlerin Türkiye’de temsilci bulundurması zorunlu hale gelmişti.

Facebook Türk bir yazılım geliştiricisine dava açtıFacebook Türk bir yazılım geliştiricisine dava açtı

İlk etapta şirketlere verilen ilk süre kapsamında sadece Rus merkezli VKontakte (VK) sosyal medya platformu temsilci yetkilendirirken, diğer sosyal medya devleri konu hakkında bir adım atmadı. Bunun sonucunda da Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, Dailymotion, Periscope gibi şirketlere ayrı ayrı 10 milyon TL para cezası kesildi. İlk cezanın ardından 1 aylık ek yasal süre tanınan  bu şirketler, halen temsilcilik açmak adına herhangi bir harekete geçmedi. Sosyal medya devlerine bu kez, yasada yer alan madde uyarınca 30’ar milyon TL para cezası kesildi.

Artık ne olacak?

Şirketlere, kesilen 30 milyon TL’lik cezayı ödeyip Türkiye'de herhangi bir temsilcilik açmazsa yasa gereğince sosyal ağ sağlayıcısının Türkiye’de bulunan vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerden reklam alması üç aylığına yasak hale getirilecek. Bu üç ayın ardından ise şirketler yine temsilcilik açmayı kabul etmezse, BTK mahkemeye başvurarak ilk aşamada yüzde 50 bant daraltma cezası verilmesini talep edecek. Mahkeme kararına rağmen, 30 günlük süre içinde talep karşılanmazsa bu kez de yüzde 90 bant daraltma cezası gelebilecek.


Facebook İzmir'e yaklaşık 1 milyon dolarlık deprem desteği yaptıFacebook İzmir'e yaklaşık 1 milyon dolarlık deprem desteği yaptı
Facebook 6 milyon dolarlık bir cezayla karşıyaFacebook 6 milyon dolarlık bir cezayla karşıya
Facebook yeniden Libra ile gündemdeFacebook yeniden Libra ile gündemde

PAYLAŞ