Facebook 6 milyon dolarlık bir cezayla karşıya - Haberler - indir.com

Facebook 6 milyon dolarlık bir cezayla karşıya

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-26 20:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Sosyal medya lideri Facabook veri ihlali davası ile Güney Kore'de cezaya çarptırıldı. Şirketin bu cezaya itiraz edip etmeyeceği ise şu an için bilinen bir durum değildir. Apple, Google, Amazon ve Facebook gibi büyük şirketler pek çok kez dava süreci yaşıyor. Facebook da bu şirketlerin yanında yerini uzun zamandır alarak çeşitli davalarla uğraşıyor. Şimdi ise bu sefer de Facebook, Güney Kore'de 6.1 milyon dolarlık bir ”kullanıcı verisi ihlâli” davası ile karşı karşıya kaldı.

Facebook veri ihlali davasında milyonlar ödeyebilir

Lider isimlerden Facebook zaten uzun bir süredir veri ihlali yapma suçuyla çeşitli davalar ve soruşturmalarla uğraşıyordu. Özellikle de Facebook bünyesinde Instagram ve WhatsApp gibi toplamda milyonlarca kullanıcıya sahip olan uygulamaları da katmasıyla beraber daha sıkı bir şekilde takip ediliyor. İşte Güney Kore’de de Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu şeklinde adlandırılan PIPC, Facebook'un 3.3 milyon kullanıcının bilgilerini paylaşması sebebiyle dava ile karşı karşıya kaldı. Elde edilen bu bilgileri izinsiz olarak paylaştığı için Facebook toplamda 6.7 milyar Won yani 6.1 milyon dolar ödemek durumunda kalacak. 

Facebook'un şaşırtıcı girişimi: Yapay zekaFacebook'un şaşırtıcı girişimi: Yapay zeka

Facebook'un söz konusu bu davası yıllar önce 2018 yılında gerçekleştirilen bir soruşturmaya dayanıyor. İletişim Komisyonunun hazırlamış olduğu dilekçeye göre Facebook, Mayıs 2012 ve Haziran 2018 tarihleri arasında izin bir şekilde 3.3 milyon Güney Koreli kullanıcının bilgilerini başka şirketlerle paylaştı. Diğer şirketlerle paylaşılan bu veriler ise kullanıcıların detaylı bir şekilde kişisel verilerini içeriyor. Facebook'ta oturum açan kullanıcıların adları, eğer kayıtlıysa adresleri, doğum tarihleri, iş deneyimleri, memleketleri ve ilişki durumu gibi kişisel bilgiler şirketlerle paylaşıldı. Yonhap News’ta yayınlanan haberlerde söz konusu bu kullanıcı bilgilerinin 10 binin üzerinde farklı bir şirketle paylaşılmış olabileceği de gündem de yer alıyor. Davaya sebep olan bu konuya dair kanıtlar olmadığı için ne kadar bilginin paylaşıldığı da henüz bilinmiyor. 

 


Facebook çalışanlarının hayatını riske mi atıyor?Facebook çalışanlarının hayatını riske mi atıyor?
Facebook 2020'nin ilk şeffaflık raporunu yayımladıFacebook 2020'nin ilk şeffaflık raporunu yayımladı
Facebook Türk bir yazılım geliştiricisine dava açtıFacebook Türk bir yazılım geliştiricisine dava açtı

PAYLAŞ