Facebook Türk bir yazılım geliştiricisine dava açtı - Haberler - indir.com

Facebook Türk bir yazılım geliştiricisine dava açtı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 36 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-23 16:00:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Sosyal medya dünyasını domine eden Facebook, yazılım geliştiricisine dava açması ile gündeme geldi. Facebook'un direkt olarak kendi blog sitesinde yayınladığı haberde ABD'de Ensar Şahintürk aleyhine, klon sitelerden meydana getirilen bir ağ oluşturmak amacı ile Instagram'dan halka açık olan bilgileri çalmak suçundan dolayı dava açıldı. İstanbul'da ikamet eden yazılım geliştiricisi Ensar Şahintürk, Instagram klonu toplam 20 farklı site açarak 100 bin kişiden fazla kullanıcının verilerini kendi bünyesine izinsiz olarak kopyaladı. Kendisine yapılan uyarıların bir fayda göstermediğini ifade eden Facebook, en nihayetinde ABD'de dava açtı.

Facebook yazılım geliştiricisine dava açtı: Durum ciddi!

Şu esnalarda yazılımcıların da oldukça farklı şekillerde popüler uygulamaların birebir kopyalarının oluşturulduğu haberleri görüyoruz. Bunlardan birisi de Facebook'un sahip olduğu Instagram için yaşandı. Instagram kopyası uygulamaları vasıtası aracılığı ile kendi reklamlarını tanıtan Türk yazılımcı, bu sayede binlerce dolar kazanmış olabilir. Hatta bu dava yazılımcının aleyhine sonuçlanması durumunda gelirinin tamamını da Facebook'a ödemek zorunda kalabilir.

Instagram Guides özelliğini yayımladıInstagram Guides özelliğini yayımladı

Bu olay uzun yıllar boyunca fark edilmemiş. Facebook, klon internet sitesi ağından bir sene önce, 2019 yılının Kasım ayında öğrendiğini aktarıyor. Türk yazılımcının jolygram.com, imggram.com, imggram.net, finalgram.com, pikdo.net ve ingram.ws gibi farklı adresler ile Instagram'ı klonlamış. Buradan toplanan kişisel veriler ise Instagram dışı adreslerde yayımlanıyor.

Dava, milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerinin izinleri olmadan toplandığı Cambridge Analytica skandalının etkileri devam ederken, Facebook'un açmış olduğu birçok davadan sadece birisi olarak kayıtlara geçiyor.

 


İlgili uygulamalar
Instagram yeni özellikleri ardı ardına yayımlıyorInstagram yeni özellikleri ardı ardına yayımlıyor

PAYLAŞ