OneWeb iflas etti SpaceX rakipsiz kaldı! - Haberler - indir.com

OneWeb iflas etti SpaceX rakipsiz kaldı!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-30 11:31:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Uzayda internet hizmeti vermek isteyen OneWeb şirketi iflas etti. SpaceX yola rakipsiz olarak devam edecek.

Son yılların en iddialı teknoloji şirketleri arasında yer alan OneWeb geçtiğimiz gün iflas ettiğini duyurarak teknoloji dünyasını şaşkına çevirdi. Konuyla ilgili CNN’de yayınlanan habera göre OneWeb ABD İflas Mahkemesi’ne başvurarak gelecekteki çalışmalarını da tamamen durdurduğunu aktardı. Uzaydan internet teknolojisinde lider olmak için yola çıkan ve yörüngeye şuana kadar 74 uydu yerleştiren şirket bu hamleyle sektörden çekilmiş oldu.

SpaceX, Crew Dragon Fırlatma Kaçış Sistemini Test EdecekSpaceX, Crew Dragon Fırlatma Kaçış Sistemini Test Edecek

22 Mart’ta yörüngeye uydu yerleştirmişti

Geçtiğimiz haftaya kadar işlerinde her şey yolunda gibi görünen OneWeb 22 Mart tarihinde “Soyuz” roketiyle uzaya 34 uydu daha fırlatarak yörüngedeki filosunu 74’r çıkarmıştı. SpaceX şirketinin en büyük rakibi olarak görülen OneWeb’in iflas haberi büyük bir sürpriz olarak değerlendirildi.

Şirketin iflasının nedenin ise nakit para akışındaki sorunlar olarak aktarılıyor. “SpaceNews”de yer alan habere göre şirketin en büyük yatırımcısı olan Softbank bu ay itibariyle yatırımlarını sonlandırma kararı almış. Bugüne dek OneWeb’e araştırmaları ve çalışmaları için toplamda 2 milyar dolar yatırım yaptığı bilinen Softbank’ı teknoloji şirketinin her gün daha fazla paraya ihtyaç duyması ortaklığın geleceğini düşünmeye itmiş ve şirket bu ay itibariyle projeden çekişme kararı almış.

OneWeb ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada iflasında Corona virüsü salgının büyük bir role sahip olduğunu açıkladı. Yeni yatırımlar almaya oldukça yakın olduğunu söyleyen şirket pandeminin dünya ekonomisini sarsmasıyla yatırımcıların geri adım attığını ve projenin ilerleyemediğini aktardı.

Şirketin uzaydan internet projesine devam edebilmek için yaklaşık 7.5 milyar dolara ihtiyaç duyduğu ve şuana kadar sadece 3.4 milyar dolar yatırım almayı başarabildiği de aktarılan bilgiler arasında. Kısa vadede 650, uzu vadede 5260 uyduluk bir filo kurarak küresel internet bağlantısı sunma hedefi olan şirket yeterli ödeneği alamayınca bu planlarına veda etmek zorunda kaldı.

SpaceX 10 yılda sektörün lideri oldu

OneWeb’in iflas etmesiyle birlikte Elon Musk’ın Starlink projesi de artık rakipsiz kalmış oldu. Falcon roket ailesine sahip olan SpaceX bu alanda diğer şirketlere göre çok daha hızlı bir ilerleme kaydediyor.

Elon Musk: Starlink projesi SpaceX’te kalacak

Bu noktada SpaceX’in en büyük avantajlarından biri roketlerinin kullanıma hazır ve yeniden kullanılabilir yapılardan oluşuyor olması. Bu iki durum şirkete büyük ölçüde maddi bir tasarruf imkanı sağlıyor. Bu sayede SapceX Falcon 9 roketini 4 ya da 5 kez kullanarak uzaya uydu gönderebiliyor. OneWeb ise uzaya uydu gönderirken en uygun kalkış fiyatlarını da takip etmek zorundaydı. Bu şirketin çoğu zaman uydu gönderebilmek için ülkeden ülkeye gitmesine neden oluyordu. Tüm bu maliyetler şirketin tek başına kaldırabildiği yükler olmadı.


SpaceX'in uzaydan internet projesi bu sene hayata geçebilirSpaceX'in uzaydan internet projesi bu sene hayata geçebilir
SpaceX, 15 Mart'ta Falcon 9 roketini yeniden fırlatacakSpaceX, 15 Mart'ta Falcon 9 roketini yeniden fırlatacak

PAYLAŞ