SpaceX, 15 Mart'ta Falcon 9 roketini yeniden fırlatacak - Haberler - indir.com

SpaceX, 15 Mart'ta Falcon 9 roketini yeniden fırlatacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 26 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-16 10:30:00
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Falcon 9 roketini deneyen SpaceX, Cuma günü NASA’nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde 39A pedinde başarılı bir test gerçekleştirmesi üzerine Falcon 9’un donanım açısından güçlü olduğunu açıkladı. Şirket yeni görevi Pazar günü erken saatlerde başlatacak.
 

SpaceX’in geçtiğimiz sene geliştirdiği süper soğutulmuş, yoğunlaştırılmış gazyağı ve sıvı oksijenle dolu Falcon 9'u, geçtiğimiz hafta Cuma günü Türkiye saatiyle saat 18:30'da roketin motorlarını ateşledi. Falcon 9 için gerekli testleri yapan şirket, motorlar kapatmadan önce birkaç saniye ateşledi, ardından itici gazların boşaltılmasını sağladı. Uzay taşımacılığını şirketin altıncı görevi olarak gören SpaceX, Falcon 9’u beşinci kez Pazar günü sabah 9:22 ateşlemeyi planlandığı da açıkladı. Pazar günü fırlatılmak için Falcon 9'un üzerine sabitlenmiş 60 Starlink uydusu olacak. Ve SpaceX bu sayede geçtiğimiz sene Mayıs ayından bu yana çeyrek tonluk düz panel uzay aracının 360'ını konuşlandırmış olacak.

SpaceX, Crew Dragon Fırlatma Kaçış Sistemini Test EdecekSpaceX, Crew Dragon Fırlatma Kaçış Sistemini Test Edecek

SpaceX, yeni Starlink uydularını uzaya gönderdi

Bu sene fırlatma programı kapmasında ciddi yol kat etmesi beklenen şirketin dünya çapında internet hizmetini başlatmak için 500’ün üzerinde Starnlik uydusunu uzaya fırlatması bekleniyor. Konuyla ilgili Cuma günü açıklama yapan şirket Falcon 9'un Pazar günkü göreve atanan ilk etap güçlendiricisinin beşinci seferini yapacağını belirtti. Güçlendiriciler içim büyük bir revizyondan önce 10 uçuş için tasarlandı, ancak SpaceX'in daha önce hiçbir roketi bugüne kadar dört kereden fazla göreve gönderilmemişti.

2018 senesinin Temmuz ve Ekim aylarında Kaliforniya'daki “Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden”, sonra 2019 yılının Şubat ve Kasım aylarında “Cape Canaveral”dan iki kez fırlatılan güçlendirici, her görevden sonra başarılı olarak iniş yapmıştı. Her uçuştan sonra, bir bakım ekibi tarafından kontrol edilen ve onarımları gerçekleştirilen roket için şirket mühendisleri her seferinde yeni bir şey öğrendiklerini açıklayarak daha fazla veri elde ettikçe denetimde nelerin önemli olduklarını anladıklarını dile getirmişlerdi.

SpaceX, lansmanın ilk aşamasında uyduları aerodinamik kuvvetlerden koruyan dış kaportayı geliştirmiş ve Kasım ayında Starlink lansmanında yeniden uçurmaya başlamıştı. Aynı zamanda bu kaplamanın, inişini Dünya'ya yönlendirmek için de soğuk gaz iticileri ve bir parafoil kullanarak tasarlandığını da belirtmekte varda var. 


SpaceX'in uzaydan internet projesi bu sene hayata geçebilirSpaceX'in uzaydan internet projesi bu sene hayata geçebilir
Elon Musk: Starlink projesi SpaceX’te kalacakElon Musk: Starlink projesi SpaceX’te kalacak

PAYLAŞ