Elon Musk: Starlink projesi SpaceX’te kalacak - Haberler - indir.com

Elon Musk: Starlink projesi SpaceX’te kalacak

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-11 11:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

SpaceX şirketinin bir süredir üzerinde çalıştığı uzaydan internet projesiyle ilgili Elon Musk açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz aylarda yörüngeye fırlattığı uydularla gündeme gelen şirket açıklamalardan anlaşılana göre projeyi başarılı bir şekilde ilerletmeye devam etse de, bu teknolojinin tüm kullanıcılara ulaşması beklenenden daha uzun sürebilir.

Amerika’nin Washington eyaletinde gerçekleştirilen Satellite 2020 konferansında konuşmacı olan Elon Mus, Starlink projesinin SpaceX bünyesinden ayırmayı şimdilik düşünmediklerini dile getirdi. Buda bu projenin kullanıcılara sunulmak için henüz hazır olmadığının bir göstergesi olarak kabul edildi. Projenin bu aşamasında ticari girişimlerden çok başarıya odaklandıklarının altını çizen Elon Musk, bu projenin telekomünikasyon şirketleri açısından da bir tehdit olmayacağına değindi.

SpaceX, Falcon 9 roketiyle 60 Starlink uydusunu uzaya göndereceği tarihi açıkladıSpaceX, Falcon 9 roketiyle 60 Starlink uydusunu uzaya göndereceği tarihi açıkladı

SpaceX ticari bir proje olmayacak mı?

Starlink uydularının geniş bant aralığı ve yüksek internet hızıyla düşük gecikme süresine sahip olacak bir teknoloji olması, tüm dünyayı bu teknoloji için heyecanlandırırken, telekomünikasyon şirketlerinin üzerinde bir baskı oluşturuyordu.

SpaceX'in uzaydan internet projesi bu sene hayata geçebilir

Projeye hakkında “Oldukça iyi bir deneyim sunacak çünkü çok düşük gecikme olacak. Gecikmeyi 20 milisaniyenin altında tutmayı hedefliyoruz, böylece birisi rekabetçi bir seviyede hızlı tepki veren bir video oyunu oynayabilir”  açıklamasını yapan Elon Musk, şirketin telekomünikasyon şirketlerine de destek vereceğini bu yüzden bir tehdit oluşturmayacağını belirterek, bu teknolojinin kırsal alanlarda internet kullanımını desteklemek için geliştirildiğini ve çok nüfuslu bölgelerde yeterince iyi olamayacağını da belirtti.

Büyük şehirler için 5G ağının daha uygun olduğunu açıklayan Elon Musk bu sözleriyle Starkink projesinin  telekomünikasyon şirketleri açısından sanıldığı kadar büyük bir tehdit oluşturmayacağı konusuna açıklık getirdi. Starlink’in telekomünikasyon şirketleri için yararlı olacağının da altını çizen Musk, Starlink’in halihazırda hiç internet bağlantısı olmayan ya da bağlantı hızı çok düşük olan yüzde 3 ya da yüzde 4’lük bir kesime hizmet vereceğini açıkladı.

Ancak ilerleyen dönemlerde büyük şehirlerdeki gelirden vazgeçmek istemeyeceği düşünülen Elon Musk’ın bu açıklamayı şimdilik projeye tüm dünyada yeterli altyapı ve hizmet kalitesine sahip olana kadar kullanıcılardaki beklentiyi daha düşük tutmak için yapmış olabileceği düşünülüyor. Bunun en büyük nedeni ise projenin başlarında Musk, Starlink’in ABD dahil olmak üzere küresel kapsamda bir hizmet vermeyi hedeflediğine yönelik açıklamalarının olması.

Bu açıklamaların yanı sıra SpaceX uydularının astronomik gözleme olumsuz etki ettiği yönündeki şikayetler hakkında da konuşan Musk “Astronomik keşiflerde hiçbir etkiye neden olmayacağımızdan eminim. Sıfır. Bu benim tahminim. Sıfırın üstündeyse düzeltici eylemde bulunacağız” açıklamasını yaptı.

Starlink projesi nedir?

Elon Musk’un SpaceX bünyesinde yürttüğü Starlin isimli proje uzay yörüngesine gönderilen uyduyla tüm dünyada hızlı bir internet bağlantısı sunmak. Özellikle hiç internet bağlantısı olmayan bölgelere internet hizmeti sunabilmek için hayata geçirilen bu proje sayesinde SpaceX uzayda bir internet ağı kurmuş olacak. Geçtiğimiz yıl ilk uydu gönderimlerine başlayan ve belirli aralıklarda buna devam eden şirket toplamda 12 bin uyduyu uzay yörüngesine yerleştirmeyi hedefliyor. Tamamlanmasına henüz birkaç sene bulunan bu projenin son aşamaları bittiğinde Elon Musk’ın ticari alanda nasıl bir yol izleyeceği ise henüz belirsizliğini koruyor.


SpaceX, yeni Starlink uydularını uzaya gönderdiSpaceX, yeni Starlink uydularını uzaya gönderdi
SpaceX, Crew Dragon Fırlatma Kaçış Sistemini Test EdecekSpaceX, Crew Dragon Fırlatma Kaçış Sistemini Test Edecek

PAYLAŞ