Güney Kore, Apple ve Google'ın komisyon zorunluluğuna karşı çıktı! - Haberler - indir.com

Güney Kore, Apple ve Google'ın komisyon zorunluluğuna karşı çıktı!

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-01 12:45:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Güney Kore parlamentosu, Google ve Apple’ın geliştiricileri yalnızca teknoloji devlerinin tescilli faturalandırma sistemlerini kullanmaya zorlayan ödeme politikalarına kısıtlama getiren ilk ülke yapacak bir yasa tasarısını onayladı . 

Mevzuat, partisi tasarının sesli bir şekilde destekçisi olan Başkan Moon Jae-in tarafından imzalandıktan sonra yasalaşacak.

Güney Kore'den Google ve Apple'a Yüksek Komisyon SavaşıGüney Kore'den Google ve Apple'a Yüksek Komisyon Savaşı

Apple ve Google’ın politikaları genellikle geliştiricilerin teknoloji devlerine her işlemin %30′u kadar yüksek bir komisyon ödemesini gerektirir. Salı günü onaylanan tasarı, geliştiricilerin kullanıcıları alternatif platformlar üzerinden ödeme yapmaya yönlendirerek Google ve Apple gibi büyük uygulama mağazası operatörlerine komisyon ödemekten kaçınabilecekleri anlamına geliyor.

Apple ve Google ne diyor?

Bir Apple sözcüsü, tasarının “diğer kaynaklardan dijital ürünler satın alan kullanıcıları dolandırıcılık riski altına sokacağını, gizlilik korumalarını zayıflatacağını, satın alma işlemlerini yönetmeyi zorlaştıracağını ve ‘Satın Alma İsteği’ ve Ebeveyn Denetimleri gibi özelliklerin daha az etkili hale geleceğini söyledi. ”

Mevzuatın bir sonucu olarak App Store satın alımlarında kullanıcı güveninin büyük olasılıkla azalacağını da eklediler.

Güney Kore'den Google ve Apple'a Yüksek Komisyon Savaşı

Bir Google sözcüsü, hizmet ücretinin “Android’i ücretsiz tutmaya yardımcı olduğunu ve geliştiricilere dünya çapında milyarlarca tüketiciye erişmeleri için araçlar ve küresel platform sağladığını” söyledi. Google sözcüsü, “Yüksek kaliteli bir işletim sistemini ve uygulama mağazasını destekleyen bir modeli sürdürürken bu yasaya nasıl uyulacağını düşüneceğiz ve önümüzdeki haftalarda daha fazlasını paylaşacağız” dedi.

Yonhap News’e göre, bazen Google’a Karşı Yasa olarak anılan yasa geçen Ağustos ayında meclise sunuldu.

Yasa ne işe yarayacak?

Reuters’e göre, hakim konumdaki uygulama mağazası operatörlerinin uygulama geliştiricilerine ödeme sistemlerini zorlamasını ve uygulama incelemelerini veya engellemelerini “uygunsuz şekilde” geciktirmesini önlemek için tasarlandı. Yasa ayrıca Güney Kore hükümetine uygulama pazarındaki ödeme, iptal ve geri ödemelerle ilgili anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapma yetkisi veriyor. Reuters’in bildirdiğine göre, katılan milletvekillerinin yaklaşık 180′i Telekomünikasyon Ticaret Kanununda yapılan değişikliğin kabul edilmesi lehinde oy kullandı.

Geçen hafta basında çıkan haberlere göre, Ulusal Meclis yasama ve yargı komitesi, uygulama mağazası operatörlerinin geliştiricileri belirli ödeme sistemlerini kullanmaya zorlamasını önlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısının revizyonlarını onayladı.

Çin neden yeni bir yasa çıkarıyor?

Bir süredir şirketler uygulama mağazalarının yüksek komisyon oranlarıyla mücadele ediyor. Popüler Fortnite oyununun arkasındaki firma olan Epic Games, Apple ve Google’ın mevcut politikalarını aşma çabasının bir parçası olarak geçen yıl kendi oyun içi ödeme sistemini kurmuştu. Spotify ve Tinder-owner Match dahil olmak üzere diğer birçok şirket, son yıllarda teknoloji devlerinin kendi ödeme sistemlerini kullanmalarına izin vermeleri gerektiğini dile getirmişti.

Match sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada, “Güney Koreli milletvekillerinin bugünkü tarihi eylemi ve cesur liderliği, adil bir uygulama ekosistemi mücadelesinde anıtsal bir adımı işaret ediyor” dedi.

Tasarının hızla yasalaşması için sabırsızlanıyoruz ve dünyanın dört bir yanındaki yasama organlarından vatandaşlarını ve işletmelerini interneti kısıtlayan tekelci kapı bekçilerinden korumak için benzer önlemler almalarını istiyoruz” dedi. Wedbush Securities hisse senedi araştırması genel müdürü Daniel Ives’e göre, dünya çapındaki düzenleyiciler Google ve Apple’ın geliştiricilerden aldığı uygulama mağazalarına ve ücretlere daha fazla odaklanıyor ve Güney Kore’deki karar muhtemelen daha fazla incelemeye doğru ilk adım olacak.

Düzenleyici inceleme

Ives , Pazartesi günü Seul’deki karar öncesinde CNBC’nin “ Sokak İşaretleri Asya ”da “Bu potansiyel bir dönüm noktası” dedi . “Bunun kendi başına ne anlama geldiği için değil, sadece kelimeler değil, aslında eylemler olduklarını gösterdiği için dalgalanma etkisi için.”

Ives, telekomünikasyon hizmetleri sağlayıcıları gibi diğerleri için para kazanma fırsatı olsa da, bunun nihai olarak tüketicilerin nasıl yanıt vereceğine bağlı olduğunu ekledi. “Soru şu ki tüketiciler nihayetinde ne yapacak? Çünkü en az dirençli yol, Apple’dan ve Google’dan geçmektir ve tüketiciler buna alışmıştır” dedi.


Uğursuz olduğuna inanılan Uğursuz olduğuna inanılan "13" sayısı Apple'ın başını ağrıtabilir
Apple Yüksek Komisyon Ödemelerinde Geri Adım AttıApple Yüksek Komisyon Ödemelerinde Geri Adım Attı

PAYLAŞ