Apple Yüksek Komisyon Ödemelerinde Geri Adım Attı - Haberler - indir.com

Apple Yüksek Komisyon Ödemelerinde Geri Adım Attı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-27 17:20:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Apple yüksek mağaza komisyonları ile dikkat çekerken bu konuda geri adım atacağını duyurdu.

Uygulama ve oyun geliştiricileri tarafından yüksek komisyon oranları nedeniyle eleştirilerin hedefinde yer alan Google ve Apple, özellikle son günlerde Uzak Doğu’da yaşanan gelişmeler neticesinde Hedef alınmıştı. Şirketlere rest çeken pek çok şirket, uygulama ve oyun geliştiricileri için alternatif 3. taraf sistemlerden destek alınabilmesi adına farklı projelerin geliştirileceği belirtilmişti.

Çin'de yaşanan gelişmelerin yanı sıra 2019 yılında iki farklı geliştirici tarafından açılan davada yapılan son görüşmeler, Apple’ın geri adım atmasına neden oldu. ABD Bölge Mahkemesi’nde görülen davada Apple ve dava açan geliştiriciler uzlaşmanın sağlanması nedeniyle anlaşmanın onaylanması için dilekçelerini sundu.

Apple İlk Tavizi Verdi!

Şirketler arasında yapılan anlaşmada, Apple'ın şirketlere bazı tavizler vereceği belirtildi. Anlaşmada şöyle denildi; "Apple, tüm uygulama kategorilerindeki geliştiricilerin, uygulama içi satın alma dışındaki satın alma yöntemleri hakkında e-posta ve diğer iletişim hizmetleri de dahil olmak üzere, uygulamalar dışında muvafakat eden müşterilerle iletişim kurmasına izin vermek için App Store Yönergelerini gözden geçirmeyi kabul etti… Bu ihtiyati tedbir, son derece değerli. Alternatif ödeme seçenekleri, müşterileri bilgilendirmek ederek, geliştiriciler Apple'ın komisyon ödememek ve dahası onun fiyatlandırma disipline Apple rekabetçi baskı uygulayabilir.”

Şirketler mevcut açıklama doğrultusunda oyun ya da uygulamalar üzerinden değil, kullanıcıların mail ya da telefon numarası gibi alternatif ulaşım bilgilerini kullanarak farklı ödeme kanallarından yararlanabileceğini paylaşacak. Böylece farklı alanlardan yapılacak satın almalar ile birlikte geliştiriciler Apple’a komisyon ödemesi olmayan daha yüksek gelirlere ulaşabilecek. 

Anlaşmayı Apple Da Doğruladı

Gündeme gelen haberler ve dava açan şirketler tarafından yapılan açıklamalar sonrasında konu ile ilgili olarak Apple cephesinden de ilk açıklama geldi. Apple yaptığı basın açıklamasında geliştiriciler ile belirli konularda anlaşmanın sağlandığını ve mevcut anlaşmanın tüm geliştiriciler için geçerli olduğunu söyledi.

Apple iOS uygulamaları dışında mevcut çalışmaların yapılabileceğini özellikle vurguladı. Buna karşılık mevcut anlaşma Apple için Kazan-Kazan olarak değerlendirildi. Apple ayrıca abonelikler, uygulama içi satın almalar ve ücretli uygulamalar için geliştiricilere sunulan fiyat sınırının 100'den 500'e çıkarmayı kabul ettiğini de söyledi.





PAYLAŞ