Uğursuz olduğuna inanılan

Uğursuz olduğuna inanılan "13" sayısı Apple'ın başını ağrıtabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 24 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-27 09:37:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Akıllı Telefonlar

Çin'in sosyal medyası Weibo üzerinden aktarılan bazı görüntüler, Apple'ın yakın zamanda sunulması beklenen iPhone modellerine ait olan ambalajlarını kısmen de olsa gün yüzüne çıkarıyor. Buna göre ise Apple, bir takım inanışlarda uğursuzluğu simgelemesine rağmen telefonun adında "13" kullanmaktan geri kalmayacak. 

ABD merkezli olan akıllı cihaz üreticisi Apple, muhtemelen eylül ayı içerisinde gerçekleştireceği bir etkinlik ile beraber yeni iPhone modellerini  sunacak. Etkinliğe neredeyse sayılı günler kala, bu iPhone'larla ilgili olarak önemli bir gelişme yaşadı. Çin'den aktarılan görüntüler, Apple'ın yeni iPhone akıllı cihaz modellerini "iPhone 13" şeklinde isimlendireceğini doğruluyor.

Apple, kadın çalışanlara erkeklerden daha az maaş veriyorApple, kadın çalışanlara erkeklerden daha az maaş veriyor

Esasında Apple'ın iPhone 13 adını kullanma ihtimali, herkes tarafından kabul edilmişti. Hatta takipçiler de bu telefonlar ile ilgili olarak her zaman iPhone 13 ibaresini kullandı. Fakat 13 sayısının uğursuz olduğuna dair olan bazı batıl inanışlar, Apple'ın iPhone 13'ü atlayarak iPhone 14 ismiyle kullanıcıların karşısına çıkabileceği iddiaları gündemde yer alıyordu. DuanRui isimli bir Twitter kullanıcısının Weibo'da görerek paylaştığı ve iPhone modellerinin ambalajlarını gösteren bu görüntüler, Apple'ın bu batıl inancı dikkate almadığını gösteriyor. 

iPhone 13 ibaresinin resmen kullanılıyor

Bu işin esas sıradışı kısmı, özellikle de ABD'li tüketiciler bu 13 sayısına ciddi anlamda takılmış durumdalar. Hatta kısa bir süre önce yeni iPhone modellerini satın almayı düşünen tüketicilerin katılımı ile bir anket yapıldı. Bu ankete katılım gösterenlerin yüzde 20 gibi göz ardı edilmeyecek bir kısmı, Apple'ın yeni modeller için "iPhone 13" ibaresini kullanmasını istemediğini dile getirdi. Fakar Çin'den sunulan görüntüler, Apple'ın bu yıl da geleneği bozmayacağını gösteriyor.

13, neden uğursuz olarak değerlendiriliyor?

13 sayısı, özellikle de Hristiyanlık için uğursuz bir rakamdır. Bununla ilgili olarak pek çok teori bulunuyor. Fakat teoriler arasında en çok inanılan ise  İsa Peygamber'in "Son Yemek" ritüelinde masada 13 kişi olmasıdır. Üstelik İsa Peygamber'i ele veren kişi de masadaki 13. kişi olan Yahuda'dır. Aynı zamanda İstanbul'un fethedildiği 1453 yılının rakamlarının toplamı da 13'tür. 13 rakamının uğursuz olarak değerlendirilmesine dair olan inanışlar, farklı kültürlerde de bulunuyor. Örnek vermek gerekirse Paganizm'de 13. tanrı olarak bir şölene dahil olan Loki'nin ortamı bozduğu ve hatta bu yüzden Balder isimli tanrının öldüğüne inanılır. Aynı zamanda Yunan Mitolojisi, 13 sayısının uğursuzluğunun sebebi 12 tanrıdan ibarettir.


Apple çalışanları, taciz ve ayrımcılık olaylarına karşı birlik olduApple çalışanları, taciz ve ayrımcılık olaylarına karşı birlik oldu
Apple iCloud hesaplarını gizlice taradığı ortaya çıktıApple iCloud hesaplarını gizlice taradığı ortaya çıktı
Apple Watch, iki kez bir kişinin hayatını kurtardıApple Watch, iki kez bir kişinin hayatını kurtardı

PAYLAŞ