exFAT nedir? - Haberler - indir.com

exFAT nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 5 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-25 09:00:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Soru-Cevap

Verilerin sıkça depolandığı disklerin sıfırlanacağı zaman karşımıza exFAT, FAT32 ve NTFS gibi seçenekler çıkıyor. Diskin hangi formattan sıfırlanacağını belirten bu isimler, basit bir seçenek gibi gözüküyor. Ancak birbirleri arasında benzerlikleri olduğu gibi ciddi farklara da sahip durumdalar. Gelin şimdi bu içeriğimizde NTFS, FAT32 ve exFAT arasındaki farklar neler bunlara bakalım. Günlük hayatta daha çok küçük USB belleklerden büyük verileri yedeklemeye yarayan büyük depolama aygıtları da sıkça kullanılıyor. Bu depolama birimlerinin exFAT, FAT32 ve NTFS formatlarında depolama alanlarına sahip olduklarını belirtelim. Bu diskler saklayabileceğiniz veri kapasitesine ve kullanım amaçlarına göre farklılık gösterebiliyor.

Bilgilerin depolandığı bu diskler, verilerin birden çok cihazda okunabilmesi ve yine farklı cihazlar üerinden diske veri yazılabilmesi için belli bir standart ile tasarlanıyor. Diskin format biçimi olarak exFAT, FAT32 ve NTFS adlarını görüyoruz.

Yeni WhatsApp depolama alanı kullanımı özelliğiYeni WhatsApp depolama alanı kullanımı özelliği

exFAT nedir?

Daha çok düşük depolama birimlerine yönelik geliştirilen bu disk format türü exFAT, FAT32’nin kısıtlamalarını kaldırmasıyla biliniyor. 4 GB’tan daha büyük dosya boyutuna sahip tekil dosyaları saklamaya olanak sağlayan exFAT, çeşitli işletim sistemlerine sahip cihazlarla uyumluluk noktasında FAT32 ile benzerlik gösteriyor. Ayrıca Mac platformunun exFAT desteği ile Apple kullanıcıları tarafından da sıkça tercih edildiğini belirtelim. exFAT formatlanan depolama birimleri Linux işletim sisteminde özel bir yazılım yüklenmesinin ardından kolaylıkla kullanılabiliyor.  

exFAT ve FAT32 arasındaki farklar

FAT dosya yerleşim tablosu anlamına geliyor. Diğer veri depolama alanı format türleri olan NTFS ve exFAT da dahil olarak en eski format çeşiti olarak biliniyor. Windows 3 işletim sistemlerinde kullanılan FAT16 disk formatının yerine geçmesi ile beraber geliştirilen FAT32 dis format sistemi Windows 95 işletim sistemi ile piyasaya sürüldü.

FAT32 günümüzde popüler olarak kullanılmaya devam ediyor. Herhangi aldığınız bir USB bellek genel olarak FAT32 disk formatına sahip olarak geliyor. FAT32 her işletim sisteminde ve oyun konsollarında sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi ile dikkat çekiyor. Bu birimin dezavantaj noktasında ise tekil olarak en fazla 4 GB’lık bir dosyaya sahip olabiliyor.

exFAT ve NTFS arasındaki farklar

Windows yüklü olan bir depolama biriminin format türü NTFS oluyor. Microsoft’un Windows işletim sistemlerinde ilk kez kullanılan NTFS dis formatında Windows XP ile kullanımı genişlemeye başlamıştı. Windows noktasında NTFS, FAT32’nin sahip olduğu maksimum 4 GB boyutlu tekil dosya barındırma sorununu da ortadan kaldırıyor. exFAR format türünden daha mdern özelliklere sahip olan NTFS bu noktada dikkat çekiyor.

Güvenlik için dosyalarda izin işlemleri gerçekleştirebilme ve ani sistem kapanlamalarına karşı da güvenli olan bu dosyya türünde exFAT dis formatının yerini almaya başladığını belirtebiliriz. İşletim sisteminin varolduğu depolama biriminde exFAT yerine NTFS format biçimi daha sıklıkla tercih ediliyor. exFAT karşısında ise NTFS, dezavantaj olarak uyumluluk problemleri yaşayabiliyor. Ayrıca tüm Windows sürümleri ile uyumlu olduğunu belirtelim.


En fazla hafıza sunan bulut depolama uygulamalarıEn fazla hafıza sunan bulut depolama uygulamaları
PlayStation 5 depolama artışına izin verecek mi?PlayStation 5 depolama artışına izin verecek mi?

PAYLAŞ