Ekran kartı özelliklerine nasıl bakılır? - Haberler - indir.com

Ekran kartı özelliklerine nasıl bakılır?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-21 15:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Bir grafik programı veya oyun indirmeden önce ekran kartınızın özelliklerini öğrenmek isterseniz bunu yapmanın kolay yöntemleri vardır. Ekran kartı özelliklerine nereden bakılır merak ediyorsanız bunu yazımızdan öğrenebilirsiniz. Bilgisayarınıza bir grafik programı ya da sistemi zorlayacak bir oyun yükleyeceksiniz ekran kartı özelliklerini detaylı bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Kullandığınız bilgisayarın ekran kartının ne olduğunu bilmediğiniz, ancak bu bilgiye ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda aslında yapmanız gereken birkaç basit adımdan oluşuyor.

Ekran kartı özelliklerine nereden bakılır?

  • Başlat menüsüne basın.
  • ‘dxdiag’ yazıp Enter tuşuna basın.
  • İkinci sıradaki sekmeye tıklayın.
  • Burada tüm ekran kartı bilgilerini görebilirsiniz.

Bilgisayarınızın başlat menüsüne ‘dxdiag’ yazıp Enter’a bastığınız zaman DirectX Diagnose Tool, yani DirectX Tanı Aracını açmış oluyorsunuz. Bu sayfada bilgisayarınızın donanımının genel bir açıklamasını göreceksiniz. Görüntü sekmesinde ekran kartınızın belleği, markası, üreticisi, ekran yenileme hızı ve çözünürlüğünü görebiliyorsunuz.

Bilgisayarda ekran kartı öğrenme işlemi nasıl yapılır?Bilgisayarda ekran kartı öğrenme işlemi nasıl yapılır?

Ekran kartı performansı nereden görülür?

  • Görev çubuğuna sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi’ne tıklayın.
  • Performans sekmesine tıklayın
  • En alt sıradaki GPU 0 sekmesine tıklayın.
  • Burada ekran kartı performans bilgisini görebilirsiniz.

Ekran kartı özelliklerinden ziyade ekran kartınızın herhangi bir durumdaki performans değerlerini programsız bir şekilde görmek isterseniz Windows 10’da dahili olarak bulunan Görev Yöneticisi eklentisini kullanabilirsiniz. Görev Yöneticisi Performans sekmesindeki GPU bölümünde, ekran kartınızın o an %'lik olarak ne kadar kullandığınızı görmeniz mümkündür. Bunun bir programa ihtiyaç duymadan önce ve sonra inceleyerek o programın ekran kartınızı ne kadar kullandığını görebilirsiniz. 

Bunun dışına GPU Belleği ve Adanmış GPU belleği şeklinde iki kısım göreceksiniz. GPU Belleği, ekran kartınızın donanım olarak sahip olduğu belleği gösterir. Adanmış GPU belleği ise ekran kartınızın kullanılabilir durumda olan bellek boyutudur. Adanmış GPU belleğini tam randımanlı olarak kullanmak istiyorsanız, overclock işlemi yapmanız gerekiyor. 

Ekran kartı performansı nasıl arttırılır?

MSI Afterburner kullanın:

Kullanıcıların teknik bilgi gerekmeden ekran kartı overclock işlemi yapmalarına yardımcı olan MSI Afterburner programını kullanarak, bilgisayarınızda yüksek performans gerektiren programları rahatlıkla çalıştırabilir ve oyun performansını hızlı bir şekilde artırabilirsiniz. 

Ekran kartı sürücülerini güncel tutun

Ekran kartı gibi donanımlar, özellikle de yakın dönemde piyasaya sürülmüş olanlar üretici firma tarafından sürekli yazılım güncellemesi alırlar. Bu sebeple ekran kartınızın sürücülerini güncel tutmak, sahip olduğunuz sürümde yaşayabileceğiniz yavaşlama veya hata verme gibi sorunları gidermenize yarayacaktır. Tabii sürücülerinizi güncellemeden önce bilgisayarınızda yüklü olan sürücüleri kaldırmayı unutmayın. 

Ekran kartı performans testi nasıl yapılır?

  • Userbenchmark aracını indirin.
  • Uygulamayı çalıştırın.
  • Graphics seçeneğinin tikini işaretleyin. (Dilerseniz diğer donanım bilgilerini de seçebilirsiniz.)
  • Run butonuna tıklayın.

3. parti yazılım Userbenchmark ile bilgisayarınızın donanım bilgilerini o sitenin veri tabanına yollayabilir ve sitedeki sizle aynı donanıma sahip diğer kullanıcıların durumlarıyla karşılaştırabilirsiniz. Tabii bizim ilgilendiğimiz kısım ekran kartı olduğu için oraya odaklanmanız gerekecek. Sitede ilk olarak karşınıza genel bir değerlendirme kısmı çıkacak. Burada donanımınızın teker teker neden iyi veya neden kötü olduğu anlatılıyor, ancak değerlendirmelerin hepsi İngilizce dilinde. 


ASUS, Dual GeForce RTX 2070 MINI ekran kartını duyurduASUS, Dual GeForce RTX 2070 MINI ekran kartını duyurdu
MacBook Pro ekran kartı içi yeni seçenekMacBook Pro ekran kartı içi yeni seçenek

PAYLAŞ