Bluetooth Hakkında Az Bilinen 5 Efsane Bilgi - Haberler - indir.com

Bluetooth Hakkında Az Bilinen 5 Efsane Bilgi

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-14 16:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Her teknolojide olduğu gibi Bluetooth teknolojisinin de geliştiğini görmeye devam ediyoruz. Her geçen yıl yeni bir sürümü geliştirilen Bluetooth hayat kolaylaştıran bağlantı teknolojiler arasında yer alıyor. Ancak Bluetooth hakkında az bilinen yada efsaneleşmiş olan birçok bilgi internet ortamında bulunuyor. Bizde sizlere bu içeriğimizde Bluetooth hakkında bilmeniz gereken bazı detaylara değineceğiz. 1994 yılında Ericsson şirketi tarafından geliştirilmiş olan ve kısa mesafeli radyo dalgaları olarak çalışarak kablosuz cihazları birbirine bağlayan Bluetooth teknolojisini akıllı telefonlardan, saatlere ve arabalara kadar birçok alanda görmeye devam ediyoruz. Şimdi gelin Bluetooth hakkında en fazla bilinen 5 efsane bilgiye göz atalım.

Bluetooth Açmak Bataryayı Daha Hızlı Tüketir

BİM, şimdi de Xiaomi Mi Bluetooth hoparlörü yüzde elli indirimli satacakBİM, şimdi de Xiaomi Mi Bluetooth hoparlörü yüzde elli indirimli satacak

Eski telefonlar için bu bilginin doğru olduğunu söyleyebiliriz. Cihazın Bluetooth özelliğini açık olarak kullanmak telefonun pilinin daha çabuk bitmesine sebebiyet veriyordu. Fakat bu durum ise ilk nesil Bluetooth çiplerinin eşleşmek için sürekli farklı Bluetooth cihazları aramasından ötürü kaynaklanıyordu. Fakat yeni nesil Bluetooth çiplerinde böyle bir durum söz konusu olmuyor.

Bakacak olursak Bluetooth 4 ile beraber LE adlı modüller çipler ile beraber geliyor. Farklı bir arama teknolojisi barındıran bu modüller sayesinde çok az bir güç tüketimi yaşanmış oluyor. Diğer yandan ilk nesil çipler 1W güç tüketirken artık yeni nesil LE modüller 0.01 ile 0.5 W arası bir güç tüketiyor.

Bluetooth Radyasyondan Ötürü Sağlığa Zararlıdır

Bu noktada çok bir benzer fikir ye ralmazken, radyasyon durumu daha çok yayılan güç ile alakalı karşımıza geliyor. Bu kapsamda Bluetooth çipleri yaydıkları güç ile en sağlıklı çipler olarak biliniyor. Bir çip en fazla 100mW güç harcıyor ve Bluetooth cihazının güç üretimi ise 1mW oluyor. Bu kapsamda 3G ve 4G teknolojilerinin 1000 mW ve 2000 mW gibi güç ürettiğini söyleyerek aradaki radyasyon farkını anlamış oluyoruz. Bu noktada bağlantı teknolojileri arasında radyasyon noktasında en güvenli ismin Bluetooth olduğunu ifade edebiliriz.

Bluetooth Oda Menzili

Bluetooth bağlantısının çok geniş değil ufak çaplı mesafelerde çalıştığı biliniyor. Bu noktada çalışma mesafesi olarak belirtilen bilgilere bakalım;

  • Bluetooth Class 3: 10 metreden daha kısa mesafe
  • Bluetooth Class 2: yaklaşık 10 metre mesafe
  • Bluetooth Class 1: yaklaşık 100 metre mesafe

Bu bilgilere bakacak olursak kapsama alanı çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösteriyor diyebiliriz. Akıllı telefonlar ve akıllı saatler daha çok Class 2 ve Class 3 seviyesinde olurken bilgisayarlar ise Class 1 sınıfına sahip bağlantısı bulunuyorlar.

Cihazı Görünmez Yapmak

Her teknolojide karşımıza çıktığı gibi Bluetooth tarafında da kötü niyetli hackerler bulunuyor. Bu kapsamda bu saldırıların önüne geçmek için cihazı karşı cihazlara karşı görünmez yapmak ilk yapılan tedbirlerden birisi oluyor. Fakat bu koruma yönteminin aslında başarılı olmadığını ifade edebiliriz. Görünmez modda cihazlar sadece aygıt adı gizlenmiş oluyor. Fakat hacker kişiler tarafından bu bluetooth ağına tekrardan ulaşmak çokta zor olmayacaktır. Bu noktada Bluetooth bağlantınız için güvenilir şifreler seçmenizi öneririz.

Bluetooth Sinyallari Wifi’leri Engelliyor mu?

Tüm bağlantı seçeneklerinde olduğu gibi Bluetooth’da 2.4G bağlantı frekansı ile çalışıyor. Bu geniş bir bağlantı frekansı olduğu için Bluetooth sinyallerinin diğer bağlantı performanslarını düşürdüğü düşünülüyor.

Ancak Bluetooth 5 ile beraber uyarlanabilir frekans atlama teknolojisi yer alıyor. Bu kapsamda 2.4Ghz frekans hızı 2400 ile 2483 Mhz arasında bir frekanstan oluşmuş oluyor. Frekans atlama sistemi ile ise yüzde 50 olarak bağlantı ikiye bölünüyor ve bu sayede frekanslar arasında geçişler sağlanmış oluyor. Bu sayede diğer bağlantılarda bir performans düşüklüğü yaşanmamış oluyor.


Marshall, Bluetooth özellikli hoparlör ailesini güncellediMarshall, Bluetooth özellikli hoparlör ailesini güncelledi
Bluetooth hoparlörler bilgisayar ve telefonlarda nasıl kullanılır?Bluetooth hoparlörler bilgisayar ve telefonlarda nasıl kullanılır?
Apple Bluetooth Destekli Bir Kalem TanıtabilirApple Bluetooth Destekli Bir Kalem Tanıtabilir

PAYLAŞ