Apple'un ürün pazarlama stratejileri - Haberler - indir.com

Apple'un ürün pazarlama stratejileri

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 29 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-28 09:00:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Akıllı Telefonlar

Apple'a dair çeşitli fikirler olsa da konu hakkında tek şey reddedilmez. O da şu ki, şirket sunumlarını büyük bir incelikle yapar. Şirket tarafından her bir söz dikkatle seçilir ve tek amaç ürünü sahnede en iyi şekilde göstermektir ve bunun için her yol mübahtır. "Fantastik", "harika" ve "muhteşem" gibi kelimeler her sunuya cömertçe serpilirken "ucuz" gibi diğer kelimeler asla Apple'ın kelime dağarcığında olmaz. Bu yazıda Apple'ın bu sinsi ve sık sık yanıltıcı pazarlama yöntemlerini daha iyi fark edebilirsiniz.

Apple'ın ürünlerini normalden abartılı gösterme taktikleri

Kıyaslamalar söz konusu olduğunda Apple belki de en üstü kapalı konuşan şirketlerin başında gelir.  "Önceki iPhone'dan iki kat hızlı", "bir telefondaki en iyisi", "bir iPhone'da ilk kez" gibi sözleri hangi iPhone ya da telefon olduğunu belirtmeden kullanırlar ve çoğu zaman yanıltıcıdır. Apple'ın sunuda asla bahsetmediği şeylerse asıl önemli olan konular olur.

Redmi yeni akıllı telefonuyla Apple'a rakip olmaya hazırlanıyorRedmi yeni akıllı telefonuyla Apple'a rakip olmaya hazırlanıyor

Önceki iPhone'dan daha iyi

Apple'ın yaptığı belki de en zayıf karşılaştırmalardan biridir. Bir şeyin önceki iPhone'dan  daha iyi olduğunu söylerler fakat aslında o özellik bir iPhone'daki en iyisi değildir. Öyle ki geçmişte daha iyi iPhone'lar olmuştur. Örneğin, iPhone 12, 11'den incedir ama en ince iPhone değildir; olsa elbette defalarca bahsedilirdi. Apple'ın nesiller arasında yaptığı değişiklikler her zaman bir sonraki iPhone'da bahsedecek bir geliştirme olmasını sağlar.

Bir iPhone'da ilk

iPhone'a yeni bir özellik eklenmesi harika bir haberdir çünkü Apple mühendisleri sayesinde artık milyonlarca kullanıcının hayatlarını daha iyi hale getirecek bir özellik gelmiştir. Ancak "Bir iPhone'da ilk" çoğu zaman "diğer telefonlarca uzun zamandır olan bir özelliği nihayet eklemeye karar verdik" demektir. Örneğin ters kablosuz şarj gibi. Apple isterse ekleyebilir ancak eklememeyi seçer. Böylece bir sonraki modelde övgüyle bahsedebilir.

Bir iPhone'da şimdiye kadarki en iyisi

Yeni bir telefonun sunumunda sıklıkla kullanılan ifadelerin başında gelir. En büyük ekran, en büyük pil, en hızlı şarj, bu cümlenin önüne birçok başarı ifadesi ekleyebilirsiniz. Buradaki anahtar kelime elbette "iPhone'daki" oluyor. Bunu duyarsanız, bu kategoride iPhone'u nesnel olarak geride bırakan başka telefonlar var demektir. Yukarıda bahsedilenler, Apple'ın en iyi olmaktan çok uzak olduğu alanlardır. Geniş Android telefon yelpazesinde "en iyi" ifadesi farklı cihazlar arasında yayılır; birinin ekranı en büyüğüdür, diğerinin pili en büyüktür, biri ise en hızlı şarj olan telefondur.

Bir akıllı telefonda şimdiye kadarki en iyisi

Hiç kuşkunuz olmasın, Apple, iPhone'un bir konuda en iyinin en iyisi olduğunu biliyorsa bunu size söyler. Bunun en güzel örneği çipleridir. Rakamlar, Apple’ın silikonunun Android telefonlar için mevcut en iyi çiplerden daha iyi performans gösterdiğine işaret ediyorsa "Bir iPhone'daki" ifadesinin yerini hızlıca "herhangi bir akıllı telefondaki" alır. Apple’ın açılış konuşmalarını düzenli olarak dinlerseniz bu cümlenin çok sık kullanılmadığını, ancak yeri gelirse çokça vurgulandığını fark edersiniz.

Bir akıllı telefonda ilk

Bu belki de en imrenilen ifadedir. 5nm A14 yongasında olduğu gibi rakipler tarafından birkaç ay içerisinde geçilecek olsa bile Apple bu dalgayı bir kez yakaladığında kolayca bırakmaz. Elbette Apple'ı başarılarından uzaklaştırmıyoruz zira iPhone'ların bazı özellikleri gerçekten takdire şayan. Ancak bu ilkler giderek azalıyor ve azalıyor. Bu nedenle bir tane varsa şirket pazarlama amacıyla bunu mümkün olduğunca sağmaya çalışıyor.

Şüpheli ifadeler kullanma

Apple ürünlerinin gerçekte olduklarından daha iyi görünmelerini sağlayacak şekilde sunmanın yollarını biliyor. Bunun bir yolu, teknolojiye aşina olmayan kişilerin farklı bir anlam ifade ettiğini düşündüğü belirli kelimeler veya cümleler kullanmaktır. Örneğin bu yılki iPhone 12 Pro Max, "5X optik yakınlaştırma aralığı" ile geliyor. Bunun, bir nesneyi 5 kat daha büyük göstermek için bu optik yakınlaştırmanın kullanabileceği anlamına geldiği anlaşılabilir. Ancak Apple gerçekte ultra geniş açılı kameranın sunduğu 0,5X yakınlaştırma ile telefoto kameranın 2,5X yakınlaştırması arasındaki aralığı ifade ediyor.

Apple'ın bahsetmediği şeyler asıl önemli olanlardır

Daha önceden öne çıkan özellikler bugün uygun fiyatlı cihazlarda hızlıca eklenmeye başlandığından tüm akıllı telefon üreticileri artık amiral gemisi telefon satmakta zorlanıyor. Apple söz konusu olduğunda işi daha zor. iPhone 11 ailesini değerlendirecek olursak; Apple geçen yıl pil ömrünün iyileşmesinden ve cihazlarında kaç saat video izlenebildiğinden bahsetti. Bununla birlikte telefonlara eklenen daha büyük batarya nedeniyle cihazların biraz daha kalın ve daha ağır olduğundan bahsetmedi. Ancak bu yılki iPhone 12 duyurusuna bakalım. Yeni telefonların ne kadar ince ve hafif olduğu hakkında konuşmaya zaman ayrıldı. Ancak pil ömründen hiç bahsedilmedi. Bunun yerine slaydın köşesine sıkıştırılmış şu cümle kullanıldı: "Harika pil ömrü".

Yeni iPhone'lar öncekilerden daha küçük pillere sahip. Ve daha verimli çip bunu ancak kısmen telafi ediyor. Apple'ın kendi karşılaştırması yeni iPhone 12 Pro'nun iPhone 11 Pro'dan 1 saat daha az video oynatma süresi sunduğunu gösterir. Dolayısıyla Apple için bahsedilmeye değer değildir. Android amiral gemileri dünyasında yeni bir modelin pil kapasitesinin azalması büyük öfkeye yol açacaktır. Ancak Apple, iPhone pillerinin kapasitesini listelemiyor bile, bunun için sertifika belgelerine ve sökümlere bakmak zorundayız. O halde şimdiden bir tahmin yapalım ve pil ömrünün gelecek yılki iPhone 13 sunumunda büyük rakamlarla gösterileceğini söyleyelim.

 


Samsung Galaxy Z Fold2 Apple'ın MagSafe'i ile şarj edildiSamsung Galaxy Z Fold2 Apple'ın MagSafe'i ile şarj edildi
Apple bir uygulamasını kapatma kararı aldıApple bir uygulamasını kapatma kararı aldı
Apple AirTags ile ilgili yeni iddialar gündeme geldiApple AirTags ile ilgili yeni iddialar gündeme geldi

PAYLAŞ