Anlık mesajlaşma uygulamalarından hangisi daha güvenli? - Haberler - indir.com

Anlık mesajlaşma uygulamalarından hangisi daha güvenli?

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-16 19:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Son günlerde dünyanın ana gündemi, 2 milyardan fazla aktif kullanıcı sayısına sahip olan WhatsAp. Kullanıcı sözleşmesi hakkında yaptığı değişiklikler ile kullanıcı verilerinin işleneceğini açıkça belirten WhatsApp onay vermeyen kullanıcıların 8 Şubat 2021'den sonra uygulamayı kullanmasına izin vermeyecek. Bu durum karşısında kullanıcılar Telegram ve Signal gibi alternatif platformlardan faydalanabilir. 

WhatsApp, Telegram, Signal 

Telegram yaklaşık olarak 400 milyon, Signal 10 - 20 milyon arasında kullanıcı sayısına sahiptir. Üç farklı mesajlaşma uygulamasının güvenliği ile beraber merkezleri hakkında bilgiler veriyoruz. 

Signal'e Görüntülü Görüşme Özelliği GeldiSignal'e Görüntülü Görüşme Özelliği Geldi

WhatsApp mesajları okumasa da gerisini topluyor

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın güvenlik tarafından ön plana çıkan özelliği uçtan uca şifrelemeydi. Mesajlarınız, video ve sesli görüşmeler, fotoğraflarınız ve karşınızdaki kişilerle paylaşmış olduğunuz tüm dosyalar WhatsApp tarafından şifreleniyordu. Yani teknik olarak siz ve mesajlaştığınız kişi arasında sohbetler kimse tarafından görüntülenemiyor. WhatsApp platformunun çok bilinmeyen fakat dikkat çeken bir diğer özelliği ise, şu an için en güvenilir uygulamalardan biri olarak görülen ve Signal'ın arkasındaki isim olan Open Whisper Systems tarafından geliştirilen uçtan uca şifreleme protokolünü kullanması: Signal Protocol

2016 yılından bu yana WhatsApp tarafından kullanılan Signal uygulamasında kullanılan uçtan uca şifreleme sisteminin temelidir. Tüm iletişim şifrelenirken, yedeklenirken şifrelememesi de dikkat çekiyor. Aynı zamanda meta verileri de şifrelenmiyor. Yani şöyle ki mesajlarınız okunmuyor olsa da ne zaman ne kadar sürede mesaj gönderdiğiniz belirlenebiliyor. 

Popüler fakat güvenirliliği düşük Telegram

WhatsApp platformunun yeni sözleşmesini kabul etmek istemeyen kullanıcıların büyük bir kısmı, Telegram platformuna geçiş yapıyor. Uygulama ile ilgili çeşitli yanılgılar bulunuyor. Şöyle ki kullanıcılara çeşitli korumalar sunuluyor. Peki söz konusu bu mesajlaşma uygulamaları için en önemli özellik haline gelen uçtan uca şifreleme özelliğinin Telegram'da varsayılan olarak kapalı halde geliyor. 

Bu özelliği pratik olmaktan çıkaran Gizli Sohbet özelliğini yani şifrelemeyi aktif hale getirmek için görüşmek istediğiniz kişiye tıklamanız sonra profiline girmeniz ve “Gizli Sohbet Başlat” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Yani mesajlar varsayılan olarak telefonunuzda şifreleniyor ve sunucuya gönderiliyor. Burada tekrar şifrelendikten sonra alıcıya ulaştırılıyor. Telegram bu şifreleme anahtarına sahip olduğu için mantıken mesajlarınıza erişim sağlayabilirler. 

Şirket, bugüne kadar üçüncü şahıslar ve hükumetlerle herhangi bir veri paylaşımı yapmadığının bilgisini verdi. Fakat şöyle bir durum söz konusu, şifreleme özelliğini aktif etseniz dahi bu noktada şirket kendi kendi protokolü olan MTProto'yu kullanıyor. Başarılı bir şifreleme sistemi olsa da açık kaynak olmadığı için güvenlik araştırmacıları bunu doğru bulmuyor. Bu nedenle güvenlik uzmanları, Signal protokolü gibi açık kaynaklı ve yaygın bir protokol kullanmanın, Telegram’da özel bir kapalı kaynaklı şifreleme protokolü kullanmaktan daha iyi olacağını sıkça dile getiriyor. Burada esas detay ise Telegram gruplarında görüşmelerin şifrelenemiyor olmasıdır. macOS dışında Windows ve Linux de uçtan uca şifreleme sistemi desteklenmiyor. 

Güvenlik konusunda en iyisi Signal

WhatsApp'tan Telegram'a geçişlerin daha fazla olmasında kullanıcı sayısının etkisi oldukça fazladır. Telefonunuza Telegram'ı yüklediğiniz rehberinizde onlarca kişinin kullandığını görme ihtimaliniz vardır. Fakat Signal'de bu sayı genelde bir kaç kişiye düşüyor. 

Söz konusu güvenlik meselesi, Signal açık ara farkla en iyisi olarak değerlendiriliyor. Burada açık kaynaklı kod sistemi kullanıldığı için uçtan uca şifreleme sistemi bulunuyor. WhatsApp platformunda sadece mesajlar ve aramalar şifrelenirken, Signal bir adım daha ileriye giderek meta verilerini de şifreliyor. Hatta bununla da kalmıyor ve kişiler arasında güvenli iletişim için Sealed Sender özelliğini kullanıyor. Sealed Sender ile kimin kime mesaj gönderdiğini Signal dahil kimse bilmiyor. Diğer uygulamalar ile benzer olarak ekran kilidi özelliği bulunuyor. Güvenlik ile ilgili olan özellikler bunlarla da sınırlı değildir. 

İki adımlı doğrulama sistemine ek olarak, ekran görüntülerini engelleme seçeneği de vardır. Aynı zamanda karşı tarafa herhangi bir görüntü atmadan önce yüzlerin otomatik olarak bulanıklaştırmasını sağlayan bir özellik kullanıma sunuldu. Varsayılan olarak cihazda yer alan tüm dosyaları 4 basamaklı bir parola ile şifreliyor. Şifreli bir yedek oluşturmaya izin veriliyor ve hatta grup görüşmeleri de şifreli olarak gerçekleşiyor. İsrail merkezli dijital istihbarat şirketi Cellebrite, Signal’in güvenlik özelliklerini hacklemeyi başardığına dair haberler yaydı. Ancak bu iddiaların gerçek olmadığı Signal tarafından doğrulandı.

Hangi mesajlaşma uygulaması daha güvenli?

Kullanıcı gözünde değerlendirme yapmak gerekirse, okul gruplarından iş gruplarına kadar takibi ve iletişimi zorunlu kılan tüm kanallar genellikle WhatsApp platformu üzerinden gerçekleşir. Bunun yanı sıra WhatsApp uygulamasını kullananların sayısı, diğer uygulamalara göre çok daha fazladır. WhatsApp platformunu geride bırakacaklar için Signal son derece doğru bir çözümdür. 

Turkcell BiP nedir? 

Son zamanlarda gündemde yer edinen Turkcell BiP uygulaması, mesajlaşma uygulamalarından biridir. Fakat BiP, uçtan uca şifreleme konusunda henüz bir açıklamada bulunmadı. Kimlik ve iletişim bilgileri, kullanım verileri, konum verileri, ödeme verileri, cihaz verileri, iletişim ve yedekleme ile ilgili bilgiler ve rehberi topladığı görülüyor. BiP tarafından bu bilgiler hizmet sağlayıcılar, ortaklar ve danışmanlar tarafından paylaşılıyor ve verilerin saklanmasını da şu şekilde belirtiyor; “Lifecell, elde etmiş olduğu kişisel verileri Avrupa Birliği dışındaki ülkeler dahil olmak üzere kullanıcının bulunduğu yargı alanı dışındaki ülkelere aktarabilir ve bu ülkelerde saklayabilir.”


Mesajlaşma Uygulaması Signal, Skype'a Kripto Desteği VerecekMesajlaşma Uygulaması Signal, Skype'a Kripto Desteği Verecek
OneSignal Hesabınız İçin Yeni Özellikler!OneSignal Hesabınız İçin Yeni Özellikler!
Telegram'da yüz binden fazla kadını hedef alan deepfake botları tespit edildiTelegram'da yüz binden fazla kadını hedef alan deepfake botları tespit edildi

PAYLAŞ