Akıllı Telefonumuzu Şarj Ederken Sıkça Yapılan Hatalar
Kategori : Donanım
Akıllı telefonlar gerek kamera gerekse donanım tarafında bir hayli gelişmeye devam ediyorlar. 2018 ile beraber ekran tasarımı noktasında çentikli gelişmeler görürken, yeni yıl ile beraber üretici markalardan yine iddialı amiral gemisi cihazları göreceğiz. Ancak her yeni nesil birçok anlamda gelişme görürken batarya tarafında bir türlü telefonlar beklenen seviyeye henüz gelmiş değil. Şuan için bile en iyi pil performansı gösteren akıllı telefon 1.5 günlük bir performans sergiliyor. Bizde sizlere bu içeriğimizde telefonlarınızı şarj ederken yapmış olduğunuz bazı hatalara değineceğiz. Bazı küçük şarj etme ipucuları ile akıllı telefonlar daha iyi bir batarya sağlığına kavuşacaktır. Gelin şimdi akıllı telefonlar şarj edilirken sıkça yapılan 7 hataya göz atalım.
Pili Tamamen Tüketip %100’e Kadar Şarj Etmek
Birçok akıllı telefon kullanıcısının yapmış olduğu en büyük hatalardan birisiyle listemize başlıyoruz. Bu noktada cihazın pilini tamamen tüketip daha sonra tamamen doldurmak yapılan başlıca hatalar arasında bulunuyor. Akıllı telefonlar genel olarak Li-lon veya Li-Po teknolojili pillere sahip durumdalar. Bu yüzden cihazı şarja takmak için pilin tamamını tüketmek gerekmiyor. Bataryayı tam bir şekilde şarj etmek de yine pil ömrüne olumlu bir etki sağlamıyor. Bu noktada en fazla şarj döngüsünün olduğu alanın %30 ile %80 arasında olduğu biliniyor. Bu yüzden cihaz sizlere şarja tak uyarı verdiğinde telefonu şarja takmanız öneriliyor.
Şarj Esnasında Cihazı Kılıftan Çıkartmamak
Genellikle iyi bir telefon kullanıyor iseniz yüksek bir ihtimalle bu kullanımı kılıf ile gerçekleştiriyorsunuz demektir. Fakat cihazı şarj ederken bu kılıflardan çıkartmadan etmek yine batarya performansını kötü bir şekilde etkileyecektir. Li-ion piller kimyasal bir içeriğe sahip oldukları için performanslı çalışmaları için belli bir sıcaklık değerini aşmaması gerekiyor. Özellikle silikon yapılı bir kılıfa sahip iseniz cihaz şarj esnasında oldukça fazla ısınacaktır ve buda olumsuz bir etki sağlayacaktır.
Cihazı Şarj Edilen Ortam Önemi
Yine ısıya bağlantılı olan bu durumda cihazı şarja bıraktığınız mekanın oldukça önemi bulunuyor. Yüksek ısıya sahip bir alanda cihaz şarj oluyorsa yine büyük hatalardan birisi diyebiliriz. Özellikle ısı üreten bilgisayar veya kettle gibi cihazların yanlarında cihazların şarj olması olumsuz etkilerden birisi olacaktır. Bu noktada ne çok soğuk ne de çok sıcak bir oda sıcaklığında cihazı şarja bırakmanız yeterli olacaktır.
Pil Dolduğunda Cihazı Şarjdan Çekmemek
Akıllı telefon pilleri oldukça akıllı ve teknolojik durumdalar. Cihazın şarjı dolduğu zaman çekmediğinizde herhangi bir problem olmuyor. Fakat yüzde 100 sonrasında cihazın şarjı kendiliğinden azaldığı esnada takılı olduğu için tekrardan şarj almaya başlayacaktır. Bu durumda gereğinden fazla şarj etmek anlamına gelecektir. Bu noktada cihaz tam anlamıyla dolduktan sonra cihazı şarjdan çekme alışkanlığı kazanmanızı öneririz.
Yüksek Grafik İşlemlerinde Cihazı Şarjda Tutmak
Özellikle akıllı telefonlar üzerinden yüksek grafiklere sahip zorlayıcı oyunlar cihazın bir süre sonra ısınmasına sebebiyet olabiliyor. Bu tarz uygulamaları şarj esnasında uzun saatler oynamak olumsuz durumlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Şarj esnasında sistem zorlayıcı oyunlar ile beraber cihaz daha da ısınacak ve pile tam anlamıyla bir zarar verecektir.