ABD Milli Gelir İdaresi Facebook’a 9 milyar dolarlık dava açtı! - Haberler - indir.com

ABD Milli Gelir İdaresi Facebook’a 9 milyar dolarlık dava açtı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-20 13:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

ABD Milli Gelir İdaresi (IRS), dünyanın en çok kullanılan sosyal medyası  Facebook'a 9 milyar dolarlık dava açtı. Facebook'a dava açılmasının gerekçesi ise, şirketin İrlanda'da da bulunan merkezine sattığı varlıkların değerini düşük göstermesidir. ABD Milli Gelir İdaresi, kısaca IRS, Amerika Birleşik Devletleri'nin vergi dairesi olarak görev yapıyor. ABD Milli Gelir İdaresi'nin görevleri arasında vergileri hesaplamak, vergi idaresine göndermek ve aynı zamanda veri toplamak gibi işler yer alıyor. ABD Milli Gelir İdaresi şimdi ABD'li sosyal medya devi Facebook'a karşı mahkemede yer alıyor. Sosyal medya lideri Facebook, bu davanın sonucunda 9 milyar ceza ödemek durumuyla karşı karşıya kalabilir. Söz konusu bu davanın tanık listesi içerisinde birçok çok Facebok yöneticisi de yer alıyor. 

"Bedeller düşük gösterildi" iddiası

IRS, Facebook'a açılan bu dava sürecinde şirketin bazı mal varlıklarını İrlanda merkezine satışı esnasında, söz konusu olan bu varlıkların değerinin olması gerekenden daha düşük olarak hesapladığını ve bu nedenle de vergi kaybı yaşandığı dile getirildi.  San Francisco’da açılan davada IRS, mahkemeyi Facebook'un vergi dairesine ödenmemiş vergileri olduğuna ikna etmeye çalışacak. Burada toplam meblağ 9 milyar doları bulacak şeklinde belirlendi. Mahkemede şirket yöneticileri de tanık olarak dinlenecek fakat Mark Zuckerberg bu isimler arasında yer almayacak. 

Facebook Gaming, yayın denetimi aracını duyurduFacebook Gaming, yayın denetimi aracını duyurdu

Söz konusu bu davanın konusu, Facebook şirketinin İrlanda'daki merkezine devretmesi ve devi işlemi esnasında gösterilen bedeller oldu. 2010 yılı içerisinde Facebook, IP’lerini İrlanda’ya satarak vergi yükünü hafifletmeye çalışmıştı. Yaşanan bu olay ile beraber akıllara daha önce yapılan bu işlem geliyor. 

14 milyar doları aşan ücret ödenmişti

Dünyanın en çok indirilen sosyal medya devi Facebook, yapılan taşıma işlemi esnasında marka telif haklarını, IP adreslerini ve kullanıcı veritabanını 2010 ile 2016 yılları arasında 14 milyar dolardan daha yüksek bir meblağ karşılığında satıldığı belirlenmişti. ABD Milli Gelir İdaresi ise IP’lerin değerinin satış esnasında çok düşük gösterildiğini ve uygun şekilde vergilendirilmeleri gerektiğini söylüyor. Facebook şirketine göre ise bu düşük bedelin, IP adreslerinin uluslararası genişlemede meydana gelen çeşitli risklerden kaynaklandığı dile getirildi. bu işlem IPO ve şirketin reklam sisteminin geliştirilmesinden çok daha hazırlanmıştı. 

Facebook şirketi, halen 2010 yılında verdiği fiyatların geçerli olduğuna dair savunma yapıyor. 2010 yılı döneminde mobil reklamcılık gelirleri olmadığını, uluslararası işletmelerinin oturmadığını ve bununla beraber aynı zamanda dijital reklamcılığın kendini henüz ispatlamamış olmadığı dile getirildi. Şöyle ki daha önce, Apple şirketi de benzer bir dava ile karşı karşıya kalmıştı fakat Facebook davası o olaydan çok daha farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Üretici şirket Apple, İrlanda'daki oldukça düşük vergiler nedeniyle "devlet yardımı almakla" karşı karşıya gelirken Facebook ise vergi değerlerini hatalı bildirmekle yargılanıyor. ABD Milli Gelir İdaresi davayı kazanırsa Facebook'tan 9 milyar dolar alacak. Şu an için davanın ilerleyişi hakkında elde edilen bilgiler bu kadar ile kısıtlıdır. Davanın sonucunun ne olacağı ise merak konusudur. 

 


İlgili uygulamalar
Facebook Lite Facebook Lite "Karanlık mod" özelliğine kavuştu
Facebook uzaya uydu gönderecek!Facebook uzaya uydu gönderecek!
Facebook içerik denetimi için Reuters ile anlaşma yaptı!Facebook içerik denetimi için Reuters ile anlaşma yaptı!

PAYLAŞ