Tesla CEO’su Elon Musk, 31 Mayıs’ta gönderdiği bir e-postada, çalışanların “haftada en az kırk saat ofiste kalmaları” gerektiğini beliterek sert bir işe geri dönme politikasını yürürlüğe koymuştu. Ancak bu karardan üç ay sonra Tesla, tüm çalışanlarını ofise geri almak için yeterli alana veya kaynaklara sahip değildi ve bu durum çalışanlar için zorluk yaratıyordu.

Tesla Gigafactory için yeni liderler ve hedefler

İşe dönüş politikasının moralleri bozmasının yanı sıra şirkette çalışanlar için yeterli alan olmaması, görevli kişilerde stres yaratıyor. Özellikle çalışanların COVID-19’dan önce gerektiğinde uzaktan çalışmasına izin veren ekiplerin de ofise gelmelerinin zorunlu olması, çalışanlar üzerindeki baskıyı iyice arttırmış durumda.

Genel olarak, pandemiden önce Tesla, ofis fonksiyonlarının çalışanları arasında uzaktan çalışmaya açıktı. Bunun nedeni, şirket çalışanlarının sayısındaki son birkaç yılda artıştı. Ancak şirket bu artışı göz önünde bulundudrarak Teksas’ta uluslararası bir merkez ve yeni fabrika kurmaya odaklanıldı. Fakat Nevada ve California’daki mevcut tesislerde, tüm ofis çalışanlarını ve uzun vadeli müteahhitleri haftada kırk saat getirmeye yetecek kadar yeni çalışma alanı inşa edilmedi.

Orada çalışan birkaç kişiye göre Tesla, kısa süre önce San Francisco Körfez Bölgesi çalışanlarının haftada 3 gün ofiste çalışmasını istedi, ancak sandalye, iş, park yeri ve diğer kaynakların eksikliği çok büyüktü. (Bunlardan bazıları The Information’da zaten rapor edilmiştir.) Tesla ise ofise dönme politikasını haftada iki güne dönüştürdü.

Tesla artık çalışanların katılımını izliyor ve ayrıntılı haftalık raporlar tutuyor

Şirketin çalışanlarını daha sert bir tutumla denetlemesi de çalışanlar üzerindeki baskıyı arttırıyor. Tesla fabrikalarında ve ofislerinde çalışanların en az 2 gün ofise gelip gelmediğinin takibi adına rapor tutulmaya başlandı. Bu raporlar belirli aralıklarda Elon Musk’a gönderiliyor ve şirketin her birimindeki çalışanlar aynı sistemle izleniyor.

Çalışanların ne zaman izin aldığı, ne zaman gelmediği, kaç saat ofiste kaldıklarına dair veriler ilerde onların şirkette kalıp kalmayacağını belirleyen birer kıstas olabilir.

Bildiğiniz gibi şirket geçtiğimiz aylarda toplu işten çıkarma yapmıştı. Bu da geçtiğimiz dönemlerde eleman alınarak azaltılan iş yükünün yeniden artmasına neden olmuş ve 40 saat üzeri çalışma saatlerini beraberinde getirmişti. Bu koşullar her geçen gün motivasyonun azalmasına neden olmakla birlikte çalışanlar bu politika izlenmeye devam edilecekse ofislerde uygun koşullar sağlanmasını talep ediyor.

Şirket ise şimdilik sessizliğini koruyarak salgından önce ve sonra uzak yerlerde çalışmasına izin verdiği çalışan sayısı veya bunun iş gücünün demografik yapısını nasıl etkilediği hakkında veri yayımlamaktan kaçınıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir