YouTube, Rus kanalları için para kazanmayı durdurdu. Bir YouTuber, uğradığı maddi zararı anlattı.

Youtube, Rus haber kanallarını ve Sputnik’i engelleme kararı aldı

Google, Rusya yaptırımları kapsamında Rus YouTube kanalları için para kazanma işlevini devre dışı bıraktı. Bunun en büyük canlı dijital içerik üreticisi YouTube üzerinde olumsuz bir etkisi oldu. Bunlardan etkilenen bir isim de 5.4 milyon abonesi olan Rus YouTuber Yan Lapotkov.

Lapotkov, Business Insider’a yaptığı açıklamada, sosyal medya takipçilerini Facebook ve WhatsApp’a alternatif olan VK ve Telegram gibi platformlara yönlendirmesi gerektiğini söyledi. Ancak süreç göründüğü kadar kolay olmadı.

Rusya’daki YouTube yasağı nedeniyle 500.000 doların üzerinde

Resmi rakamlara göre Yan Lapotkov 2021’de 41.7 milyon ruble (576.500 dolar) kazandı. Ünlü YouTuber, YouTube kanalının işgalden bu yana gelirinin %99’unu kaybettiğini iddia etti. Son videoda Labotkov, müşterilerini VK ve Telegram web sitelerine davet ederek kripto para bağışlarını kabul ettiğini de duyurdu.

Yaşadığı gelir kaybını önlemek için bu adımları attığını belirterek şunları söyledi;

“Durumun kesinlikle adil olduğunu düşünmüyoruz. Küresel ve açık bir dünyada yaşamak ve çalışmak istiyoruz ancak maalesef bu şu anda mümkün görünmüyor” 

Uzay dahil olmak üzere pek çok konuda video kaydeden Lapotkov tek başına çalışmıyor, 10 kişilik bir ekiple çalışıyor. Business Insider’a göre, Lapotkov’un kanalı yalnızca Aralık ayında reklamlardan 33.400 dolar kazandı. YouTube Premium sayesinde 3.000 dolar daha kazandı.

Yeri doldurulamaz YouTube

Jan Lapotkov, artık YouTube’dan para kazanamasa da başka bir platforma geçtiğini söyledi. Ama süreç kolay değil. Lapotkov, VK ve Telegram için öneri algoritmaları çok farklı olduğu için YouTube’un yerini hiçbir şeyin alamayacağını söyledi:

Asıl sorun, bu platformların öneri algoritmalarıyla YouTube’un yerini tam olarak alamamasıdır. VK ve Telegram daha çok bir haber kaynağı, bir mem kaynağı ve bir mesajlaşma uygulaması olarak algılanıyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sırasında Rusya’da birçok sosyal medya platformu yasaklanmıştı. Buna Instagram ve Facebook dahildir. Kremlin hükümeti, Meta’nın nefret söylemine tolerans gösterdiğini ve şirketin aşırılıkçı bir örgüt olarak tanımlandığı konusunda yasal bir şikayette bulunduğunu yönünde şikayette bulunmuştu.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir