Rusya-Ukrayna krizi karşısında yaptırımlar uygulanmaya devam ediyor. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalara göre Youtube, Rus haber kanallarını engelliyor.

Ateş ölçebilen Honor Earbuds 3 Pro’nun tanıtımı yapıldı

Rusya-Ukrayna krizi, tüm dünyada etkisini devam ettiriyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından pek çok şirket tepki gösterdi. Bu şirketlerden biri de YouTube oldu. Birkaç gün önce Rus kanallarının platformlarındaki içeriklerden para kazanmalarını engelleyen YouTube, Rus haber kanalları için de adım atma kararı aldı. 

Şirket, Rus destekli medya kuruluş ve kanallarına engel getirdi

Google’ın işletmesinde olan  YouTube, salı günü içerisinde yapmış olduğu açıklamada, Avrupa genelinde Rus devlet destekli medya kuruluşlarını ve kanallarını engellediğini dile getirdi.  Bu sayede YouTube, Rus haber kanalları, Rusya’nın savaşını haklı çıkarmak adına yayılan yalanların önüne geçmeyi hedef alıyor. 

10

YouTube’un bu kararları, pazartesi günü Avrupa Birliği’nde yer alan platformlarında Russia Today (RT) ve Sputnik’e erişim kısıtlaması getiren Meta’nın peşinden geldi. Bununla beraber TikTok’ta da iki kanal yasaklandı. Twitter platformunda ise Rus devlet kontrolünde olan medya içeriklerini içeren tweet’leri etkileyeceğini ve görünürlüğünü azaltacağını dile getirdi. 

Pek çok ülke harekete geçti

Rusya’nın komşusu Ukrayna’yı işgal etmesi, platformlarda çeşitli haber, görüntü ve videonun ortaya çıkmasına sebep oldu. Aktarılan bu içerikler ise bilgilerin yanlış yayılmasını tetikliyor. Öyle ki pek çok Avrupa ülkesi, yanlış bilginin yayılmasını engellemek için platformlara çağrıda bulundu. Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya gibi ülkelerin liderleri bulundukları çağrıda, platformların Rus saldırganlığının aksesuarı haline geldiğini dile getirdi.

“Çevrimiçi platformlar, Rus hükümetinin gerçeğe karşı eşi benzeri görülmemiş saldırısını ele almak için önemli çabalar sarf etmesine rağmen yeterince yapmadılar. Rusya’nın dezenformasyonuna çevrimiçi platformlarda yıllardır tolerans gösteriliyor; onlar şimdi Rus hükümetinin Ukrayna’ya ve özgür dünyaya karşı yürüttüğü canice saldırganlık savaşını suç ortağı.”

Bunun yanı sıra Rusya’da, Facebook ve Twitter gibi çeşitli platforma erişim engeli ya da sınırlama getirildi. Avrupa Birliği Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, konu ile ilgili olarak açıklama da bulundu. 

“Devlete ait Russia Today, Sputnik ve yan kuruluşları artık Putin’in savaşını haklı çıkarmak için yalanlarını yayamayacaklar. Avrupa’da zehirli ve zararlı dezenformasyonlarını yasaklamak için araçlar geliştiriyoruz.”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir