İnternet günümüzde bir ihtiyaçtır. Evde, okulda veya işte olsun, artık çevrim içi olarak çok şey yapabiliriz. İnternet bağlantısı için gereken temel unsurlar kablolar ve modemdir. Ancak tüm evreye gelene kadar önemli olan iyi bir internet sağlayıcısı ile çalışmanız.

Sabit internet ve mobil internet arasındaki farklar

Evde veya işte kullandığımız internet bağlantısı, modem ve kablolardan daha fazlasını içerir. Yeraltı kabloları, sunucular ve distribütörler. ISP, satın alma ve operasyon departmanıdır. Başka bir deyişle, bir İnternet bağlantısında ilk durak ISP, ISP veya denildiği gibi İnternet Servis Sağlayıcılardır.

ISP’nin, yani İnternet Servis Sağlayıcılarının rolü nedir?

En basit tanımıyla ISP, İnternet’e erişim sağlayan bir kuruluştur. Ülkemizde birden fazla servis sağlayıcı bulunmaktadır.

Kısacası, bir ISP bize bu İnternet altyapısını sağlayan bir şirkettir. Bu nedenle ideal internet hızı abone olduğunuz operatörün altyapısına ve bulunduğunuz bölgenin altyapısına göre değişmektedir. Başka bir deyişle, ISS’nizin bant genişliği, İnternet bağlantınızın hızı ile ilgilidir. Bu nedenle, bir ISP seçerken, bu ISP’nin yeteneklerini ve paketini de göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca yaşadığınız yerin altyapı seçeneklerini de bilmeniz gerekiyor. Bazı bölgelerde fiber optik internet altyapısı varken bazılarında yok. Bu durumlarda, eğer ISS bu hizmeti sunuyorsa, maalesef bundan yararlanamayacaksınız. Fiber optik internet altyapısı olan bir bölgedeyseniz internetiniz her yerden daha hızlıdır.

Bir ISP’ye bağlanmanın yolları vardır. Yapmanız gereken ilk şey, elbette, telefonla veya çevrim içi olarak başvurmak. Daha sonra bir kurulum ekibi, kabul ettiğiniz hizmete göre interneti kurmak için evinize veya işinize gelecek. Bu bağlantı sabit hat, DSL veya fiber olabilir. Bunu yaparken ISS’nizle konuşabilir ve sizin için doğru olan sağlayıcıyı seçebilirsiniz.

İnternet Servis Sağlayıcıların temel görevi evlere ve işyerlerine internet erişimi sağlamaktır. Ancak, modem satışı, sunucu barındırma, e-posta hizmetleri ve kişisel web sitesi barındırma gibi ek hizmetler sunan sağlayıcılar da vardır. Bu tedarikçiler genellikle şirket ürünleriyle öne çıkarlar.

Ayrıca artan IP kullanım yoğunluğu nedeniyle İSS’ler CGNAT adlı bir sisteme geçmek zorunda kaldı. Bu sistemde birden fazla kişiye IP adresi atanarak tasarruf sağlanır. Ancak birçok olumsuz yönü vardır. CGNAT üzerinde hizmet veren bir internet hizmetinin ping değerleri, ortada ek bir yönlendirici olması nedeniyle daha yüksek olabilir. Ancak online oyun sunucusu kurmak veya web sitesi yayınlamak için port açmak isteyen kullanıcılar, CGNAT nedeniyle port açık olsa bile yayın yapamayacak. İki çözüm var; Statik IP ve IPv6.

Statik IP servisleri, kullanıcının isteği üzerine ISP üzerinden özel IP adresleri tahsis ederek bu sorunları önlemek için tasarlanmıştır. Aylık ek ücret karşılığında sunulan bu hizmet ile kullanıcılar sabit bir IP adresine sahip olacaklar.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir