Bu yazımızda evlerimize, iş yerlerimize ve okullarımıza gelen kablolu internet ile akıllı telefonlarımızda kullandığımız internet ve SIM kart kullanan diğer cihazlar arasındaki farka bakacağız.

Telefon interneti nasıl hızlandırılır?

İlk olarak, iki İnternet türü arasındaki teknik farklardan bahsedelim. Bu şekilde ikisi arasındaki farkı daha iyi anlayacaksınız.

Sabit internet nedir?

Kablolu internet, adından da anlaşılacağı gibi belirli bir hat üzerinden internet bağlantısı sağlayan bir internet türüdür. Sabit internet hatları çeşitli altyapılarla evlerimize ve iş yerlerimize ulaşmaktadır. Bu altyapı, xDSL tabanlı ve bakır kablolardan oluşan ADSL ve VDSL ile cam kablolardan oluşan fiber optik altyapıdan oluşmaktadır.

Mobil internet nedir?

Mobil İnternet, modem ve yönlendirici kullanımı gerektirmeyen, telefon hattı gerektirmeyen ve doğrudan cep telefonları için kullanılan ağlar aracılığıyla kablosuz olarak sağlanan bir İnternet teknolojisidir.

Dünya yörüngesindeki uydular ve yer baz istasyonları aracılığıyla iletilen bu internet teknolojisi günümüzde 5G’den daha başarılı olmasına rağmen ülkemizde hala 4G (4.5G) kullanılmaktadır. Ayrıca gelişmiş baz istasyonu teknolojilerine kıyasla hala gelişmiş sistemlere sahip baz istasyonlarımız var. Bu nedenle mobil internet henüz ülkemizde olması gerektiği gibi çalışmıyor.

Kablolu ve mobil internetin avantajları

Mobil internet, sabit internete göre çok daha basit ve kullanışlı bir internet sistemi olmasına rağmen, bu faydaların dezavantajları da bulunmaktadır. Gecikme ve internet hızı kablolu sabit internet sistemlerinde daha başarılı olurken, mobil internet hatlarında gecikme ve internet hızı baz istasyonlarının çevresel etkilerine ve performansına bağlı olarak değişecektir.

Mobil internet, günlük işlerimizi halletmek için fazlasıyla yeterli, ancak basit bir sunucuyu barındırmak gibi büyük bir iş için yeterli değil. Ayrıca, taşınacak donanım ve bağlı kablo olmadığı için gittiğiniz her yerde yanınızdadır. Ancak daha önce de belirtildiği gibi çevresel faktörler ve baz istasyonunun kalitesi ve mesafesi bunu doğrudan etkiler. Yani tatile gittiğiniz bir sahil kasabasında dağlık bir alanda ahşap bir evde her zaman internet bağlantısı bulamayacaksınız. Ancak bu noktalarda telefon altyapınız varsa xDSL tabanlı bir altyapı ile sabit internet kullanma seçeneğiniz vardır.

Hatta şu anda TurkNet Traveller İnternet olarak adlandırılan sistemi kullanarak evinizdeki internet hizmetinizi tatil adresinize geçici olarak da aktarabilirsiniz. Sabit bir İnternet altyapısının avantajlarından biri sabit hızlardır. Sabit hız aslında biraz iddialı bir vaattir. Çevrenizdeki aynı altyapıyı kullanan kişilerin mevcut kullanımına bağlı olarak hız ve gecikme süresi dalgalanacaktır. Ancak bu aynı zamanda mobil internet için de geçerlidir. Örneğin bir doğal afet durumunda akıllı telefonunuz yeterli sinyal alsa dahi internet ve sesli aramalara yanıt vermeyecektir. Bunun ana nedeni, o sırada baz istasyonundan gelen güçlü paket alışverişiydi. Ancak çok sağlam internet altyapısı olsa bile interneti herhangi bir şekilde kullanmaya devam edeceksiniz. Bunun en büyük nedeni, mobil internet altyapısından çok daha fazla bant genişliği sunmasıdır.

Optik altyapılar bu noktada en az etkilenen altyapıdır. Sundukları inanılmaz bant genişliği ile, yoğun olarak kullanıldığında bile hızlarınız aynı kalacaktır. Mobil internete ek olarak, fiberglas internet altyapıları artık simetrik upload ve download hızları sunmaya başlıyor. Örneğin bazı sağlayıcılar 1000 Mbps’ye kadar indirme hızları sunuyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir