Google, hizmetlerinden yararlanan dünya çapında milyarlarca kullanıcıyla birlikte, yaş kısıtlaması uygulaması için aldığı önlemleri genişletiyor.

YouTube’a yüklenen tüm videolar aynı çözünürlüğe sahip değildir. Google bunun farkında ve yıllardır videoları hassas veya çocukça olarak işaretliyor. Hassas videoların çocukların gelişimini olumsuz etkilememesini sağlamak için Google Hesabının yaşı doğrulanır. Ancak bazen yetersiz ebeveyn kontrolü çocuklarda kalıcı yaralara neden olabilir. Avustralya hükümeti, Google hizmetlerinde yaş kısıtlaması kullanımının ötesine geçecek bir karara imza attı.

Google, yaş kısıtlaması kimliği isteyecek

Yaş kısıtlaması videoları, 18 yaşından küçük Google kullanıcıları tarafından görüntülenemez. YouTube izlerken giriş yapmayan kullanıcılar aynı anda video izleyemezler. Bu iyi bir önlem olsa da, kayıt işlemi sırasında çocuklar bile Google tarafından kolayca kandırılabilir. İzlemeseler bile Google hesapları ile yaşlılarının izlememesi gereken videoları izleyebilirler. Avustralya hükümetinin kararı, ülke genelinde katı bir şekilde uygulanmasını sağladı.

Google çocuk gizliliği konusunda yaptığı ihlalleri çözmek için yaklaşık 170 milyon dolar ödeyecek

Avustralya’da yaş kısıtlaması olan bir video izlemek istiyorsanız, YouTube kimliğinizin bir fotoğrafını isteyecektir. Kimliğinizdeki yaş ile Google hesabınızdaki yaş aynıysa ve 17 yaşın üzerindeyseniz videoyu izleyebilirsiniz. Bu onay olmadan video izlemek mümkün olmayacak.

Şimdilik yalnızca Avustralya’da geçerli olan bu özellik, önümüzdeki ay yürürlüğe girecek. Bu oldukça katı bir uygulama olsa da aslına bakarsanız çocukları zararlı içeriklerden korumak için atılması gereken bir adım. Bazen mizahi videolar izlerken bile yaş kısıtlaması ile karşılaşabiliyoruz. Bazı kıkırdamalar için Google’a kimliğimizin bir fotoğrafını vermek can sıkıcı olabilir. Ancak çocukların ruh sağlığını kalıcı olarak etkileyebilecek videolar da YouTube’da olduğu için bu fedakarlığın yapılmasının gerektiği de yadsınamaz bir gerçek. Şirketin bu özelliği ilerleyen zamanlarda dünya genelinde yayınlayıp yayınlamayacağı bilinmiyor.

Peki siz Google’ın yeni yaş sınırlama politikası hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce özellik ülkemizde de kullanıma sunulmalı mı?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir