Elon Musk ile Twitter arasındaki satış anlaşması yayınlandı. Yayınlanan sözleşmeye göre anlaşmadan cayılması veya vazgeçilmesi durumunda her iki taraf da sözleşme fesih ücreti ödeyecektir.

Elon Musk, Twitter’ı satın almak için Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvurdu. Satın alma yarın açıklanmazsa Musk, Twitter’a 1 milyar dolarlık iptal ücreti ödeyecek.

Musk, hisse başına 54.20 dolar ödemeyi kabul ederek şirketi toplam 43.4 milyar dolara satın alacak. Anlaşma sonucunda Twitter’ın belirli koşullar altında 1 milyar dolar para çekme ücreti ödeyeceği de belirtiliyor.

Elon Musk ve Twitter’ın fesih yükümlülükleri açıklandı

Anlaşmanın sağlanabilmesi için için fonların Musk’a ait olan şirketlerdeki hisselerine karşı 12.5 milyar dolarlık marj kredisi vereceği belirtilmiş. Musk, başta Morgan Stanley olmak üzere bir dizi finans kuruluşundan 13 milyar kredi toplayacak. Musk’ın özsermayesinin yaklaşık 21 milyar dolarını Twitter’ı satın almak için harcayacak.

Elon Musk, Twitter’ın yönetim koltuğunda oturdu

İmzalanan sözleşmede yer alan ifade şu şekilde;

 “Ana Ortaklık ve Devralma Alt Kuruluşunun Birleşmeyi tamamlama yükümlülükleri yerine getirilirse ve Ana Ortaklık, öz kaynak, borç ve/veya marj kredisi finansmanının finanse edilmemesi de dahil olmak üzere, Birleşme Anlaşması uyarınca Birleşmeyi tamamlayamazsa, Ebeveynin Twitter’a 1 milyar dolarlık bir fesih ücreti ödemesi gerekecek.”

Bu konuyla ilgili önceki bir rapor, Twitter’ın %2,5’lik bir fesih ücreti ödeyeceğini ve Musk’ın sorumlu olmadığı yönündeydi. Ancak yeni yayınlanan sözleşmeye göre her iki taraf da fesihten sorumlu olacağı aktarılıyor.

Taraflar arasında yapılan anlaşmasına göre, 24 Ekim 2022 saat 17:00′ye kadar dosya kapanmazsa satın alma otomatik olarak feshedilecek. Ancak yayımlanan raporda bazı özel durumlarda fesih tarihinin 6 ay uzatılabileceği bilgisine de yer verilmiş.

Anlaşmadaki en dikkat çekici madde ise şirketin kendini diğer tekliflere kapatmaması… Anlaşmada yer alan bir madde satın alma işlemi belirtilen tarihe kadar tamamlanana dek şirketin Twitter için farklı tekliflere açık olacağını ve şirketin başkasına satılması durumunda dahi Elon Musk’ın belirtilen fesih ücretini ödeyeceğini garanti altına alıyor.

Bu maddenin biraz kafa karıştırıcı olduğunu söylemekle birlikte Musk’ın böyle bir riske girmesinin haksız çıkmayacağı düşünülüyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir