Teknoloji alanında chip üreticilerinin yakından tanıdığı ASML, çip krizi nedeniyle siparişlerin zamanında gelmediğini söyledi.

Geçenlerde, dünyanın yarı iletken çiplerini yapmak için ihtiyaç duyduğu neon türünün yüzde 45’inden fazlasını üreten iki Ukraynalı şirketin, Rus saldırıları sonucunda tüm çalışmalarını durdurma kararı aldığını öğrenmiştik. TMSC gibi büyük balıkların 1-2 ay stokta olduğu söyleniyor ama yazdan önce stok sorunları başlıyor ve pazardaki küçük balıklar Nisan ayında bir ay yaşayamıyor. Ancak yeni verilere göre çip krizi beklenen sınırı aştı.

Litografik makineler çip krizi nedeniyle piyasada bulunamadı

Son açıklamalara göre Intel ve Samsung gibi firmaların kullandığı litografik makineler üreten ASML’nin CEO’su çip krizi nedeniyle üretime ara vermek zorunda kaldı. Şirketlerin talepleri karşılamak için en az iki yılı olduğu söyleniyor. ASML CEO’su Peter Wennick, yaptığı açıklamada Intel CEO’su Pat Gelsinger gibi yöneticilerle doğrudan temas halinde olduğunu söyledi. Üzücü olsa da, yeni Intel fabrikası tamamlandığında onu kuracak bir makine bulamayacağını, bu nedenle Intel’in biraz beklemesi gerektiğini söylüyor.

Küresel çip satışları 500 milyar doları aştı

Wennink, sektördeki talebin her yıl arttığını, bu nedenle bu yıl 2021 ve 2020’ye kıyasla daha fazla makine üreterek daha fazla sevkiyat yapılması gerektiğini ancak buna ayak uydurmak için üretim kapasitelerini yüzde 50’den fazla artırmaları gerektiğini söylüyor.

Açıklamasına devam eden Venink, tedarik zincirinde 200’ü büyük teknoloji devlerinin üretim sahası olmak üzere 700 firma ile iş birliği yaptığını, bu yüzden bu firmaların öncelikleri olduğunu söyledi.

Zaman içinde Intel toplam 19 milyar dolarlık yatırım yaptığını duyurdu. Almanya’da kurulacak bir fabrika dahil 20 milyar doları aşan bir bütçeyle Ohio’da da benzer yatırımlar yaptı. Rakiplerinden TMSC, önümüzdeki üç yıl içinde toplam 100 milyar dolarlık genişleme yatırımı yapacağını açıkladı. Samsung ise 10 yıllık planının bir parçası olarak üretimi 150 milyar dolar artırmak için yatırım yapıyor.

Ancak ASML’nin dediği gibi, yüz milyarlarca dolar yatırım yapan bu çip üreticilerinin, istedikleri ürünlerin önümüzdeki iki yıl içinde piyasada olmayacağını anlamaları gerekiyor. Normal çalışmada bile fabrika hazır olduğunda, üretim ekipmanını sipariş ettiğinde en geç 12 ay sonra teslim edildiği söyleniyor. Bu nedenle teknoloji şirketlerinin çip sorununun uzun süre hayatımızda kalacağını kabullenip bu doğrultuda adımlar atmaları bekleniyor. Ancak sektördeki rekabette günden güne arttığından şirketler asıl sorunu genelde ikinci plana atıyor gibi duruyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce çip krizi bu senenin sonlarına doğru hafifler mi?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir