Küresel çip satışları geçtiğimiz yıl içerisinde yüzde 25.1 oranında artış göstererek, günümüzde hala devam eden kıtlık ve tedarik sorunlara rağmen ilk kez 500 milyar dolar seviyesine kadar ulaştı. Özellikle de otomobil ve bilgisayar donanımları öncelikli olmak üzere teknoloji dünyasını etkileyen sorunların eşiğinde bu denli büyük bir gelir seviyesine kadar nasıl çıktı?

Samsung Galaxy S22 serisinin dudak uçuklatan fiyatları

Bu sorunun cevabının ABD merkezli teknoloji araştırma ve danışmanlık şirketi olarak hizmet veren Gartner’ın dünya genelindeki yarı iletken endüstrisi ile ilgili sunduğu raporda görmek mümkündür. Gartner şirketinin araştırma başkan yardımcısı Andrew Norwood, lojistik ve hammadde giderlerinde artışlar ile beraber birleşen son derece yüksek olan yarı iletkenlerin ortalama satış fiyatını artırdığını ve bundan dolayı 2021’de yapılan çip satışlarının 583.5 milyar dolar olduğu dile getirildi. Norwood açıklamasının devamında, 5G telefon pazarının da çip endüstrisinin gelir seviyesini artırmak için önemli bir etkisi olduğu belirtildi. Hatta 5G cihazlar ile beraber 2020 yılındaki birim başına çip üretimi 250 milyonken, 2021 yılında bu rakamlar 555 milyona kadar çıktı. 

24

Geçtiğimiz yılın Kasım ayı içerisinde çip üreticilerinin büyük oranı aktarılmış, özellikle de Samsung’un güçlü bir performans sergileyerek bu sıralamada ilk olarak 10’da yer aldığını belirtiliyor. Bunun yanı sıra Qualcomm, AMD, NVIDIA ve Mediatek’in de 2021’deen çok büyüme gösteren 5 şirket olduğunu söylemek gerekir. Gartner, dünya genelindeki şirketlerin uzaktan çalışma, öğrenme ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamak adına sunucu harcamalarını artırmasıyla beraber 2021 yılında en çok satışı yapılan donanımın RAM olduğu belirtildi. Artış gösteren bu bu talep beraber bellekler, diğer donanımlara göre yıllık olarak yüzde 40.4 oranında daha fazla satış yapıldı. Piyasaların en zaman normal haline geri döneceği hakkında ise henüz belirsizlik vardır. Şirketler, üretimi artırmak için büyük için maddi bir kaynak ayırsa da pandeminin gelecek yıllar içerisinde nasıl şekilleneceği tüm planları bu şekilde bozuyor. Son olarak ise küresel çip satışlarının artırmasına karşılık kullanıcıların istedikleri ürünü stok problemiyle karşılaşmadan ve uygun fiyat etiketleriyle ulaşması için daha uzun bir zaman var gibi gözüküyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir