Bilgisayar korsanlarının her zaman kullandığı ve bazen popüler olan botnet nedir? Gelin yakından göz atalım;

Tarihe damgasını vuran siber saldırılar

Ara sıra bahsedilen botnet, BT dünyasında en yaygın kullanılan siber saldırı tekniklerinden biri olarak kabul ediliyor. Milyarlarca siber saldırı gerçekleştirebilen tek bir botnet, ne kadar önlem alırsanız alın kurbanlarına aynı şekilde sunar. Burada yasadışı bir ortamda olduğumu söyleyebilirsin. Botnet nedir? ayrıntılı olarak anlatacağım.

Botnet nedir?

Botnet, bilgisayar korsanları tarafından kullanılan sanal bir ağdır. Özellikle sanal dünyalarda kurbanlara saldırmak için kullanılır. Bazı insanlar botnetleri robot olarak tanımlar. Botnet, bir tür sanal askerdir. Virüsler için gerekli olan botnet’lere bot çobanları da denir.

Botnet’ler ne için kullanılır?

Botnet’ler siber saldırılar için kullanılıyor ve bilgisayar korsanları için gerekli olduklarını söylüyor. Ama bu botnet’i ne için kullanıyorlar? Aslında botnet, cihazları uzaktan kontrol etmek ve üzerlerindeki verileri ele geçirmek için kullanılıyor. Bu sayede online ortamda herhangi bir fiziksel hackleme işlemine gerek kalmıyor.

Botnet kullanan bilgisayar korsanları genellikle çok fazla spam gönderir ve finansal kaynakları ele geçirmeyi amaçlar. Hatta sözde botnetlerin sanal dünyada hırsızlık için olmazsa olmaz olduğu ortaya çıkıyor. Tabii ki, botnet’lerin kilidi açılamaz, bu yüzden çok fazla saldırı var ama aynı zamanda birçok çözüm var.

Botnet’leri nasıl engelleyebilirim?

Öncelikle cihazınızda botnet olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu süreç internet akışına bakılarak görülebilir. Ayrıca en iyi antivirüs programlarından birini seçmenizi ve tam tarama çalıştırmanızı öneririz. Başka bir deyişle, bilgisayarınızda herhangi bir donanım sorunu yoksa ve internetiniz iyi görünüyorsa, alışılmadık derecede yavaş bir internet hızı bir botnet’i gösterebilir.

Tespit edilmesi zor olan bu botnet, çoğunlukla eski veya lisanssız işletim sistemlerinde görülür. Birçok kişi, lisanslı bir işletim sistemine sahip olsalar bile, düzenli işletim sistemi güncellemelerinden şikayet etmektedir.

Örneğin: Binlerce insan, Windows 10 güncellemelerinden bunaldıkları için çevrimiçi durumda. Windows bazen bu güncellemeleri yenilik için kullanır, ancak bazen güvenlik nedenleriyle sağlarlar. Bu nedenle Windows Update’i kapatmamanız siber saldırılara karşı daha güvende olmanızı sağlayacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir