WhatsApp'ın tehlikeli olduğunu kanıtlayan 10 neden - Haberler - indir.com

WhatsApp'ın tehlikeli olduğunu kanıtlayan 10 neden

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-06 04:53:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

WhatsApp güncelik konusunda gündeme en çok gelen isimlerin başında geliyor. Hemen hemen her WhatsApp  güncellemesinde ortaya çıkan bu güvenlik açıkları da bu düşünceleri destekler durumdadır. Telegram kurucusu Pavel Durov ise WhatsApp’ın tehlikeli olduğuna dair birçok kanıt sunuyor..

Jeff Bezos’un telefonu bile WhatsApp üzerinden hacklenmişti

Dünyanın en zengin insanı ve Amazon CEO’su Jeff Bezos’un telefonu bile 2019 yılında hacklenmiş ve bu olay çok büyük ses getirmişti. Söz konusu bu hacklenme ise Pavel Durov tarafından bahsedildiği üzere WhatsApp’ın “arka kapıları” sayesinde meydana gelmişti. Jeff Bezos’a WhatsApp üzerinden gelen bir video, tüm telefonun ele geçirilmesine yol açmıştı. Dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos’un telefonu dâhi hacklenebiliyorsa, dünyadaki dünyadaki her insanın telefonu da haclenebilir. 

WhatsApp süreli mesajlar özelliği üzerinde çalışıyorWhatsApp süreli mesajlar özelliği üzerinde çalışıyor

Birleşmiş Milletler, çalışanlarına WhatsApp kullanmayı yasaklamıştı

Jeff Bezos’un başına gelen bu talihsiz olay, adeta Birleşmiş Milletler'i harekete geçirdi. Bu talihsiz olayın ardından ise Birleşmiş Milletler, tüm çalışanlarına güvenlik sebepleri nedeniyle WhatsApp uygulamasını yasaklamıştı. Fakat bu noktada uzmanların görüşü biraz farklılık gösterebilir. Çünkü her ne kadar güvenli olursa olsun her uygulanın bir güvenlik açığı bulunur. 

Donald Trump’ın yakınlarına telefonlarını değiştirmeleri tavsiye edildi

Jeff Bezos’un telefonunun hacklenmesi, Beyaz Saray dahi etkisini gösterdi. Jeff Bezos'un telefonunun hacklenme olayı sonrası telefonu kontrol eden Birleşmiş Milletler uzmanı,oğlu Jared Kushner gibi Donald Trump’a yakın olan herkesin telefonunu değiştirmesi gerektiğini söyledi. Genel olarak tabloya bakıldığında ise bu gayet mantıklı bir uyarı olarak karşımıza çıkıyor. Eğer öncede WhatsApp uygulamasına kötü niyetli yazılımlar gönderildiyse WhatsApp uygulamasını silmek yeterli olmayacaktır. 

Facebook özür dilemek yerine başkalarını suçlamayı tercih ediyor

Bilindiği üzere WhatsApp, Facebook çatısı altına girdi. Facebook'un, Jeff Bezos olayı sonrasında çıkıp gerekli kişilerden özür dilemesi gerekirken Facebook; WhatsApp’ın değil aslında iOS işletim sisteminin hacklendiğini söyledi ve Apple’ı suçladı.Facebook'un bu hareketinin tamamen suçluluk psikolojisinden kaynaklandığı söyleniyor.

Uçtan uca şifreleme yöntemi, güvenliği tek başına sağlayamıyor

Facebook'un da üzerinde çalıştığı ve artık neredeyse bir slogan haline gelen uçtan uca şifreleme, 4 yıl önce WhatsApp uygulamasına entegre edildi. Söz konusu bu teknoloji güvenlik için çok olumlu bir hareket olsa da Pavel Durov’a göre uçtan uca şifreleme tek başına güvenliği sağlayamıyor. Bu teknolojinin adeta sihirli bir araçmış gibi güvenliği tek başına sağlıyor olarak algılandığını söylese de Durov, bu teknolojinin tek başına başarılı olmayacağını söylüyor. 

WhatsApp’ın Google Drive veya iCloud’da bulunan sohbet yedekleri şifrelenmiyor

WhatsApp konuşmaları ve medyalar kullanıcılar için son derece değerlidir. Bu sebeple de birçok kullanıcı düzenli olarak veya cihaz değiştireceği zaman WhatsApp  konuşmalarını yedekliyor. Doğal olarak bu konuşamaları da Google Drive veya iCloud servislerine yedekliyoruz. Fakat burada Durov'un dikkat çektiği nokta ise Google Drive’ın ve iCloud’un bu WhatsApp yedeklerini şifrelemediğini belirtiyor. 

WhatsApp bazı açıkları kasıtlı olarak ortadan kaldırmıyor

Pavel Durov tarafından söylendiği üzere bir diğer önemli nokta ise WhatsApp ve diğer iletişim araçlarında yer alan güvenlik açıkları ve özellikle açık kapılardır. Durov'a göre WhatsApp otoritelerin ve güvenlik güçlerinin istekleri doğrultusunda bu arka kapıları kasıtlı bir şekilde ortadan kaldırmıyor. 

2019 yılında WhatsApp’ta toplam 12 adet kötü amaçlı açık bulundu

Pavel Durov tarafından belirtildiği üzere WhatsApp uygulamasında yer alan kasıtlı arka kapılar, yanlışla ortaya çıkmış güvenlik açıkları olarak gizleniyor.  2019 yılında bu şekilde 12 adet arka kapı bulunduğunu dile getiren Durov, söz konusu bu açıklardan 7 tanesinin ise son derece kritik olduğunu ve hatta bir tanesinin de Jeff Bezos’un hacklenmesinde kullanıldığını belirtiyor. 

WhatsApp şifreleme konusunda sahtekârlık yapıyor olabilir

Uçtan uca şifreleme sisteminin problematik olduğunu dile getiren Pavel Durov, aynı zamanda bu şifreleme yönteminin WhatsApp uygulamasına ne denli uygulandığında belli olmadığını belirtiyor. Çünkü WhatsApp kaynak kodları gizlidir. 

Son olarak Pavel Durov uçtan uca şifrelemeye kanmamaları için kullanıcıları uyarıyor

Facebook gibi iletişim dünyasının devlerinin kullanıcılarının dikkatini tek bir yöne çekerek kendi işlerini de arka kapılar ardından halletmeye çalıştığını dile getiren Durov, kullanıcıların bu tuzağa düşmemesini de belirtiyor. 

 


WhatsApp ‘Silinen mesaj’ özelliği üzerinde çalışıyorWhatsApp ‘Silinen mesaj’ özelliği üzerinde çalışıyor
WhatsApp iOS uygulamasına yeni bir özellik geldiWhatsApp iOS uygulamasına yeni bir özellik geldi
WhatsApp Web eski web tarayıcılarında çalışmayacakWhatsApp Web eski web tarayıcılarında çalışmayacak

PAYLAŞ