Uçtan Uca Şifreleme Yasaklanabilir - Haberler - indir.com

Uçtan Uca Şifreleme Yasaklanabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 41 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-01 13:32:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Kullanıcı veri gizliliği son dönemlerin en önemli konuları arasında yer almakta. Bu konudan şuana kadar bir çok sosyal medya ve mesajlaşma uygulaması farklı güvenlik açıklarıyla gündeme gelmişti. Günümüzde neredeyse tüm sosyal ağlar, kullanıcıların birbirleri arasında olan mesajlarını uçtan uca şifreleme yönetimi kullanarak koruma altına alıyor. Ancak hatırlarsanız geçtiğimi ay bu konuyla ilgili bir haber gündeme gelmişti. Siber güvenlik için bu konu ile ilgili olarak düzenleme talep edilmişti ve uçtan uca şifrelenen mesajlara, gerektiği zaman şüphelilerin izlenebilmesi için bir arka kapı eklenmesi talep edilmişi. Konu ile ilgili olarak ABD’de bir düzenleme talep etti. 

Dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulamalarından biri olan Whatsapp uygulaması başta olmak üzere, birçok uygulamanın kullandığı uçtan uca şifreleme ile ilgili olarak ABD Başkanı Donald Trump’ında defalarca rahatsızlığını belirttiği bu yöntem yakın zamanda kaldırılabilir. 

Facebook Messenger Uçtan Uca Şifrelemeye KavuştuFacebook Messenger Uçtan Uca Şifrelemeye Kavuştu

WhatsApp Gruplarına Gizlice Girilebilen Bir Açık Keşfedildi

Uçtan Uca Şifreleme Yöntemi Soruşturmaları Zorlaştırıyor 

Tabiki de uçtan uca şifreleme yönetimin kaldırılması nedensiz de değil. Son dönemlerde suçluların, kendi aralarında haberleşmek adına uçtan uca şifreleme yöntemine sahip olan anlık mesajlaşma uygulamalarını kullanıldıkları biliniyor ve durum da kriminal incelemeleri hayli zorlaştırıyor. Trump, bu yöntemin şüpheli kişilerin mesajlarında kaldırılmasını talep ediyor. 

Trump henüz başkan olmadan önce 2016 senesinde San Bernardino olaylarında birçok suçlu tespit edilmesi üzerine, iPhone’ların şifrelerini ABD ile paylaşması istense de, bu durum Apple tarafından reddedilerek, Trum tarafından oldukça sert bir şekilde eleştirilmişti. 

Apple, Google, WhatsApp Gibi Şirketler Sohbetleri Gizli Tutmak İçin Savaşıyor

Yaşanan bu olayların ardından ise, FBI bir güvenlik şirketiyle anlaşıp yaklaşık olarak bir milyon dolar ödedikten sonra Apple’da ki şifreyi kırmış ve Apple olaydan kısa bir süre sonra oluşan bu güvenlik açığını hızlı bir şekilde kapatmıştı. 2018 senesinde ise uçtan uca şifreleme yönteminin kaldırılması ile ilgili olan talep yeniden gündeme geldi.  

Teknoloji devi şirketleri ise bu durumun önüne geçilmesi için bir araya gelerek bir bildirgenin altına topluca imza atmıştı. Uçtan uca şifreleme yönteminin kaldırılması konusu henüz kesinleşmemiş olsa da, teknoloji devlerinin ilerleyen zamanlarda bu konuda büyük bir sıkıntı yaşayacağı kesin. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Viber'a Gizli Sohbet Özelliği GeliyorViber'a Gizli Sohbet Özelliği Geliyor
Twitter'a Gizli Sohbetler Özelliği GeliyorTwitter'a Gizli Sohbetler Özelliği Geliyor

PAYLAŞ