Apple, Google, WhatsApp Gibi Şirketler Sohbetleri Gizli Tutmak İçin Savaşıyor - Haberler - indir.com

Apple, Google, WhatsApp Gibi Şirketler Sohbetleri Gizli Tutmak İçin Savaşıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-31 20:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Sosyal Medya

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz sene Kasım ayında, Birleşik Krallık Hükumet İletişim Merkezi (GCHQ), İngiliz Devlet’ini siber saldırılara ve olası tehlikelere karşı korumak adına, İngiliz istihbarat servislerinin anlık mesajlaşma uygulamalarındaki kullanıcıların konuşma gizliliğini sağlayan uçtan uca şifrelenmiş mesajları izleyebilmesi adına bir plan taslağı oluşturmuştu. Bu planın kapsadığı içinde Apple, Microsoft, Whatsapp gibi tam 47 şirketi kapsıyordu. Ancak şirketler hazırlanan kullanıcılarının gizliliklerini sağlayabilmek adına, ortak bir mektup yayınlayarak plan tasarına sert çıktı.

Kanunların uygulanmasını sağlayan kurumlar, soruşturmalar dahilinde şüpheli olarak gördüğü şahısların ve şüphelilerin, mesajlarını ve çağrılarını izlemek istemesi bu konuda Birleşik Krallık Hükumeti İletişim Merkezi’nin yürürlüğe sokmak istediği planın arkasındaki en büyük destekçiler arasında yer alıyor.

Facebook Messenger Uçtan Uca Şifrelemeye KavuştuFacebook Messenger Uçtan Uca Şifrelemeye Kavuştu

İngiliz İstihbarat  Servisi Uygulamalara Hayalet Üye Eklenmesini İstiyor

WhatsApp ''Uçtan Uca Şifreleme'' Özelliğini Aktif Ediyor!

Teknoloji şirketlerinin yapmış olduğu uçtan uca şifreleme yazılımı tamamen kullanıcılarının konuşmalarını gizli tutabilmek adına. Bu sayede konuşma mesajlaştığınız kişi ve sizin ağınız arasında bağlantı şifreleriyle üçüncü kişilerin erişimine kapatılıyor.

Birleşik Krallık Hükumet İletişim Merkezi (GCHQ), uygulamalardan bir zamanlar CIA’ın Apple’dan talep ettiği gibi, diğer tüm teknoloji şirketlerinden de uçtan uça şifreli mesajların izlenebilmesi için uygulama içi kodlarla bir arka kapı koymalarını istiyor.

Microsoft, Apple, Google ve Facebook’un sahibi olduğu mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp gibi gizliliğe öncelik veren şirketler ise, bahsi geçen bu plan taslağının “İnsan Hakları ve Gizlilik İlkeleri”ne büyük bir darbe olduğunu savunuyor. 

Facebook Messenger Gizli Mesajlaşmayı Test Ediyor

Apple kullanıcılarına gizlilik esası tanıyabilmek için cihazlarını kullanarak iMessage gibi hizmetlerinden yararlanan kullanıcıları için mesajlarını uçtan uca şifreliyor. Aslında ABD’de iMessage uygulamasının Whatsapp servisinden daha fazla kullanılmasının ana nedeni tam olarak bu. Yakın zamanda Facebook’ta sohbet uygulamalarında uçtan uca şifrelemeyle kullanıcılarının mesajlarının gizliliğini koruyacağına dair yeni bir gizlilik ve güvenlik geliştirmesini açıklamıştı.

Google, Apple, Whatsapp ve Microsoft İngiliz istihbarat servislerinin gerektiğinde mesajlara erişmesini sağlayacak plana karşı çıkan 47 şirketten sadece dördü. Diğer firmalardan da bu taslağa ciddi tepkiler gelmeye devam ediyor.

Bu tasarıya tepkilerini gösteren şirketler, bugün Lawfare’de yayınlanan açık mektubu imzalayarak bir aya gelerek, sohbet uygulamalarına “Hayalet bir üye” eklemenin uçtan uca şifreleme güvenliliğini tamamen ihlal edeceğini savundular.


Skype, Uçtan-Uca Şifreli Mesajlaşma Kervanına Katılma YolundaSkype, Uçtan-Uca Şifreli Mesajlaşma Kervanına Katılma Yolunda
Apple'dan polis hacklemesine karşı güncelleme geliyorApple'dan polis hacklemesine karşı güncelleme geliyor

PAYLAŞ