Türkiye'nin fiber altyapısını geliştirecek talep - Haberler - indir.com

Türkiye'nin fiber altyapısını geliştirecek talep

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-29 19:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Türkiye’de devam eden fiber çalışmalarını attıracak bir adım atıldı. Türkiye'de aktif olarak faaliyette operatörler, Türk Telekom'un pasif altyapılarını kullanabilmek için harekete geçti.

Türkiye’nin en çok tartışılan konularından biri olan olan fiber altyapı ile kullanıcıların yüzünü güldürecek yeni bir gelişme yaşandı. Gelen haberlere göre Türkiye'de aktif olarak hizmet veren olan operatörler, Türk Telekom'un "pasif altyapı"sını kullanmak için harekete geçti. Bu konun bir an önce çözüme kavuşturulmasını isteyen operatörler bu taleplerini yetkili mecralara da iletti. Eğer şirketlerin bu talebi kabul edilirse Türkiye'nin fiber altyapısı, çok kısa bir süre içerisinde büyük bir büyüme gösterecek.

Dünyanın ilk karbon fiber telefonu: Carbon 1 Mark II'nin özellikleriDünyanın ilk karbon fiber telefonu: Carbon 1 Mark II'nin özellikleri

Türk Telekom'un pasif altyapısı, yer altında bulunan kablo kanalları anlamına geliyor. Fiber altyapı konusunda çalışmalarına hız kesmeden devam eden Türk Telekom bu talebi kabul ederse altyapı sorunu büyük bir oranla çözülmüş olacak. Yatırımcılar ve Türkiye’de hizmet veren sağlayıcılar hali hazırda bulunan bu altyapıdan belirli bir kira bedeli karşısında yararlanarak Türkiye’nin her noktasına fiber altyapı ulaştırmak istiyorlar. Sektörden gelen kaynaklara göre bu talebin kabul edilmesi fiber internetin yayılma hızını bugüne dek görülmemiş bir ölçüde hızlandıracak.

Akıllı Şehir Kapsamında Tüm Türkiye'ye Fiber Altyapı Sağlanacak

Türkiye'de hizmet veren sağlayıcıların bu talepte bulunmalarının altında, oldukça makul bir neden bulunuyor. Bu neden, tahmin edilebileceği üzere koronavirüs sonucunda ülkemizde ve dünyada değişen koşullar. Dünyanın dört bir yanında insanların evlerine kapandığı ve hem işlerin, hem de eğitimin dijital ortama taşındığı bu dönemde internet büyük bir önem taşıyor. Ancak daha önce üç aylık karantina döneminde de gördüğümüz gibi ülkemizdeki altyapı sorunları bu dönemde pek çok internet kullanıcısının mağdur olmasına neden oldu. Her geçen gün dünyanın biraz daha dijitalleştiği günümüzde salgın son bulduğunda hayatın tamamen anlog hale dönmesi de pek mümkün değil gibi duruyor.

Bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir projesi bulunuyor. "2017-2020 Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı" olarak adlandırılan bu proje, 2023 yılına kadar "her yerden herkese genişbant" hedefine sahip olsa da ne yazık ki bu proje istenildiği gibi sürdürülemedi. Ve koşullar göz önünde bulunduruluğunda2023 yılında ülke geneline yayılması pek de mümkün gibi görünmüyor.


Konuyla ilgili olarak kısa bir süre önce açıklama yapan Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Önal, 314 bin kilometreye ulaşan fiber altyapı sisteminin kurulduğunu aktarmıştı. Ayrıca Önal'a göre 23.8 milyon hane, hali hazırda fiber internet kullanıcısı bulunuyor. Ancak bu gelişmeler ülkemizde fiber altyapının yetersiz olduğunu ne yazık ki değiştirmiyor. Operatör ve yatırımcıların talebi, bu konuya iyi bir çözüm sunacak gibi dursa da Türk Telekom’un bu talebe nasıl bir yanıt vereceği henüz bilinmiyor. İlerleyen süreçte konuyla ilgili yaşanacak gelişmelerden sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.


Vodafone fiber müşterileri için upload hızını artırdıVodafone fiber müşterileri için upload hızını artırdı
Google Fiber 2 gigabit internet fiyatını açıkladıGoogle Fiber 2 gigabit internet fiyatını açıkladı

PAYLAŞ