Türkiye İş Bankası'ndan Blockchain desteği geldi - Haberler - indir.com

Türkiye İş Bankası'ndan Blockchain desteği geldi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 44 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-28 14:00:03
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Türkiye İş Bankası tarafından yapılan çalışmalar ile Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi ve banka tarafından dış ticaret işlemleri blockchain teknolojisiyle yapılmaya başlandı.

Dünya genelinde sayısız örneği olsa da Türkiye’de blockchain sistemini ilk kullanan banka Türkiye İş Bankası oldu. Banka tarafından yapılan resmi açıklamada mevcut yenilik hakkında detaylara yer verildi. 10 Mayıs 2021 tarihinde yapılan ilk işlem, sadece Türkiye İş Bankası için değil, Türkiye için büyük bir öneme sahip. Bundan sonraki dönemlerde de çalışmalarına devam edecek banka, şirketlerin dış ticaret için yapacağı işlemlerde teknik altyapı desteği sağlayacak.

Blockchain hakkında merak edilenlerBlockchain hakkında merak edilenler

Türkiye'de blockchain ile ilk işlem gerçekleşti!

Türkiye İş Bankası’nın kurmuş olduğu teknoloji ile ilk işlem Şişecam, Kuraray Europe GMBH, İş Bankası ve Commerzbank'ın arasında gerçekleştirildi. 10 Mayıs 2021’de yapıldığı belirtilen işlemde Marco Polo platformu tercih edildi. Almanya ile Türkiye arasında gerçekleştirilen transferde,Türkiye İş Bankası finansmanı sağlayan kurum olarak yer aldı.

2020 yılında blockchain teknolojisine yönelik çeşitli çalışmalar yapacağını duyurduktan sonra bir dizi test çalışması yapmaya başlayan Türkiye İş Bankası, uzun zamandan beri bu konuda herhangi bir detay paylaşmamıştı. Yapılan son basın açıklaması ise testlerde başarılı bir dönemin geride bırakıldığını ve ilk resmi işlemin de gerçekleştiğini gözler önüne serdi.

İşlem nasıl yapıldı?

Söz konusu işlemde aracı bir kurum olarak işlem gören Türkiye İş Bankası, Türkiye’de faaliyet gösteren Şişecam ile Almanya’da faaliyet gösteren Kuraray GMBH arasındaki ticarete dahil oldu. Şişecam tarafından yapılacak ithalatı içeren işlemlerde öncelikle taraflar tarafından akıllı bir sözleşme oluşturuldu ve dijital olarak hazırlanan sözleşme Marco Polo aracılığı ile kayıt altına alındı. Ardından hazırlanan sözleşme iki tarafın da onaylaması ile birlikte geçerlilik kazandı. Türkiye İş Bankası ise işlemlerde finansal garanti sağlayan taraf olarak yer aldı. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek’in ilk işlem ile ilgili sözlerine de yer verildi. Müdür Yardımcısı Şimşek, “2020 yılında gerçekleştirdiğimiz iki pilot işlemden sonra şimdi de canlı ortamda blockchain teknolojisi ile dış ticaret işlemini başarıyla tamamladık. Artık fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor verilerin eşleşmesine ve elektronik ticarete dayalı bankacılık hizmetlerine duyulan ihtiyaç artıyor. Biz de her alanda müşterilerimize inovatif ve katma değerli çözümler sunma anlayışımız çerçevesinde, blockchain teknolojisini dijitalleşme çalışmalarımızda özel olarak konumlandırıyoruz. Böylelikle, hızla değişen uluslararası ticaret ortamında müşterilerimizi geleneksel çözümlere ek olarak yeni finansal ürünlerle tanıştırmak üzere çözümler üretiyoruz.” dedi.


10 Soruda Blockchain ve Veri Güvenliği10 Soruda Blockchain ve Veri Güvenliği

PAYLAŞ