Blockchain hakkında merak edilenler - Haberler - indir.com

Blockchain hakkında merak edilenler

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-16 20:01:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Dijital para ve farklı dijital uygulamalar ile beraber kendini gösteren blockchain teknolojisiyle her bit varlığın ve değerin takibini ve ticaretini yapmak mümkün gözüküyor. Peki blockchain nedir? Blockchain teknolojisi nasıl çalışır?

Bloklardan oluşan zincir yapıdaki blockchain, şifrelenmiş olan işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veritabanı sistemi olarak görev yapar. Para transferlerinde her adım bir bloğu oluşturur. Örnek vermek gerekirse göndericinin adı, gönderilen tutar gibi bilgilerden her biri blok olarak değerlendirilir. Transfer işlemi sırasında hazırlanan bu bloklar şifrelenir, asla değiştirilemez ve kırılamaz hale getirilir. Bu bloklar tüm ağdaki herkese ulaştırılır ve herkeste aynı şifreli bilgiler yer alır. Blockchain' in merkeziyetsizleştirilmiş olma prensibi bu teknolojiye dayanır.

Blok üzerinde ise bilgiler yalnızca üzerlerinde yer alan alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Bunun yanı sıra blockchain teknolojisi son derece şeffaftır, isteyen herkes şu ana kadar birikmiş olan blokları inceleyip onları gözden geçirebilirler. Blockchain teknolojisi bireysel kullanıcılara dijital kimlik üzerinden kontrol etme özelliği sunuyor. Bu sebeple de küresel açık bir hesap defteri olan blockchain sadece kripto paraların üretiminde değiş birçok farklı alanda saklama, yönetme ve depolama gibi işlemler için kullanılabilir. Dijital kimliğe sağlanan imkan onu güven ekonomisinin anahtarı olarak değerlendirir. Bu açıdan ise blockchain sadece finans sektörü ile sınır kalmamakla beraber dijital teknolojinin sunmuş olduğu imkan işletmeler tarafından da fırsata dönüşür. Bu bğplamda ise blockchain teknolojisinin dördüncü sanayi devriminin merkezinde yer aldığı öne sürülmektedir.

Gelecek süreç içerisinde teknolojinin yaşamda meydana getireceği büyük etkinin sosyal medya, büyük veri, robotlar ya da yapay zeka ile gerçekleşmeyeceğini ifade eden Don Tapscott gerçek devrimin sanal-dijital paranın temelini oluşturan blockchain olduğu dile getiriliyor. Blockchain teknolojisi ile beraber farklı sektörlerin teknoloji ile entegre olması için önemli bir adım atılmış oluyor.  Blockchain’in getirdiği fırsatlar; finans, sağlık, bilim, sanayi gibi farklı sektör ve alanlarda hayatımızı kolaylaştırıp, iş yapma şekillerini değiştiriyor. Blockchain teknolojisi geçmişten bugüne katlanarak güçlenmeye devam ediyor. Bugüne kadar bu teknolojiyle birçok akıllı cihazda gelişmiş sistemler kullanılırken gelecek teknoloji dünyasında da güçlü bir kullanım elde edilebilir. 





PAYLAŞ