10 Soruda Blockchain ve Veri Güvenliği - Haberler - indir.com

10 Soruda Blockchain ve Veri Güvenliği

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-09 18:01:01
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Kripto Para

İnternet sektöründe uygulamalardaki kişisel veri güvenliği, her zaman tartışılan ve endişe yaratan durumların başında geliyor. Blockchain ve veri güvenliği konusunda açıklamalarda bulunan Huobi Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş, veri güvenliği için blockchain teknolojilerini en çok sorulan 10 soru ile anlattı. 

1. Blockchain teknolojisi nedir, nasıl çalışır?

Blockchain tabanlı telefon HTC EXODUS 1 - Binance Edition fiyatı ve özellikleriBlockchain tabanlı telefon HTC EXODUS 1 - Binance Edition fiyatı ve özellikleri

Blockchain, veri kaydetme ve işleme sistemi olarak son dönemlerin en yeni teknolojik yeniliklerinden birisi. Merkezi bulunmayan bilgisayar ağları üzerinden çalışan sistemde, tüm işlemler saniye saniye kayıt altına alınırken özel bir şifreleme sistemi kullanılır. Böylece kırılması, ele geçirilmesi, değiştirilmesi mümkün olmayan bu bilgiler sadece sistem tarafından işlenebilir. Ağa dahil olan tüm bilgisayarlarda eş zamanlı olarak kayıt altına alınan bu bilgiler böylece geniş bir ağda saklanır ve güvenli bir şekilde depolanır.

2. Blockchain teknolojisi kişisel verilerimi nasıl korur?

Blockchain teknolojisinde kişisel verilerin dışarı sızdırılması mümkün değildir. Dışarıdan yapılan saldırılarda ya da verilerin 3. parti uygulama ve şirketlere satılmasına karşı koruma tam anlamıyla güvenli ve önlenmiş durumdadır. 

3. Blockchain üzerinde tutulan verilerin çalınması mümkün mü?

Blockchain sisteminin bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni milyonlarca farklı bilgisayar ağında eş zamanlı olarak verilerin güncel tutulmasıdır. Böylece saldırılarda tek bir merkez hedef bulunmadığından dolayı, milyonlarca bilgisayarın aynı anda saldırı altına alınması ve verilerin aynı zamanda değiştirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle verilerin çalınması imkansızdır 

4. Blockchain, verilerimin başkalarıyla paylaşılmasını nasıl engeller?

Blockchain sistemine dahil olan her kişinin, dijital bir kimlik verisi vardır ve bu kimlik kişiler için en özel verilerde bir tanesidir. Kullanıcıların izin vermesi halinde paylaşılabilecek olan bu verilere farklı uygulama ya da kişilerin erişimi mümkün değildir.

5. Dijital Kimlik nedir?

Dijital kimlik, kişiler için oluşturulan kimliğin dijital halidir. Kişilerin blockchain sisteminde doğrulanmış kimlik verilerinin paylaşılması, saklanabilmesi dijital kimlik üzerinden yapılır. Sisteme dahil olan herkes için oluşturulan dijital kimliğin yönetimi kişiye aittir. 

6. Dünyada dijital kimlik uygulamalarının örnekleri nelerdir?

Dijital kimlik uygulamaları son dönemlerde giderek daha yaygın hale geliyor. Pandemi dönemi ile birlikte özellikle Güney Kore'de aşı takibi ve aşı pasaportlarının doğrulanabilmesi adına blockchain sistemi kullanıldı. Benzer bir diğer çalışma ise Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği tarafından da başlatılmıştı.

7. Gelecekte kullanıcıları nasıl bir dijital kimlik dünyası bekliyor?

Mevcut yeni girişimler ve yenilikler blockchainin hayatın daha da içinde olmasını sağlayacak. Uzman öngörülerinin de bu yönde olduğu yeni teknolojinin merkeziyetsiz ve şeffaf olması en büyük avantaj. Web 3.0 olarak tanımlanan blockchain teknolojisi, kullanıcıların veri güvenliğini de kolay bir şekilde elinde tutmasını sağlıyor. Bu anlamda gelecekte veri güvenliğinin sağlanmasında kişisel kararların etkili olması bekleniyor.

8. Blockchain ağları üzerinde var olan kripto paraların güvenliği nasıl sağlanıyor?

Blockchain’de tüm işlemler kayıt altına alınırken dolaşımda olan kripto paralar ve kripto paralar üzerinden yapılan işlemlerde de kapsam dahilindedir. 2009 yılından beri kullanımda olan ve blockchain teknolojisi olarak dikkat çeken Bitcoin için bugüne kadar hiçbir çalınma, değiştirilme ya da saldırı olayı yaşanmamıştır. Blockchain ağlarında  herhangi bir risk olmadan saklanabilen ve kayıt altına alınabilen kripto paralar için kullanıcıların kullandığı uygulama ve cüzdanlardaki bilgilerini ve şifrelerini güvenli bir şekilde saklaması ve gerekli güvenlik önlemlerini alması yeterli.

9. Kişisel verilerimin çalınması nasıl tehlikelere yol açabilir?

İnternet üzerinden yapılan işlemlerin büyük bir bölümünde kişisel verilerin kullanılması gerekir. Farklı siteler üzerinden açılan her bir hesap, yeni bir dijital kimliğe sahip olunmasına neden olurken bu hesapların sayısı ne kadar artarsa, farklı dijital kimlik sayıları da o derece artar. Normal hayatta kimlik bilgilerinin çalınması ne kadar kritik bir öneme sahip ise dijital kimlik de aynı derecede önemlidir.

10. Kişisel verilerinizi korumak için siz ne yapabilirsiniz?

Kişisel verilerin korunabilmesi adına güvenilir platformlarda yer alınması oldukça önemli. GDPR ve KVKK gibi kanun kurallarının uygulandığı, gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı sistemlerde yer alarak güvenlik konusundaki tüm sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Kripto paralar için yatırımlar yapmak, mevcut kripto paralarınızı güvenlik cüzdanlarda saklamak için https://www.huobi.com/tr-tr/topic/activity-tr/?invite_code=jaya9 adresi üzerinden 2013’ten beri sektörün önde gelen dijital varlık platformu Huobi’de siz de yer alabilirsiniz. 



PAYLAŞ