Türk Telekom ile anlaşmaya varan Google, sunucularını Türkiye'ye getiriyor - Haberler - indir.com

Türk Telekom ile anlaşmaya varan Google, sunucularını Türkiye'ye getiriyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 31 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-17 11:59:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

ABD’nin teknoloji devi Google dün Türk Telekom ile bir anlaşmaya imza attı! 

Habertürk gazetecisi Necdet Çalışkan’ın yayınladığı habere göre Google dün Türk Telekom ile bir anlaşma imzaladı. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu ile anlaşmazlık yaşayan Google’ın Türkiye’deki Android cihazlardan desteğini keseceği gündeme gelmiş ancak hemen ardından haberin asılsız olduğu ortaya çıkmıştı. Google yayılan bu söylentilere karşılık durumdan mevcut Android cihazların etkilenmeyeceği yönünde bir açıklama yapmıştı. Hatırlarsanız geçtiğimiz dönemlerde de Türk Telekom’un Facebook’un sunucularını Türkiye’ye getirebilmek için çalışmalar yürüttüğü gündeme gelmişti. Necdet Çalışkan’ın haberine göre Türkiye’ye Facebook sunucularını getirmeye çalışan Türk Telekom yeni bir adım atarak Google ile anlaşma sağladı. 

Bazı tarayıcılar yasaklandı! İşte Google’ın gerekçeleriBazı tarayıcılar yasaklandı! İşte Google’ın gerekçeleri

Google’ın sunucuları 8 farklı merkeze kurulacak 

Söz konusu anlaşmanın 16 Aralık Pazartesi günü imzalandığı öğrenildi. Yapılan bu anlaşmaya göre Google’ın sunucularını Türkiye’ye getireceği söyleniyor. Şuanda teknik inceleme çalışmalarının başladığı iddia edilen projeye göre Google ilk etapta Türk Telekom’un trafik yönetimi yaptığı 8 farklı merkeze sunucular kuracak. Kurulum çalışmalarının ise 2020 senesinde start vereceği iddia ediliyor. 

Türk Telekom ve Google arasında imzalanan anlaşmaya göre, Google sunucuları sayesinde 2020 senesinin başlarında Türkiye’deki internet trafiğinin yüzde 50’lik kısmını yürütecek ve bu rakam 2020 senesinin sonlarında yüzde 80’ne çıkacak. Bunun yanı sıra Google’ın sunucularını Türkiye’ye getirme sürecine Rekabet Kurumu ile yaşanan Android lisans krizi durumunun etki etmeyeceği de gelen bilgiler arasında. 

Türkiye’deki Facebook kullanıcılarının servise daha hızlı ve yüksek kalitede ulaşabilmesi adına Facebook sunucuları, Türk Telekom İstanbul Ataköy merkezi üzerinden kontrol edilmeye başlanmıştı. Şuanda Türkiye’deki Facebook trafiği yüzde 60 oranında Türkiye’deki sunucular tarafından kontrol edilmekte. Bu kapsamda daha kaliteli bir bağlantı için tıpkı Google gibi, Facebook’unda 8 sunucu farklı merkezlere kurulacak. 

Sunucuların Türkiye’de olmasını faydaları 

Necdet Çalışkan’ın yayınladığı habere göre Google ve Facebook sunucularının Türkiye’de olması kullanıcılara pek çok avantaj sağlayacak. Sunucuların Türkiye’de olması servislerde yaşanan gecikmeyi ciddi bir oranda azaltacak ve bu sayede kullanıcılar bu platformlara daha hızlı ve daha kaliteli bir erişim sağlayacak. Bununla birlikte yurtdışından gerçekleştirilen siber saldırılara karşı risklerde ciddi oranda azalacak ve Türkiye’deki kullanıcı bilgileri daha korunaklı hale gelecek. 


Google, Türkiye'den çekilecek mi? Son dakika açıklaması!Google, Türkiye'den çekilecek mi? Son dakika açıklaması!
Uzlaşılmazsa Türkiye’de kullanım dışı kalacak 11 Google uygulamasıUzlaşılmazsa Türkiye’de kullanım dışı kalacak 11 Google uygulaması

PAYLAŞ