Google, Türkiye'den çekilecek mi? Son dakika açıklaması! - Haberler - indir.com

Google, Türkiye'den çekilecek mi? Son dakika açıklaması!

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-16 16:59:01
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Google’ın Türkiye’den çekileceğine yönelik iddialarına karşılık bir açıklama yayınlayarak “Türkiye’den çekileceğimizi söylemedik.” dedi. 

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu, Google’a, Anrdoid yazılım içinde yüklü gelen uygulamaların haksız rekabete neden olduğunu öne sürerek ceza kesmişti. Bunun üzerine Google ise Türkiye’deki yeni piyasaya sürülen Android cihazlara lisans vermeyeceğini duyuran bir açıklama yapmış ve bu açıklama Google’ın Türkiye’den çekileceğine dair söylentileri beraberinde getirmişti. 

Google’dan Android krizi hakkında resmi açıklama!Google’dan Android krizi hakkında resmi açıklama!

Yaptığı açıklamada Google, Android sistemi 2007 senesinde birçok şirketlerin mobil cihazlarına güç verebilmek için açık kaynaklı bir işletim sistemi haline getirmeyi başladıklarına değinerek, o günden beri Android’e milyarlarca dolar yatırım yaptıklarını ve dünyanın her noktasından insanlara cihazlar, deneyimler geliştirebilmeleri için geliştiricilere ve üreticilere ücretsiz bir şekilde sunduklarını belirtti. 

Android'e yapılan yatırımların şirket için çok anlamlı olduğunu da es geçmeyen Google, telefon üreticilerine kullanıcıları yararlı servisler sunabilmeleri için Google uygulamalarını önceden yükleme seçeneği verdiklerini belirtti. Bununla birlikte telefon üreticilerinin Google uygulamalarını önceden yükleme zorunluluğu olmadığının da altını çizen şirket üreticilerin rakip uygulamaları yüklemekte de özgür olduğunu belirterek cihazlarda Google uygulamalarının yüklü olmasının kullanıcıları alternatifler yerine Google uygulamalarına yönelttiği ve bundan gelir sağlandığı anlamına gelmediğini açıkladı. 

Rekabet kurumundan Google bir para cezası daha

Günümüzde Türkiye’de de milyonlarca kullanıcının her gün işlerini yapmak ve arkadaşlarıyla bağlantı kurabilmek için Android cihazları tercih ettiğine ve bu durumun Android telefonların satışını yapan Türk ve uluslararası üreticilerle birlikte Türkiye’de mobil operatörler ve cihazlar için uygulama, oyun ve yeni servisler hazırlayan ekonomik fırsatlar sunduğuna değinen şirket, Rekabet Kurumu ile 3 senelik çalışmanın ardından Ağustos ayında Rekabet Kurumu tarafından alınan bir kararla Android iş ortaklığında bazı değişimler yaşandığına değindi. Açıklamasına “Bu değişiklikler arasında, iş ortaklarımıza cihazları üzerinde Google’ın gelir üreten uygulamalarının önceden yüklenmesi konusunda sunduğumuz esnekliği çok daha yüksek bir seviyeye taşımak da yer alıyordu. Ancak, Kasım ayında Rekabet Kurumu bu değişikliklerin yeterince uygun olmadığı ve Türkiye’de bu anlaşmalarla faaliyet gösteremeyeceğimiz yönünde kanaat bildirdi.” sözleriyle devam eden şirket konun hızlı bir şekilde çözülebilmesi için Rekabet Kurumu ile çalışmayı sürdürdüklerinin altını çizdi ve “Türkiye’de hızlı şekilde kanunlarla uyumlu biçimde çalışmak bizim için büyük önem taşıdığından, iş ortaklarımızla temasa geçerek kendilerini Türkiye’de yeni çıkacak Android cihaz modellerini onaylamayı durdurmak zorunda olduğumuz doğrultusunda bilgilendirdik." Açıklamasını yaptı. 

Yeni cihazlarda Google servisleri olmayacak! 

Açıklamasının devamında yatırımların nasıl uygulandığına dair bilgiler veren google, tıpkı Huawei’nin yeni cihazlarında Android servisler bulunmadığı gibi Türkiye’de çıkan cihazlarda da Google servislerinin yer almayacağını belirtti. 

Goog'dan Türkiye'ye uyarı! Lisanslar durdurulabilir

Hali hazırda bulunan cihazların satışlarına eskiden olduğu gibi devam edilceğinin altını çizen şirket bunun sadece yeni çıkan cihazları kapsadığını ve şuana kadar üretilen mevcut cihazların güncelleme almaya devam edeceğini açıkladı. Sözlerine bu durumdan Google’ın diğer servislerinin ve uygulamalarının etkilenmeyeceğini ekleyen şirket " Bu durumun Türkiye’deki kullanıcılar, üreticiler, uygulama geliştiriciler ve operatörler için getirdiği zorlukları anlıyor, bu sebeple Rekabet Kurumu ile birlikte çalışarak konuyu en kısa sürede çözüme kavuşturabilmeyi umuyoruz." Sözleriyle açıklamasına devam etti. 

Türkiye’den çekileceğiz demedik! 

Açıklamasında Türkiye pazarından çekileceğine dair çıkan iddialara da yanıt veren şirket “Google, Türkiye pazarından çıkabileceğini hiçbir şekilde belirtmedi.” diyerek durumun Android tarafında yaşanan bir sorun olduğunu ve en hızlı şekilde çözmek için çalışmalarına devam ettiklerini “Bu zorlu bir karardı ve Android ortaklarımız üzerinde etkili olacağı için mümkün olduğunca fazla ayrıntı vererek iyi bir iş ortağı olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz." Sözleriyle ifade etti. 


Google ve Rekabet Kurumu telefonlardaki ön yüklü uygulamalar konusunda anlaşamadıGoogle ve Rekabet Kurumu telefonlardaki ön yüklü uygulamalar konusunda anlaşamadı
Android için Google Chrome 79 güvenli değil mi? Google'dan şok açıklama!Android için Google Chrome 79 güvenli değil mi? Google'dan şok açıklama!

PAYLAŞ