Tamamıyla organik bileşenlerden oluşan pil geliştirildi - Haberler - indir.com

Tamamıyla organik bileşenlerden oluşan pil geliştirildi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-04-07 21:31:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Bilim insanları tarafından oldukça kısa sürede şarj olabilen ve düşük sıcaklıklarda dahi çalışabilen organik bir proton pili geliştirildi. Teknoloji alanında önemli hamlelerden ve gereksinimlerden birisi olan pil teknolojisine yönelik yenilikler görmeye devam ediyoruz. Şimdi ise deneysel olarak geliştirilen bu pilin yaygın kullanılan lityum iyon pillere göre çok daha fazla ve önemli avantajları bulunuyor. İsveç’te yer alan Uppsala Üniversitesi araştırmacıları tarafından tamamen organik bileşenlere sahip olarak üretilen deneysel bir proton pili geliştirildi. Geliştirilen çevre dostu bu pil sadece birkaç dakika gibi bir sürede şarj olabiliyor ve çok düşük sıcaklığa sahip ortamlarda bile çalışabiliyor.

Günümüzde baktığımız zaman en yaygın olarak lityum iyon pilleri görüyoruz. Madencilik çalışmaları gerektiren ve rafine edilmiş metallerden gerçekleşiyor. Bu üretim süreci ise çevreye oldukça zarar verirken zamanla atık piller için güveli bir dönüşüm ihtiyacı bulunuyor.

Garmin Tactix Delta’ın pil ömrü 80 güne kadar dayanabiliyor!Garmin Tactix Delta’ın pil ömrü 80 güne kadar dayanabiliyor!

Lityum piller yerine çözüm hidrojen

Yeni geliştirilen bu pil tasarımında elektrotlar belirli kinonların katı polimerlerinden yapılıyor. Elektrotla, elektronların katot ve anon arasında geçişine izin veren ve elektrolit görevi gören asidik, sulu bir çözelti içerisine giriyor. Proton piller, temel olarak lityum piller ile aynı çalışma mantığına sahip durumda. Ancak hidrojen iyonlarını baz alıyor. Söz konusu geliştirilen bu yeni proton pili şuan için otomobillerde ve telefonlarda kullanmak mümkün değil. Öyle ki prototip model bir düğme pili olarak geliştirildi ve sadece 60 mAh kapasiteye sahip durumda.

Diğer yandan yeni pilin çeşitli avantajları da bulunuyor. Organik bileşenler ile beraber hızlı bir şekilde şarj oluyor ve sadece 100 saniyede tam kapasiteye erişebiliyor. Yapılan testlerde ise 500 şarj döngüsüne dayanabildiği ifade ediliyor. Diğer pillerden daha güvenli olduğu da belirtilirken, -24 dereceye kadar düşük sıcaklıkta çalışabildiği de belirtiliyor.


Telefonların pil ömrünü etkileyen 10 önemli faktörTelefonların pil ömrünü etkileyen 10 önemli faktör
Google Pixel 5 pil paylaşımı özelliğine sahip olacakGoogle Pixel 5 pil paylaşımı özelliğine sahip olacak

PAYLAŞ