Telefonların pil ömrünü etkileyen 10 önemli faktör - Haberler - indir.com

Telefonların pil ömrünü etkileyen 10 önemli faktör

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-09 13:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Akıllı cep telefonlar ne kadar iyi kullanılırsa kullanılsın eninde sonunda eskir ve bataryalarında kayıp yaşanır. Bu durumun kısa süre içerisinde gerçekleşmemesini istiyorsanız ve bu durumun önüne geçmek isterseniz telefonun gücünü harcayan faktörleri öğrenmek işinize yarayabilir. Söz konusu bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda kullanıcı tarafından faydalı sonuçlar ortaya çıkabilir. 

Akıllı cep telefonların pil düzeyleri özellikle son iki yıl içerisinde oldukça arttı ve bu nedenle 4.000 mAh pil kapasiteli bir cihazın altında telefon bulmakta oldukça zorlaştı. Özellikleri artan akıllı cihazların tahmin edeceğiniz üzere fiyatları da oldukça yüksek olabiliyor. Bu gibi durumlar karşısında kullanıcılar da telefonlarını daha uzun süreli kullanmak için çeşitli araştırmalar yapıyor. Akıllı cihazınızın pil ömrünü uzatacak yöntemler hakkında bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Pil Boyutu

Pil boyutu aslında pil ömrünü etkileyen en bariz faktörlerden biridir. Telefon seçimi esnasında cihazın pilinin kaç mAh gücünde olduğuna dikkat etmek, şarj işleminin ardından uzun süre sonrasına kadar dayanabilen bir akıllı cihaz elde etmenizi sağlar. Eğer cep telefonunuzda sürekli oyun oynamıyor sadece aktif bir şekilde sosyal medya kullanıyor ve aynı zamanda arama, mesaj gibi günlük sosyal işleriniz ile ilgileniyorsanız 3.000 mAh gücünde pil kapasitesine sahip olan akıllı cihaz sizin için yeterli olacaktır. 

Ekran

Akıllı cep telefonların ekranının pil ömrü üzerinde 4 farklı etkisi vardır. Bunlardan ilki ekranın boyutu, ikincisi ekran çözünürlüğü, üçüncüsü yineleme hızı ve sonuncusu ise ekran parlaklığıdır. Bu etkenlerin her biri ayrı ayrı pil ömrünü etkiler. 

Bağlantılar

Bağlantı faktörleri akıllı cep telefonların bataryasını tüketen en önemli etkenlerdir. Bluetooth, mobil veri, Wi-Fi ve konum servisi gibi özellikleri gerektiği takdirde kullanmak, pil ömründe gözle görülür şekilde artış yaşamanıza neden olacaktır. Bunlara ek olarak aynı zamanda pili korumak için önü alınamayacak bir durumda bulunuyor. Akıllı cep telefonlar düzenli olarak sinyal gücünü denetler ve sinyal gücü iyi olduğu takdirde pil ömrü için büyük sorun oluşmaz. Fakat sinyal gücü düşükse cihazınız iyi bir sinyal bulana kadar tarama yapmaya devam eder, bu esnada da oldukça fazla güç harcar. 

Yonga seti

Akıllı cihazların en önemli parçalarından biri olan yonga setleri, aslında her yıl daha az güç harcayacak şekilde yenilendiği için bu konuda yapmanız gereken pek de bir şey yoktur. Bu kısımda pil ömrünü uzatmak için yapmanız gereken tek şey Root işleminin ardından cihazınızın işlemci hızı ile oynamaktır. 

Kamera

Akıllı cihazınızın kamerasını kullandığınız anda hem telefonun ekranı hem de işlemcisi tahmin ettiğinizden daha fazla güç harcar. Bazı akıllı cep telefonlarında kamera kullanımı esnasında ekran parlaklığı da artar. Şöyle ki üçlü çekim ya da gece görüşü gibi özellikler kullanıldığı anda kameranın cihazınızın pilinden harcayacağı miktar daha fazla olacaktır. 

Diğer donanımlar

Akıllı cep telefonlarının tüm donanım parçaları az da olsa pil kullanımı sağlar. Bu nedenle cep telefonların tüm parçaları siz ne kadar önlem alırsanız alın minimum düzeyde de olsa pil tüketimi sağlar. 

Sıcaklık ve kullanım süresi

Herhangi bir pil yeni alındığında ya da oda sıcaklığında çalıştığı takdirde en iyi şekilde performans gösterir. Ancak akıllı cep telefonları kullanım esnasında işleme göre ısınır. Bun ek olarak zamanda durdurulamaz bir etkendir. Her bir faktör karşısında da pil etkilenir. 

Aktif uygulamalar

Akıllı cep telefonlarda yer alan bazı uygulamalar diğerlerine göre daha güç harcar. Örnek vermek gerekirse Snapchat uygulaması kullanım esnasında daha fazla alanı kullandığı için bir hesap makinesine göre daha çok pil harcar. Bu durumun önüne geçmek için bazı uygulamaları kullanmadığını zamanlarda devre dışı bırakabilirsiniz. 

Pasif uygulamalar

Cep telefonunuzun ekranı kapalı olduğu anda bile bazı uygulamalar pili kullanır. Buna örnek olarak da podcast ve müzik oynatıcılar gösterilir. Fakat bu tip uygulamalar oldukça optimize edilmiş durumdadır ve saatlerce müzik ya da podcast dinlemek için geliştirilmişlerdir. Torrent uygulamaları, hava durumu uygulamaları ya da bazı sağlık uygulamaları belli oranda pil gücü tüketen pasit uygulamalar arasında yer alır.

İşletim sistemi ve arkada çalışan uygulamalar

Akıllı cep telefonların pili açısından en önemli yazılımları işletim sistemleri, akıllı cep telefonların pil ömrünü farklı şekillerde hem harcar hem de korur. Güncellemeler ile yapılan iyileştirmeler cep telefonunuzun güç tasarrufu yapmasını sağlar. 

 





PAYLAŞ