Sosyal medya devlerine 10 Milyon TL ceza kesildi - Haberler - indir.com

Sosyal medya devlerine 10 Milyon TL ceza kesildi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-04 19:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Sosyal Medya Kanunu kapsamında sosyal ağlara temsilci atamaları için verilen süre, dün itibarıyla sona ermişti. Yapılan düzenlemeler sonrasında  Facebook, Twitter, Google ve TikTok gibi şirketlere 10 milyon TL'lik idari para cezası kesildiği açıklandı.

Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren Sosyal Medya Kanunu kapsamında günlük kullanıcı sayısı 1 milyonun üzerinde olan sosyal platformları verilen temsilci belirleme süresinin sona erdiğini bugün sizlerle paylaşmıştık. Pek de beklenen gibi geçmeyen süreç sonrasında sadece Rusya merkezli VK, Türkiye için bir temsilci belirlediğini açıklamıştı. Bugün öğlen saatlerinde konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Sosyal medya platformları, yasa kapsamındaki ilk idari para cezalarını resmen aldılar.

Sosyal medya yasası, resmi olarak yürürlüğe girdiSosyal medya yasası, resmi olarak yürürlüğe girdi

Bloomberg’in işetişime geçtiği bir üst düzey hükümet yetkilisi, yetkili organların konuyla ilgili harekete geçtildiğini ve başta Facebook olmak üzere YouTube, Twitter, TikTok ve Instagram'a, 10 milyon TL'lik cezayı kestiğini aktardı. Sosyal ağlar, bu parayı ödemez ve Türkiye temsilcilerini belirlemezse daha ağır yaptırımlarla karşılaşacaklar.

Sosyal medya platformlarına verilen süre doldu

Sosyal medya şirketlerinin, yeni yasa gereğince önümüzdeki 30 gün içinde Türkiye temsilcilerini belirlemek zorundalar. Eğer 30 gün içinde yine böyle bir adım atılmaz ve sosyal medya devleri Türkiye'deki bu kanunu yok sayarlarsa, bu kez 30 milyon TL'lik idari para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Ancak buna rağmen yine bir gelişme olmaz ve sosyal ağlar Türkiye'de temsilci bulundurmazlarsa, bu kez de Türkiye'deki vergi mükelleflerinin Facebook, Instagram ya da YouTube gibi kanallarda reklam vermesi yasaklanacak.

Kısaca sosyal medya devleri temsilcilerini belirlemedikleri sürece ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak ve zorlu bir süreçten geçecekler. Fakat bu yasanın sosyal medya devlerine sunduğu bazı avantajlarda mevcut. Örneğin bir sosyal medya platformu, ceza yedikten sonra temsilci ataması yaparsa, ödeyeceği ceza dörtte bir oranında azalacak. Şirketlerin bu noktada nasıl bir yol izleyeceğini ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz


Sosyal Medya Yasası'na karşı çıkan platformları bekleyen yaptırımlar?Sosyal Medya Yasası'na karşı çıkan platformları bekleyen yaptırımlar?
Sosyal medya yasası cezaları için son 1 haftaSosyal medya yasası cezaları için son 1 hafta

PAYLAŞ