Sosyal medya yasası, resmi olarak yürürlüğe girdi - Haberler - indir.com

Sosyal medya yasası, resmi olarak yürürlüğe girdi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-01 14:00:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Geçtiğimiz aylarda geleceği açıklanan Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının Türkiye’de bir temsilcilik açmasını zorunlu kılan sosyal medya yasası, bugün itibariyle resmi olarak gerçekleşmeye başladı. Yürürlüğe giren yeni sosyal medya yasası ile beraber unutulma hakkı da resmen gelmiş oldu. Geçtiğimiz aylarda meclisten geçen ve 1 Ekim tarihine kadar şirketlere mühlet verilen sosyal medya yasası, bugün itibariyle yürürlüğe girmiş oldu. Söz konusu yasaya göre 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya uygulamaları, Türkiye’de temsilcilik açmak zorunda olacaklar. Temsilcilik açmayan isimlere ise kademeli olarak yaptırımlar uygulanacak. Bu yaptırımlar ise para cezası, reklam yasağı olacakken, ihlaller devamında ise bant daraltılmasına bile gidilebilecek.

Yürürlüğe giren bu kapsamda kullanıcılar, kişilik haklarını ihlal ettiklerini düşündükleri içeriği veya içeriğe erişimin kaldırılması için ilgili sosyal medya platformunun Türkiye’de yer alacak olan temsilcisine başvurabilecek. Temsilci ise bu başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu yada olumsuz cevap vermek zorunda olacak. Ayrıca 6 ayda bir rapor yayınlanması istenecek.

Sosyal medya yasası neleri değiştirecek?Sosyal medya yasası neleri değiştirecek?

Sosyal medya yasası, ülkemizde yürürlüğe girdi

Bu yeni hamle ile beraber temsilciler 48 saat içinde cevap vermezler ise 5 milyon TL, 6 ayda bir raporu sunmazlarsa ise 10 milyon TL para cezasına çarptırılacaklar. Eğer mahkeme kararı ile içeriğin kaldırılması hükmü verilir ise sosyal medya platformlarından 24 saati içinde içeriğin kaldırılması istenecek. Kaldırılmaz ise içerikten sosyal medyalar sorumlu tutulacak. Bugün yürürlüğe giren sosyal medya yasası ile beraber kullanıcıların isimlerinin veya görüntülerinin geçtiği “kişilik haklarına saldırı” olarak adlandırılacak ve paylaşımlar arama motorunda yer almayacak. Belli kurallar kapsamında isteyen kişiler kendi ismini internet ortamında görünmez yapabilecek.

Yeni yasa ile beraber ayrıca akıllı telefonlarda internet kullanımı için de yeni bir düzenleme geliyor. Bununla beraber telefonlarda sadece IP bilgisi yer almayacak. Bununla beraber PORT kaydı da tutulacak. Bu sayede aynı IP adresi ile kaç kullanıcının internete bağlandığı tespit edilip tutulabilecek. Bakalım bu yeni yasalar ile beraber ne gibi bir işleyiş sağlanacak hep beraber göreceğiz.


Sosyal medya uzmanlığı için gerekenlerSosyal medya uzmanlığı için gerekenler

PAYLAŞ