Sosyal medya platformlarına verilen süre doldu - Haberler - indir.com

Sosyal medya platformlarına verilen süre doldu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 41 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-04 16:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun sosyal ağlara vermiş olduğu temsilci belirleme süresi sona erdi. Ancak konu hakkında gelen açıklamalara göre sadece Rusya merkezli VK, Türkiye temsilcisini atadı. Bu profesöre göre ise süre., gelecek ay içerisinde şekillenecek. Türkiye'de çok tartışılan Sosyal Medya Yasası, 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girdi. Söz konusu bu yasa kapsamında ülke genelinde günlük kullanıcı sayısı " milyon ve üzerinde olan platformlara, Türkiye'de temsilci açma zorunluluğu haline getirildi. Hatta yasanın vermiş olduğu süre de dün itibariyle doldu. Ancak gelen haberlerde pek iç açıcı değildir. Çünkü elde edilinilen bilgilere göre şu an için sadece Rusya merkezli sosyal medya platformu VK, Türkiye temsilcisini belirledi. 

Yasanın gerekliliği doğrultusunda temsilci belirlemeyen sosyal ağlar, an itibariyle idari para cezasıyla karşı karşıyalar. Aynı zamanda bu idari para cezası, ilk etapta 10 milyon TL olarak belirlenmiş durumdadır. Bu ay sonrasında ise bu ceza, 30 milyon TL'ye yükseltilecek. Eğer platformlar bu süre içerisinde de temsilci belirlemezse bu kez, Türkiye'de reklam verenler bu sosyal ağlara reklam veremeyecekler. Tüm bu cezalara rağmen yeni bir gelişme yaşanmaz ise sosyal ağların internet bant genişliği önce yüzde 50 sonra ise yüzde 90'a kadar düşürülecek. 

Sosyal medya yasası, resmi olarak yürürlüğe girdiSosyal medya yasası, resmi olarak yürürlüğe girdi

Konuyla ilgili açıklamalar, Prof. Dr. Yaman Akdeniz'den geldi. Akdeniz, daha önce de belirttiği gibi Facebook'un Türkiye için bir temsilci atamadığını, şu ana dek gelen bilgilere göre de sadece VK'nın (VKontakte) temsilci ataması yaptığını söyledi. Twitter, Google, TikTok ve Linkedin gibi platformların sessizliğini koruduğunu söyleyen Yaman Akdeniz, her şeyin önümüzdeki 6 ay içerisinde netleşeceğini söyledi. Akdeniz'in konuyla ilgili açıklamalarında dikkat çekici bir detay var. Profesör, dünya devlerinin temsilcilik açmayı reddetmeleri durumunda ise hükümetin geri adım atmak zorunda kalabileceğini söylüyor. Aslında bu tür bir temsilcilik kararının platformlar için de kolay olmadığını ifade eden Yaman Akdeniz, bu tür bir kararın platformların bağımsızlığını tehlikeye atacağının düşünüldüğünü söylüyor.

Yaman Akdeniz'in açıklamalarındaki detaylar

Hükümetin talepleri ortada: Size gönderilen tüm kararları uygulayacaksınız ve kullanıcı bilgilerini bizimle paylaşacaksınız. VK gibi Türkiye'de temsilci bulundurmaya başlayan platformlar tüm bu karar ve taleplere uymak zorunda kalacak. Bir taraftan sıklıkla siyasi nitelikli erişimin engellenmesi kararları verilirken bir taraftan Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararlarına rağmen sendika.org ve siyasihaber.org gibi haber sitelerinin açılmasının geciktiğini görüyoruz. Sulh ceza hakimliklerinin vermiş olduğu kararları, kapı komşusu sulh ceza hakimlerine şikayet etmekten ve bu itirazlar reddedildikten sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvurup 5 sene bekleyip 'İnşallah' demekten başka çarenizin olmadığı bir düzene Facebook, Twitter neden gelsin?


Sosyal Medya Yasası'na karşı çıkan platformları bekleyen yaptırımlar?Sosyal Medya Yasası'na karşı çıkan platformları bekleyen yaptırımlar?
Sosyal medya yasası cezaları için son 1 haftaSosyal medya yasası cezaları için son 1 hafta

PAYLAŞ