Router nedir? Ne işe yarar? - Haberler - indir.com

Router nedir? Ne işe yarar?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 41 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-09 17:00:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Kullanıcılar yaşamış olduğu ağ problemleri noktasında “router” kelimesi ile illaki karşılaşıyorlar. Oldukça karışık olan ağ bileşenleri noktasında yer alan router nedir ve ne işe yarar gibi detaylara bu içeriğimizde bakacağız. Türkçe’de yönlendirici olarak adlandırılan router, iki ağı birbirine güvenli bir şekilde haberleşmek için kullanılan bir donanımsal cihaz diyebiliriz. Farklı ağlar arasındaki iletişimi sağlayan routerların, bilgi alışverişi sağlayan paketlerin istasyondan istasyona taşınmasında da büyük bir rol oynadığını ifade edebiliriz. Evinizde yada işyerinizde kullandığınız modemlerinde bir router görevi gördüğünü belirtelim. Yerel ağınız tarafından size verilen ip adresini, internet ortamında gezinebilmek için kullanılması gereken iplere atayan güvenlikli cihazlar olduğunu belirtelim.

Kullanıcıların internet deneyimlerinde yaşadıkları bağlantı problemleri, oyun oynarken yaşadıkları gecikme sorunları ve bağlantılarındaki hız sorunlarıyla alakalı araştırma yaptıkları ve sonucunda keşfettikleri routerların arkasında yatan önemli detaylar neler gelin bakalım.

İnternetten nasıl satış yapılır?İnternetten nasıl satış yapılır?

Router nedir?

Router, internet ortamında gezinebilmeniz için size kimlik sunan cihazlardır. Kimlik atamak ise IP noktasında size yardımcı oluyor ve kullandığınız cihazın, ağ trafiğinde akıcı ve güvenli bir şekilde yolunu bulmasını sağlıyor. İnternet sağlayıcınızın size sunmuş olduğu ağ trafiğinin bir parçası olmanızı sağlayan router cihazlar, kablolu ve kablosuz yayınlar yaparak telefon, bilgisayar ve akıllı cihazların internete erişmesini sağlıyor.

Router ne işe yarar?

İnternet sağlayıcınızın kendi serverlarından kablolar aracılığı ile evinizin önüne getirmiş olduğu ve oradan ise dairenize hatlar aracılığı ile çekilen internet servisini, kişisel cihazlarda kullanabilmeniz için Router’a ihtiyacınız bulunmaktadır. Modemden sonraki ilk ana parça olan routerlar, Ethernet kablosu, WiFi alanları ve internet şifresi gibi terimlerin ortasında yer alıyor. Bu kapsamda sizin dünyaya açılmanızı sağlayan önemli ürünlerden birisidir diyebiliriz.

Router nasıl çalışır?

Router ürünlerinin birer küçük bilgisayar olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki içerisinde işlemcisi ve belleği bulunan bu cihaz, size sunulan IP adresini ayrıştırarak kablolu-kablosuz bağlantı kuran cihazlara internete erişmek için bir IP sunar. İnternette dolaşırken bu kimlik üzerinden dolaşırsınız ve IP adresi ile yer tespiti olarak bilinen durum böyle gerçekleşmektedir. Her cihaz internete erişmek için bir IP adresine ihtiyaç duyar. Bu noktada ise routerlar sizin yardımınıza koşar.

Router ve modem farkları

Modemler, abone olmuş olduğununuz internet sağlayıcılardan gelen bilgileri işleyen cihazlardır. Routerlar tek başlarına internete erişmek için yeterli olmazlar. Ancak bu cihazlar sayesinde kullanılan akıllı aletlerin internete erişilebilir ve yerel ağlar arasındaki haberleşmeyi sağlar. Yaygın olarak ülkemizde yer alan modemler, router olarak tasarlanıp kullanıma sunulmuşlardır. Bu sayede farklı iki cihaz karmaşasına gere kalmadan basit bir kullanım sunmuş oluyorlar.

Routerların kullanım alanlarına göre şekillenen çeşitleri yer almaktadır. En yaygın olarak Access Point ve Repeater olarak bulunur. Access Point, bir erişim noktasıdır. Modem ve router sırasından çıkmış olan interneti iç mekanlarda uçtan uca ulaştırmak için kullanılır. Genellikle büyük iş yerlerinde tercih edilen network donanımı, kablolu ve kablosuz sinyal alımı yapabilen cihazlardır. Birçok kullanıcının yaşamış olduğu internet sıkıntıları noktasında router kalitesi önemli faktörlerden birisidir. Bu noktada çok sayıda ağır programların açıldığı giriş seviyesinde bir bilgisayar kasmasını router tarafında yapılan çoklu bağlantı esnasındaki yavaşlamalara örnek gösterebiliriz.


Vaktinizi su gibi geçirebileceğiniz internet siteleriVaktinizi su gibi geçirebileceğiniz internet siteleri
Pandemi öncesi ve sonrası Türkiye internet hızıPandemi öncesi ve sonrası Türkiye internet hızı

PAYLAŞ