Kişisel veri ihlali durumunda haklarımız neler? - Haberler - indir.com

Kişisel veri ihlali durumunda haklarımız neler?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 5 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-22 02:59:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Son dönemlerde artan siber saldırılar ve uygulamalardaki güvensizlikler kişisel veri ihaleleri konusunu da beraberinde getirmiş durumda. Pek çok internet kullanıcı veri ihlali durumunda neler yapması gerektiğini ya da haklarının neler olduğunu bilmiyor. Peki kişisel veri ihlali durumunda ne yapmak gerek?

Kimliği belirli ya da belirlenebilir gerçek bir kişiyle ilgili tüm bilgiler KVKK’ya göre kişisel veri kapsamındadır. “6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu”na göre veri ihlalinde başvurabileceğiniz yasal yolar bulunuyor. 2016 senesinin Nisan ayı itibariyle kanun deneyimine bağlanan bu faaliyetler veri sorumluluklarına bazı haklar ve ihlallerine ciddi yükümlülükler getirdi.

Şirketlere Kişisel verilerin kontrolü uyarısıŞirketlere Kişisel verilerin kontrolü uyarısı

Kişisel veri ihlali yaptığını düşündüğünüz bir kişi ya da kuruma karşı belirli hukuki haklarınız vardır. Bunlardan biri de verilerinizi kaydeden sorumluya başvurarak bazı sorular sorma ya da bazı taleplerde bulunma hakkına sahipsiniz. Bu başvurunun süresinde cevaplanmama, cevabın yetersiz olması durumunda ya da hiç cevaplanmama durumlarında “Kişisel Verileri Koruma Kuruluna” şikayet etme hakkınız vardır. Kurulun konuyla ilgili olarak vereceği karar veriler hakkında bağlayıcı olmakla birlikte ciddi idari cezalar ve tazminat hükmü doğurabilir. ”Kişisel Verileri Koruma Kuruluna” başvurmadan önce veri sorumlusuna ulaşmanız şarttır. Peki veri sorumlusuyla nasıl ulaşılır?

Veri sorumlularının bilgileri KBKK gereği internet sitelerinde bulunmak zorundadır. Ancak internet sitesinden sorumluya ulaşamamanız durumunda “Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi”ne bakabilirsiniz. Bu sistem tüm veri işleyenlerin kaydolmak zorunda olduğu bir sistem olmakla birlikte herkesin erişimine açıktır. Bu adımları izleyerek “Türk Borçları Kanunu” hükümlerinde geçen “Manevi tazminat davası” açma hakkını elde edersiniz.

Veri sorumlusuna başvurma süreci;

Herkes veri sorumlusuna başvurarak şu soruları veya talepleri yöneltebilme hakkına sahiptir;

  • Kişisel verilerin işlenip işlenmediğini, hangi verilerin, ne şekilde, ne amaçla işlendiğini, kişisel verilerin amaca uygun kullanılıp kullanılmadığını sorma
  • Kişisel verilerin kimlere aktarıldığını, bu veriler üzerinde değişiklik yapılması ve aktarılan kişilere değişikliğin bildirilmesi
  • Kişisel verilerin silinmesi, yok edilmesi, bu durumun verilerin aktarıldığı kişilere bildirilmesi
  • Veri işlemenin kişi için olumsuz bir sonuç doğurduğu durumlara itiraz etme
  • Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi – tasarrufta bulunulması halinde zararın giderilmesi

Veri sorumlusuna başvurmak tamamen ücretsiz bir hizmet olmakla birlikte sorumlunun size cevap vermesi için 30 günlük bir süre bulunmaktadır. Veri sorumlusu yanıtlar karşısında ücret talep etme hakkına sahip değildir. Ancak olan dışı masraflar durumunda Kurulun belirlediği bir ücretlendirme yapılabilmektedir. Eğer veri sorumlusundan yanıt alamazsanız size ”Kişisel Verileri Koruma Kuruluna” başvurma hakkı doğar.

Kişisel verilerin korunması kuruluna başvuru süreci

Başvuru sonrasında kurul inceleme sürecini başlatır. İnceleme sürecinde taraflar bilgi ve belge talep edebilme hakkına sahiptir. Kurul gerekli konu hakkında yeterli araştırmayı yapmak için 60 günlük bir süreye sahiptir. Bu süreç içerisinde sonuçlanmayan başvurular reddedilmiş sayılmaktadır.

Yeni siber saldırı tehdidi ile karşı karşıya mıyız?

Ancak başvurunuz sonucu Kurul hukuka aykırı bir durum olduğu yönünde karar verirse bunun giderilmesi yönünde karar alarak eğer zarar varsa giderilmesi yönünde karar alır. Hatta bazı durumlarda Kurul, kurumun veri işleme ve aktarma işlemlerini de durdurabilir.

Kişisel veri ihlali durumunda manevi tazminat davası

Genel hükümlere göre yukarıda bahsettiğimiz bu süreç işlerken taraflar tazminat davası açabilme hakkına sahiptir. Tabi haklılıktan emin olunduğu durumlarda yukarıdaki süreçleri işleme sokmadan tazminat davası açmakta mümkündür. “Türk Borçlar Kanunu madde 58 hükmüne göre kişilik hakkının zedelendiğinden bahisle manevi tazminat talep edilir.”


Kişisel veri güvenliğinde yeni dönem başlıyorKişisel veri güvenliğinde yeni dönem başlıyor
Kişisel Verileriniz Gizli ve Güvende mi?Kişisel Verileriniz Gizli ve Güvende mi?

PAYLAŞ