Güney Kore Devlet Kurumlarında Windows Kullanmayı Bırakıyor - Haberler - indir.com

Güney Kore Devlet Kurumlarında Windows Kullanmayı Bırakıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-20 15:02:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en çok kullanılan masaüstü işletim konumu uzun süredir Microsoft'un Windows'una aittir. Hem kişisel kullanımda hem de kurumsal kullanımda tercih edilmesinin yanı sıra aynı zamanda birçok ülkenin de resmi kurumlarımda uzun süredir Windows tercih ediliyor. Uzun süredir kullanımı sebebiyle bu durumun değişmeyeceğini düşünüyor olsak da pek çok devler farklı sebeplerden dolayı Windows kullanımlarına son verme çabası içerisindeler. Bu çabanın ilk sıralarında ise Güney Kore yer alıyor. Güney Kore ülkesinin resmi kurumları Windows yerine açık kaynaklı Linux işletim işletim sistemini kullanmaya yönelik adımlar atıyor. 

Windows işletim sisteminin popülerliğinden ve geçmişten bugüne gelen birçok problem söz konusu olsa da devletleri rahatsız eden esas mevzu Windows işletim sisteminin maliyet problemidir. Windows kullanımı lisanslarının pek de ucuz bir meblağda olmaması, Windows kullanımının devletler arasında ciddi bir mali kaybın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu sebepten dolayı şirketler Windows değil, Linux kullanıma geçmeye yönelik hareket ediyor. Microsoft tarafından Windows 7'ye verilen desteğinde son bulmuş olması ile beraber gelecek ocak ayı itibarıyla birçok devlet ellerinde yer alan cihazların tamamını Windows 10'a geçirmek zorunda kalacaklar. Söz konusu bu değişim sebebiyle beklenen maliyet oranı devletler için bir kaç daha artış gösterecek. 

Windows.OLD Klasörü Nedir ve Nasıl Silinir?Windows.OLD Klasörü Nedir ve Nasıl Silinir?

Güney Kore, Linux'e geçiyor

Yaşanan bu maliyet yükselişleri, devlet yetkililerini Windows'tan Linux geçmeleri için çeşitli sebepler ortaya çıkarıyor. Dünyadaki sunucuların birçoğunda kullanılan Linux, Android işletim sistemi bulunan akıllı mobil cihazlar için de özel bir temel oluşturuyor. Linux'ün dayanıklı olması, güvenilir bir sistem üzerine kurulmuş olması ve aynı zamanda maliyetinde uygun olması, Linux'ün kullanımını artıracak sebepler arasında yer alıyor ve bu sisteminde de popülerliğini artırmaya devam ediyor. Linux sistemi için kusursuz değerlendirmesi yapmak pek fazla mümkün olan bir durum olmasa da Windows 10'a yapılan son güncellemelerin sebebiyle yaşanan kaynak problemleri de Linux'u kullanım için çok daha mümkün hale getiriyor. Yapılan yenilik süreçlerinin henüz tamamlanmamış olduğunu da belirtmek gerekiyor. Güney Kore hükumeti, Linux'e geçmekte oldukça kararlı olup konu ile alakalı ağ ve güvenlik gereksinimlerini karşılayıp karşılamadıkları konusunda çeşitli testler yapıyor.

Mevcut internet siteleri ve çeşitli yazılımlara yönelik yapılan desteğin genellikle sadece Windows için sunuluyor olması oldukça ciddi problemlerden biri gibi görünse de, Linux'un son yıllar içerisinde bu konu ile alakalı oldukça ciddi aşama kaydettiğinin de bilgisini vermek gerekiyor. Bu durumlara karşı yine de Güney Kore hükumeti işlemlerini biraz daha sağlama almak adına çeşitli çalışmalar içerisinde yer alıyor. Güney Kore İçişleri ve Emniyet Bakanlığı, Windows'tan Linux'e geçilmesinin ardından devlete maliyetinin 780 milyar won (3.96 milyar TL) olması ön görülen durumlar arasında yer alıyor. Değişiklik sebebiyle verilecek olan meblağın oldukça yüksek olduğu düşünülse de Windows'un güncelleme ve bakım konusundaki maliyeti çok daha fazla ücret gerektirmektedir. Linux dağıtımı ile alakalı herhangi bir fiyat etiketi belirlenmiş olmasa bile, devletler ve şirketler destek sözleşmesi adına belli bir miktar ödeme yapmayı tercih ettiklerinin bilgisini verdiler. 


Windows'u Hızlandırmanın 3 Farklı YoluWindows'u Hızlandırmanın 3 Farklı Yolu

PAYLAŞ